KELETI GYÖRGY (MSZP)

Full text search

KELETI GYÖRGY (MSZP)
KELETI GYÖRGY (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Az a tapasztalat a megyémben és a választókörzetemben is, hogy nagyon lassan halad a mozgáskorlátozottak részére biztosítható közlekedési támogatás megadásához szükséges szakorvosi vizsgálat. Amint azt a Mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergom Megyei Egyesületénél megtudtam, a megyében ma is több százan várnak arra, hogy ez a bizottság behívja őket vizsgálatra, és ennek alapján beadhassák kérelmüket a lakóhely szerinti jegyzőnek.
Azonban a helyzetük nagyrészt kilátástalan, mert az 53/1992-es számú kormányrendelet 13. §-ának tavaly év vége előtt történt megváltoztatása miatt ezeket a kérelmeket, amelyeket orvosi igazolással kell alátámasztani, ez év február 15-ig kellett a jegyzőhöz beadni, aki azt elbírálja és gondoskodik ennek a kifizetéséről. Ez a határidő jogvesztő, tehát tudomásom szerint, amennyiben nem tudják beadni az igényt, akkor elesnek ettől a támogatástól.
Kérdezem államtitkár asszonytól, hogy mindezek alapján - tekintettel arra, hogy ezek az orvosi bizottságok nehezen győzik a munkát, mi tette szükségessé az említett kormányrendelet módosítását, a sokkal rövidebb határidő meghatározását, és miért volt az, hogy a módosítást előkészítő, javaslattevő Népjóléti Minisztérium az előkészítő folyamat során a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével nem konzultált, illetve nem kérte ki a véleményét?
A második kérdésem: amennyiben a kérelmet a mozgáskorlátozott önhibáján kívül, tehát a szakorvosi vizsgálat későbbi időpontja miatt adja be, remélheti-e azt, hogy megkapja azt a bizonyos közlekedési támogatást?
A harmadik kérdésem, amely kifejezetten a megyében vetődött fel: van-e mód arra, hogy ezek az orvosi szakbizottságok kimenjenek a városokba, és ne Tatabányára, a megye szélén lévő megyeszékhelyre kelljen a mozgáskorlátozott embereknek nehéz körülmények, esetenként téli időjárási viszonyok között utazniuk.
Várom válaszát. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi