ELNÖK (dr. Szűrös Mátyás)

Full text search

ELNÖK (dr. Szűrös Mátyás)
ELNÖK (dr. Szűrös Mátyás): Tisztelt Országgyűlés! Megköszönöm dr. Boross Péter kijelölt miniszterelnök úr válaszát.
Emlékeztetem Önöket, hogy Göncz Árpád köztársasági elnök úr a tegnapi napon átiratot intézett az Országgyűléshez, amelyben a miniszterelnöki tisztség betöltésére dr. Boross Pétert javasolja. Felhívom továbbá képviselőtársaim figyelmét arra is, hogy az Alkotmány 33. § (3) bekezdése szerint – idézem –: „A miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés tagjai többségének szavazatával választja.” Az eredményes választáshoz tehát legalább 192 képviselő igen szavazata szükséges. A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a Kormány programjának elfogadásáról az országgyűlés egyszerre határoz.
Tisztelt Országgyűlés! Megkérdezem a frakcióvezetőket, hogy a képviselőcsoportok készen állnak-e a szavazásra. (A frakcióvezetők jelzik, hogy igen.) Köszönöm szépen.
Kérdezem tehát a tisztelt Országgyűlést, hogy dr. Boross Pétert miniszterelnöknek megválasztja-e, illetve egyidejűleg elfogadja-e az előterjesztett kormányprogramot. Kérem, szavazzanak. (Megtörténik. – 201 igen, 152 nem, 5 tartózkodás. – Nagy taps. Dr. Kónya Imre gratulál a megválasztott miniszterelnöknek, ezt követően az Országgyűlés elnöke és alelnökei, a Kormány tagjai, a frakciók vezetői, valamint az Alkotmánybíróság, illetve az Állami Számvevőszék elnöke gratulálnak dr. Boross Péternek.)
Tisztelt Országgyűlés! Kimondom a határozatot – bár megelőztek képviselőtársaim bizonyos értelemben… (Derültség.) …az Országgyűlés 201 igen szavazattal, 152 ellenszavazattal, 5 tartózkodással dr. Boross Pétert a Magyar Köztársaság miniszterelnökévé megválasztotta, és elfogadta a kormányprogramot. (Dr. Boross Péter miniszterelnök felállva köszöni meg a tapsot.)
Tisztelt Országgyűlés! Most húsz perc szünetet rendelek el, hogy mód nyíljék a Kormány tagjainak kinevezésére. A köztársasági elnök úr átiratának megérkezését követően az eskütételekkel folytatjuk ülésünk munkáját.
(A szünet 17 óra 20 perctől 17 óra 53 percig tartott. – Elnök: Szabad György. – Jegyzők: dr. Szabó Lajos, Trombitás Zoltán.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi