HORN GYULA, a Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportjának vezérszónoka

Full text search

HORN GYULA, a Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportjának vezérszónoka
HORN GYULA, a Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportjának vezérszónoka: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Sajátos helyzetben van az ország Antall József tragikus halála után, és alig néhány hónappal a választások előtt: új miniszterelnököt és jogilag új kormányt választunk.
Azt hiszem, a kialakult helyzetben talán lehetett volna más, ugyancsak alkotmányos megoldást is találni, amely azt jelentette volna, hogy a Magyar Demokrata Fórum kezdeményezi a Parlament feloszlatását, és a mostani Kormány ügyvivő kormányként működik. Ennek a megoldásnak az lett volna az előnye, hogy az állampolgárok választanak majd egy parlamentet, az pedig egy új kormányt, és az ország ténylegesen súlyos helyzete – főképpen gazdasági, szociális helyzete – indokolttá tette volna egy új kormányprogram kimunkálását, egy olyan kiút felmutatását, amely a válságot kezelte volna.
Mielőtt bárki félremagyarázná: itt nem az átalakulás alapvető eredményeit kívánja bárki is kétségbe vonni, hiszen köztudott, hogy lényegében működik – és jól működik – a demokratikus intézményrendszer, a többpártrendszer, a pluralizmus; folyik a piacgazdaság kiépítése, és azt hiszem, az is visszafordíthatatlan, hogy ez az ország nyugati orientációt követ.
Becsülni kell megítélésünk szerint azt is, hogy ez az ország a nehéz helyzet ellenére békében, nagyobb zavargások nélkül létezik – és ebben egyaránt szerepe van a köztársasági elnök úrnak, a Parlamentnek, a Kormánynak, az ellenzéknek és a sajtónak is.
A Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója úgy ítéli meg, hogy a folyamatosság csak akkor erény, hogyha az jó politikát szolgál. Ha viszont a folyamatosság egy elhibázott politikához való ragaszkodást jelent, az csak a helyzetet súlyosbítja. Sajnos, ennek a lehetősége benne van az előttünk fekvő kormányprogramban.
Elöljáróban szeretném leszögezni: hiányosságai ellenére javára írandó, hogy ez a kormányprogram mindenféle ideológiától mentes.
Nekünk az a bajunk ezzel a kormányprogrammal, hogy sajnos, a valóságos helyzet értékelése nem felel meg a tényeknek, nem felel meg annak a helyzetnek, amely három és fél év alatt kialakult. Ebből következően aligha lehet megalapozottnak tekinteni azokat a lépéseket, azokat az ígéreteket, amelyeket a Kormány a programban megfogalmazott.
Minden normális demokratikus országban száz nap türelmi időt kap az új kormány. Nos, a mostani Kormánynak összesen alig van több száz napjánál. Mégis, ugyanakkor úgy ítéljük meg, hogy komoly tétje van a következő hónapok kormányzásának. Mire gondolunk mindenekelőtt?
Én nem arról kívánok szólni, hogy mit tegyen, mit szorgalmazzon a mostani Kormány. Elsősorban azt szeretném megfogalmazni, Boross Péter úr figyelmébe ajánlani, hogy mitől tartózkodjon a következő Kormány. (Zaj a jobb oldalon.)
Mindenekelőtt tartózkodjék attól, hogy tovább növelje az ország államadósságát, ami 1993-ra az 1990. évinek már így is a kétszerese.
Ne gyarapítsa a költségvetési hiányt, amely 1990-hez képest reálértékben is közel százszorosára növekedett: (Közbekiáltás a jobb oldalról: És az államadósság?) …és olyannyira magas, hogy 1994-ben egy részének finanszírozásához is külső forrást kell igénybe venni.
Meg kívánjuk jegyezni ezzel kapcsolatban: súlyosbíthatja a költségvetés helyzetét, ha tovább kívánják bővíteni a kárpótoltak körét.
Ahogy Kuncze Gábor is említette, nekünk is az a véleményünk, hogy nem szabad megengedni, el kellene kerülni az ország külföldi adósságának további növekedését.
Teljes joggal hivatkozott 1990-ben az új Kormány a külföldi adósság súlyos örökségére. Hadd jegyezzem meg, hogy azóta ez csak tovább növekedett… (Dr. Gyurkó János: Csökkent!) …s ez év végén előreláthatólag már mintegy három és fél milliárd dollárral több az ország külföldi adóssága, mint 1990-ben. (Zaj a jobb oldalon.)
Tisztelettel kérjük az új Kormányt, hogy ne folytassa tovább az eddigi privatizációs gyakorlatot, kerülje el azt, hogy a gazdasági szempontokat alárendeljék a különböző politikai érdekeknek, a kliensrendszer kiépítésének. (Zaj a jobb oldalon.)
Összességében azt szeretnénk, hogy a Kormány tartózkodjék minden olyan lépéstől, amely súlyosbítja a válságos ágazatok – különösen a mezőgazdaság – helyzetét, ami tovább rontja a munkanélküliség megoldásának lehetőségét, növeli a szociális feszültséget és a tömeges elszegényedést.
Összegezve azt szeretnénk a tisztelt Kormány figyelmébe ajánlani, hogy ne fokozza az erőfeszítéseit… (Derültség, zaj a jobb oldalon.)
Ha mindezt megszívleli a Kormány, úgy hisszük, van még remény arra, hogy nem sokkal rosszabb állapotban adja át 1994 tavaszán…(Derültség a jobb oldalon.) …az országot, mint ahogy 1990-ben átvette. (Derültség, zaj a jobb oldalon.)
Meggyőződésünk szerint a demokrácia – és végső soron a nemzet – sorsa függ attól – mint ahogy itt már elhangzott, és Boross Péter úr is megfogalmazta a Kormány ezen törekvését –, hogy az ország békében eljusson a következő parlamenti választásokig. Ez a mi felfogásunk szerint azt jelenti, hogy sem szavakkal, sem tettekkel nem szabad irritálni a közvéleményt. (Derültség a jobb oldalon.)
Mi azt várjuk a Kormánytól, hogy utasítsa el a gyűlölködést… (Zaj, közbeszólások a jobb oldalról.) …Uraim, én is végighallgattam magukat… (Zaj, derültség a jobb oldalon.)… – a félelemkeltést. Szerintünk a demokráciában elfogadhatatlan, ha az embereket vallásuk, világnézetük, pártállásuk alapján megpróbálják egyesek a nemzetből kirekeszteni vagy másodrendű állampolgárokká degradálni.
Meggyőződésünk szerint a megosztás helyett nemzeti összefogásra és társadalmi békére van szükség.
Elsősorban a koalíciótól és az új Kormánytól függ, hogy az elkövetkező hónapokban a választási kampány a különböző programok versenye lesz, vagy pedig egymás és a választópolgárok ijesztgetésébe fullad.
Meggyőződésem szerint az ellenzék legalább annyira híve, letéteményese a demokráciának, a jogállamiságnak és a piacgazdaságnak, mint a kormánykoalíció. Szeretném megjegyezni, hogy az MSZP sem az öt évvel ezelőtti, sem a korábbi rendszereket nem akarja visszahozni. (Közbekiáltás a jobb oldalról: Á! Nem…) Tiszteletben tartjuk a jogosan szerzett tulajdont – így az egyházi ingatlanokat is. (Zaj a jobb oldalon.) És – gyakran hangoztatott állításokkal szemben – az MSZP a törvényesen szerzett jogok védelmének talaján áll. (Derültség a jobb oldalról. – Dr. Tóth Tihamér tapsol.) Ez mindenkor érvényes kell, hogy legyen és mindenkire – függetlenül a pártbéli hovatartozástól.
Meggyőződésünk szerint ezzel összefüggésben tragédiához vezetne, ha minden új kormány elődje hibáinak vizsgálatával és felelősségre vonásával kezdené tevékenységét, hiszen a demokrácia lényege, hogy az állampolgárok a parlamenti választáson mondanak ítéletet a mindenkori kormányról.
(15.20)
Elfogadhatatlannak tartanánk, ha a Kormány – az új Kormány – bármiféle tisztogatást kezdene a választások előtt néhány hónappal. (Derültség a jobb oldalon.) Őrizzék meg, biztosítsák a mostani apparátus biztonságát! Hagyjuk őket dolgozni! (Zaj.)
A választási kampánnyal összefüggésben is szeretném aláhúzni: kulcskérdése a demokrácia erősítésének, a sajtószabadság érvényesítésének, hogy az új miniszterelnök úr, az új Kormány segítse rendbehozni a magyar közszolgálati médiákban kialakult helyzetet, vessen véget a médiaháborúnak.
Támogatjuk Boross Péter úrnak azt a javaslatát, amelyik szerint törvényes keretekbe kívánják foglalni a médiaügyet.
Azt szeretnénk, hogy ugyanakkor minél előbb megszülessen az a javaslat, az a döntés, hogy a közszolgálati médiák felett egy társadalmi felügyelőbizottság gyakoroljon felügyeletet. Mindenképpen szükséges lenne, mert megítélésünk szerint az, ami a Magyar Televízióban folyik, elfogadhatatlan, és végső soron önöknek is károkat okoz, tisztelt kormánykoalíció.
Figyelmébe ajánljuk és elfogadjuk mindazt, amit Boross Péter úr itt az expozéjában elmondott: akadályozza meg a Kormány, hogy tovább romoljon a viszony a szomszédokkal. Lépjen fel a szélsőséges nacionalista nézetekkel, küldetéstudat megnyilvánulásaival szemben.
Nekünk történelmi megbékélésre van szükségünk a szomszédokkal, és ebbe egyaránt beleférnek a viták, a tisztázó viták, a konstruktív párbeszéd és a bizalom, valamint a kapcsolatok kiépítése a szomszédokkal.
Miniszterelnök-jelölt úr! Amikor a szocialista parlamenti frakció tagjai nemmel szavaznak majd, ez nem az ön személye elleni bizalmatlanságot fejezi ki, hanem az elmúlt három és fél év kormányzati politika folytatásának elutasítását jelenti. Ugyanakkor partnerei leszünk önnek és a Kormányának minden olyan lépésében, amely arra irányul, hogy ne romoljon tovább az ország helyzete, és békésen eljussunk a következő parlamenti választásokig. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi