G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKgP)

Full text search

G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKgP)
G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKgP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Antall József miniszterelnök úr elhunytával ennek a Kormánynak a megbízatása lejárt. Napok óta hallgatjuk, hogy minden politikai erő az ország stabilitásának a megőrzéséről beszél. De a stabilitáson a hatalmi elit jelentős része a politikai mozdulatlanságot, a társadalomra bővült Csipkerózsika-álom folytatását, meghosszabbítását érti.
De tudjuk, hogy a valódi stabilitást csak a demokrácia akadálytalan mobilitása biztosíthatja. Különös dolog történt. Az a megbízatás, melyet a miniszterelnök úr a nemzettől kapott, hogy erős Kormányt, erős Parlamentet, erős forintot teremtsen, ez a megbízatás már nem az MDF-é, nem is a Kormányé, hanem visszaszáll a megbízókra, vagyis a nemzetre.
A jelenlegi helyzet alázatra és őszinteségre szólít bennünket. Tudjuk, hogy a nemzet közös ihlet, ám azt is tudjuk, hogy ezzel a Kormánnyal a nemzet nincs közös ihletben. Hogy mi valósult meg a megbízatásból, azt mindenki tudja. Azok is, akik a reményt csöndre intették magukban, és azok is, akiknek valóban stabilizálódott a helyzetük.
Ez a Kormány már nem lehet a stabilitás záloga, mert kövületté vált a demokrácia mozgásterében. Csodálkozom Csurka István elgondolásán, hogy egy-két miniszter lecserélésével elfogadható lenne a helyzet számukra. Jóval fontosabb ennél Boross Péter szemlélete és álláspontja. Ő ugyanis tudja, hogy ha egy kövületet elkezdenek babrálni, hamar porrá hullhat az egész.
Az utóbbi napokban megtudhatta az ország Keresztes Sándortól, Surján Lászlótól, hogy nem koalíciós és garanciális megállapodások, hanem Antall József közvetlen irányítása tartotta egybe a kormányzati rendszer.
(17.00)
Most egyszerre sürgetni kezdték, hogy rögzítsék a koalíciós megállapodásokat, de ez már két ok miatt is lehetetlen. Az egyik, hogy felmondási idő alatt már nem szoktak megállapodásokat kötni. A másik ok pedig, hogy egy utolsó pillanatban megkötött koalíciós megállapodás annak eddigi hiányára vetítené a legnagyobb árnyékot. Bármilyen státusa is lesz ennek a Kormánynak, a felmondási idő elkezdődött. A stabilitásra való hivatkozás címén kettős kényszerpályán való mozdulatlanság fémjelzi a magyar belpolitikát. Az egyik oldalon egy koalíciós megállapodások nélküli kövületkormány, a másik kényszerpályán pedig a várakozásra kényszerített nemzet. Nekünk, népképviselőknek – úgy, mint eddig – a népre kell figyelnünk, mert várakozik, hogy megbízókat választhasson újra.
A demokrácia igazi stabilitását a törvények maradéktalan betartása jelenti. S az egyik legalapvetőbb betartandó törvény, hogy a választásokat pontosan négyévenként kell kiírni. Nem négy év egy hónap múlva, mint ahogy 2x2 sem 4,1, hanem pontosan négy. Ezért a Független Kisgazdapárt a felmondási idejét töltő Kormányt nem támogatja, ezzel szemben a törvényes rend betartása és a márciusra kiírandó választások mellett száll síkra a stabilitás védelmében. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi