BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy vélem, olyan önkéntes társadalmi szerveződésről szól ez a kérdés, amelyik joggal váltja ki mindnyájunk elismerését. Jóllehet, az elmúlt évtizedekre terjed az az időszak, amikor - többféle okból - ezek a társadalmi szerveződések nem kapták meg azt a támogatást, ami járt nekik, és valóban sok helyen megszűntek vagy sokkal kisebb energiákkal képesek önként vállalt, áldozatos ténykedésüknek eleget tenni. Utalni szeretnék azonban arra, hogy a nagy aszállyal kapcsolatos erdőtüzekben például az elmúlt esztendőben kimagaslóan teljesítették kötelességüket az önkéntes tűzoltók, és az országban mindenfelé létezik az a mag, amely joggal igényelhet nagyobb támogatást - és végső fokon ez az, amiben képviselő úrral egyetértek.
Hozzá kell tennem: ebben az évben a tűzoltóságról szóló törvény a tisztelt Ház elé kerül. Úgy hiszem, az a megoldás, amely valóban a működőképes és működő önkéntes tűzoltó-egyesületeket támogatásban részesíti, a törvényi szabályozás keretében fix, határozott és egyértelmű kereteket kell hogy kapjon. Így készül az előterjesztés.
Addig is szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat, hogy a hivatásos tűzoltóság jelenleg is ad át tartalékkészletéből légzőkészülékeket, védőruhákat, egyéb szakfelszereléseket, rádió adóvevő-készülékeket a különböző önkéntes egyesületeknek. Sok tűzoltóság URH-rendszeréhez is kapcsolódik az önkéntes tűzoltóság.
A rádióhálózattal kapcsolatban is történnek különböző helyeken különböző javító intézkedések, valamint üzemképes, de a Tűzoltóság által leadandó tűzoltó-járművek átadása is - pályázat útján.
Az önkéntes tűzoltók képzése érdekében a tűzvédelmi oktató és kutató intézet ingyenes tanfolyamokat indít - a tanfolyam költségeit a Belügyminisztérium biztosítja. Erre azért hívom fel a figyelmet, mert önkéntes tűzoltónál tudomásul kell venni a lelkesedést, ugyanakkor azt is tudomásul kell venni, hogy saját életét és testi épségét veszélyezteti az egyre veszélyesebb kémiai és egyéb anyagok által okozott tűz miatt, tehát a képzés elengedhetetlenül fontos, az egész önkéntes tűzoltóság rendszerében központi helyet kell hogy elfoglaljon.
Ami a gépjárművek kötelező biztosítását illeti, erre az évre vonatkozóan erre nem tudok ígéretet tenni. A jogszabály elkészítése során mérlegeljük, hogy ezt vagy mást - hisz' lényegében egy költségtérítésről van szó, aminek a pontos körülhatárolása talán nem is annyira lényeges -, hogy megkapják azt a támogatást, amire az előbbiekben utaltam.
A működési területen kívüli tűzoltási munkákra, a Belügyminisztérium költségvetésében 1992-ben 21 millió forint szerepelt. Sajnálattal kell megállapítanom - és nyilván tájékoztatási, propagandahiba is közrejátszott benne -, hogy 7,8 millió forintot vettek igénybe ebből az összegből. Magam is ez alkalommal szereztem erről tudomást - és sajnálom, hogy így történt.
A következő esztendőben, tehát 1993-ban 30 millió forint szerepel a Belügyminisztérium költségvetésében a területen kívül végzett munkák vonulási költségeinek fedezésére. Aki ilyen természetű igényt előterjeszt - és erre ezúton is felhívom a figyelmet.
A Magyar Tűzoltó Szövetség a társadalmi szervek számára előirányzott összeg terhére megkereste a tisztelt Parlamentet 50 millió forintos támogatás érdekében - szívből támogatom ez irányú kérésüket, és remélem, erről is kedvező döntés születik.
Ezenkívül az önkormányzatoknak - amint tudjuk - különböző címen jutnak bizonyos támogatási összegek, azonban ezeket az önkormányzatok önállóan használják fel. Általában az a tapasztalat, hogy adnak támogatást - kétségtelen, hogy nem mindenhol. Arra szeretnénk rávenni őket, hogy az olyan címen kapott összegekből, mint településüzemeltetés - gondolok a 3950 forint/fő támogatásra - vagy egyáltalán az összköltségvetésből mérlegeljék - azon a helyen is, ahol eddig nem tették - fontosabb feladatnak ezt, és juttassanak támogatást.
Szeretném hangsúlyozni, hogy a törvénytervezettel egyidejűleg - ami a tisztelt Ház elé kerül - kialakítjuk annak rendszerét, hogy a támogatásra érdemes önkéntes tűzoltóság immár ne ilyen különböző forrásokból, hanem szervezetten és rendszerességgel, megfelelő kontroll alapján, állami támogatásban is részesüljön. Ez az 1994. évi költségvetésben szándékaink szerint a jelenleginél nagyobb támogatást jelent. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi