KELETI GYÖRGY (MSZP)

Full text search

KELETI GYÖRGY (MSZP)
KELETI GYÖRGY (MSZP) Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! (Zaj. – Közbekiáltások.) Nem hittem volna, hogy az utolsó napon néhány képviselő úr fütyüléssel próbálja megzavarni a hozzászólást. Gondolom, megtisztelhetjük egymást annyi figyelemmel, ami a négy év alatt nem mindig volt meg, hogy legalább az utolsó napon hallgassuk végig egymást. (Zaj. – Dr. Becker Pál: Házszabály!)
Azért kértem szót, mert bizonyos tekintetben Szabó Iván miniszter úrnak szeretnék igazat adni: abban az értelemben, hogy a tegnap elfogadott, hadigondozottakról szóló törvény valóban néhány ember számára kárpótlást ad. Engedjék meg azonban, hogy elmondjam – bár Szabó Lukács képviselőtársam nem említette – a cserkészként, illetve leventeként elvittek érdekében én is beadtam egy módosító javaslatot. (Szabó Lukács: Említettem.) Azt gondolom, ez egy nagyon furcsa eset, hiszen két kategóriáról van szó ebben az esetben: az egyik, aki hadifogságba került mint katona – számára sincs megoldva a kárpótlás úgy, ahogy a volt Szovjetunió területén hadifogságban lévők kárpótlása meg volt oldva –, a másik kategória pedig azoké, akiket 15, 16 vagy 17 éves korukban nyilasok hurcoltak el német területre, ahol repülőtereken vagy más katonai objektumokban embertelen körülmények között tartották őket, és a második világháború után kerültek hadifogságba.
Ha egy ilyen embernek két nap hiányzik a hat hónaphoz a hadifogságból, akkor semmiféle kárpótlásban nem részesül.
Azt gondolom tehát, hogy ez egy súlyos igazságtalanság velük szemben, és egyetértek Szabó Lukács képviselőtársammal: egy nagyon komoly tartozását egyenlítené ki a Parlament azzal, ha most ennek a törvénynek az erre vonatkozó passzusait elfogadná. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalról.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi