BEJCZY SÁNDOR (Kisgazda)

Full text search

BEJCZY SÁNDOR (Kisgazda)
BEJCZY SÁNDOR (Kisgazda): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én nem akarok 12 percig beszélni, mert azt hiszem, minden párt vezérszónoka elmondta a maga álláspontját. Megmondom őszintén, kedves Takácsy képviselőtársam, én nem csodálkozom azon, hogy a tisztelt ellenzék bejelentette: nem szavaz bizalmat a Kormánynak. A demokráciában ez szinte természetes. Azt hiszem, az elmúlt sok-sok év alatt, akárhányszor volt is kormányválság egy nyugati országban, az ellenzék sosem szavazta meg a Kormányt. Ez természetes dolog, és én ezért egyáltalán nem marasztalom el a tisztelt ellenzéket.
Most olyasmiről szeretnék röviden beszélni, ami egyeseknek talán furcsa lesz:
Sajnos, Antall József miniszterelnök úr halála után, a megdöbbenés perceiben valóban szinte azt sem tudtuk, hogy mit csináljunk pillanatnyilag. Engedjék meg, hogy itt talán Göncz Árpád köztársasági elnök úr működéséről szóljak. Ezt talán – néha szoktam mondani – koromnál fogva megengedhetem magamnak, megtehetem. Szinte megdöbbentő volt, hogy a tragikus helyzetben Göncz Árpád köztársasági elnök úr szinte percek alatt – de mondom: percek alatt! – felfogta annak jelentőségét, hogy itt egy tragédia történt, de az élet nem állhat meg, és igenis, cselekednie kell. És kérem, a haláleset bejelentése után – az előbb azt mondtam, perceken belül – tényleg a legrövidebb időn belül megkezdte – alkotmányos jogánál fogva, és főleg bölcsességénél fogva – a politikai tárgyalásokat, és megindult a szükséges intézkedések végrehajtása.
Kérem, ez szinte napok alatt lezajlott, és most itt áll ez a Parlament: a miniszterelnök úr halála, illetve eltemetése óta még 48, illetve 72 óra sem telt el, és itt vagyunk, és megvan annak a lehetősége, hogy a folytonosságot biztosítva új Kormánya legyen ennek az országnak.
Szabadjon azért felidéznem a köztársasági elnök úrnak azt a megnyilatkozását, amikor – és megint csak a bölcsességére kell hivatkoznom – azt mondta… (Egy újságot vesz fel az asztalról, de nem abból olvas fel.)… azért nevezi meg Boross Pétert miniszterelnök-jelöltként, mert ő úgy érzi, hogy a folytonosság, a soron következő nemzetközi szerződések tárgyalása ezt indokolja. Nem utolsósorban, azt hiszem, pénzügyileg úgy állunk, hogy minden fontos tárgyalásnak megvan a jelentősége, sőt szükségessége – és nem szabad késlekedni. Nem szabad, hogy ebben a tragikus helyzetben a jelölt el nem fogadása után úgy álljunk itt, hogy egyszerűen egy ügyvezető Kormány legyen ennek az országnak az élén.
(16.40)
Nem szabad ezt megengedni, tisztelt ellenzéki urak. Igenis egy olyan felelős Kormánynak kell lenni, amely – ha öt hónapra, ha hat hónapra, de – az országnak az ügyeit intézi.
Én tisztelettel kérem – függetlenül attól, hogy Fodor képviselő úr azt mondta, hogy a mérleg nyelvét talán tényleg ők alkotják e pár személy működésével, illetve pozitív hozzáállásával –gondolja meg mindenki, hogy ennek az országnak békességre, nyugalomra és valóban stabil Kormányra van szüksége.
Még egyszer megköszönöm köztársasági elnök urunk aktivitását és szinte ki nem fejezhető nagystílűségét, amit ebben az ügyben megtett. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi