TOMPA SÁNDOR (MSZP)

Full text search

TOMPA SÁNDOR (MSZP)
TOMPA SÁNDOR (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az 1992-ben elfogadott Munka Törvénykönyve 4. §-ához fűztünk önálló képviselői indítványunkban módosításokat, összesen 6 bekezdést érint ez a javaslat.
Milyen témákban szeretnénk a Munka Törvénykönyve változtatását az elmúlt időszak tapasztalatai alapján?
Szeretnénk pontosítani, hogy melyek azok az esetek, amikor a munkáltató csak különösen indokolt esetben mondhatja fel a munkát, azaz tehát a felmondási tilalmakat és korlátozásokat szeretnénk elsősorban a hátrányos helyzetű női munkavállalók néhány csoportjára kiterjeszteni, pontosítani.
A 92. § kapcsán szeretnénk a munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén fennálló folyamatot pontosítani, egyértelműsíteni.
A 105. § kapcsán az (5) bekezdést úgy kívánjuk pontosítani az időközben a magzati élet védelméről elfogadott törvénynek megfelelően, hogy a más helységben végzendő munkára a terhes nő a terhessége megállapításától ne legyen beleegyezése nélkül kötelezhető.
Szintén szeretnénk pontosítani azt a 107. §-ban lévő (2) bekezdést, amely úgy tűnik, a gyakorlati tapasztalatok alapján egy jogértelmezési bizonytalanságot takar, miszerint a terhes nő terhességi orvosi vizsgálaton való négyszeri részvétele kötelező orvosi vizsgálatnak minősüljön.
Magam és képviselőtársam, Kósáné Kovács Magda is, azon a véleményen vagyunk, hogy a nőnapi köszöntésnél némi lelkiismeret-furdalásra nekünk, törvényhozóknak is van okunk, ha áttekintjük a Munka Törvénykönyvét. A nehezebb helyzetbe került családokban ma is általában a nő küzd többet a pénzbeosztás, a gyereknevelés, a háztartás mindennapi gondjaival. Otthon a nőké a nagyobb teher, és nem kisebbek - nem is lehetnek kisebbek - a követelmények a nők munkahelyén sem. Mármint addig, amíg van egyáltalán munkahelyük.
Ha a nők a kedvezőtlen társadalmi, gazdasági változások ellenére is helytállnak mellettünk, mint feleségek, barátok, kollégák, mamák és nagymamák, akkor a köszöntő szó, a virág mellé megilleti őket egy, a mai napon önök elé letett indítványcsomag, mely helyzetük könnyítését, esetenként a pozitív diszkrimináció elvének megvalósítását célozza.
E gondolatok jegyében kérem képviselőtársaimat, hogy a 9353-as számú önálló indítványunk napirendre tűzését támogatni szíveskedjenek. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi