SZABÓ LUKÁCS (MIÉP)

Full text search

SZABÓ LUKÁCS (MIÉP)
SZABÓ LUKÁCS (MIÉP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az elmúlt négy év során annak a törvénynek a határozathozatalához jutottunk el, amelyik a legtöbb megpróbáltatáson ment keresztül.
Több mint egy évvel ezelőtt nyújtottam be a törvénytervezetemet. Ugyanis korábban elkövette a Parlament azt a hibát, hogy a keleti hadifoglyokkal együtt nem kárpótolta a nyugati hadifoglyokat is. Valamint azt a mulasztást is elkövettük, hogy a hadiárvákat, hadiözvegyeket és hadirokkantakat sem kárpótoltuk.
Ezelőtt egy évvel a Parlament ezt a súlyos tévedését belátta akkor, mikor úgy döntött 90%-os többséggel, hogy ezt a törvényt tárgyalni fogja, és úgy döntött, hogy sürgősséggel fogja tárgyalni. A Parlament 10%-a azonban már akkor sem akarta tárgyalni. Fájdalommal kell megállapítanunk, hogy ez a törpe kisebbség csaknem egy éven keresztül e törvény vonatkozásában megbénította a Parlament munkáját. Mindent elkövettek, hogy ez a törvény ne legyen törvény.
Kikről van itt szó? A társadalom legelesettebbjeiről van szó, akik nagyon megszenvedték az elmúlt 45 évet. Ez vonatkozik úgy a nyugati hadifoglyokra, mint a hadiárvákra, a hadigondozottakra, illetve a hadirokkantakra.
Éppen ezért a kötelező lovagiasság szabálya is mondatja velem a köszönetet Csépe Bélának, aki míg a Magyar Igazság és Élet Pártjának nem volt parlamenti frakciója, felvállalta a megfelelő bizottságban ennek a törvénynek a képviseletét.
Most ezek után engedjék meg a teljesség igénye nélkül, hogy a legfontosabb módosító indítványokról szóljak.
Az alaptörvény a nyugati hadifoglyoknak a kárpótlásáról rendelkezett. Bognár László, Deme Zoltán és Réti Miklós magyar igazság és élet párti képviselők módosító indítványa azonban kiterjeszti a kárpótlást a hadirokkantakra, a hadiözvegyekre és a hadiárvákra is.
(15.20)
Olyan módon kívánja kiterjeszteni, hogy négy év hadifogságért járó kárpótlási jegyet kíván juttatni ezeknek a köröknek, amit együttesen kapnának meg, vagyis együtt 520000 Ft-nak megfelelő kárpótlási jegyet.
Ezenkívül Bognár László, Deme Zoltán és Réti Miklós azt is el kívánják érni módosító javaslataik során, hogy a Magyar Honvédségnek, a nemzetőrségnek és a rendőrségnek a haza szolgálatában elesett, sorállományú és hivatásos tagjainak özvegyét, árváját, illetve hadirokkantjait is kárpótoljuk.
Ugyancsak Bognár László és képviselőtársai rendelkeznek – mint ahogy az előbb már mondtam – a kárpótlás összegéről. Szeretném még megemlíteni az előbb felsorolt képviselők mellett a 13256-os módosító javaslatot – amit szintén kifejezetten meg kell említeni –, amely a leventéket is, amennyiben hadifogságba estek, a kárpótoltaknak ugyanebbe a körébe kívánja bevonni.
Bognár László és képviselőtársai ezenkívül meghatározzák azt, hogy amennyiben valaki 1945. augusztus 1-jétől nem tért vissza a hadifogságból, úgy azt kényszermunkára hurcoltnak kell tekinteni. A fenti képviselők meghatározzák azt is, hogy kik tekinthetők hadiözvegyeknek, illetve kik tekinthetők hadiárváknak. Hadiárváknak – módosításuk szerint – az tekinthető, aki a szülője elestekor kiskorú volt.
Szeretném kiemelni Mécs Imre képviselő úr kifejezetten előremutató és pozitív módosító javaslatát, aki a Kormány kötelességeként írja elő, hogy gondoskodjon a kárpótlási jegyek értékállóságáról.
Ezenkívül számos más, értékes módosító javaslat érkezett, amiről majd nyilatkozni fogok a szavazás során.
Tekintettel arra, hogy e törvény kapcsán is és a Parlament egész négyéves működése során is tapasztalhattuk azt, hogy a legelesettebbek általában a legutoljára maradnak sorsuk elintézésében, sajnos, ugyanezt elmondhatjuk azokról a körökről is, amelyek nemzeti hagyományainkat kívánják megőrizni, nemzeti sajátosságainkat kívánják ápolni. Éppen ezért engedjék meg, hogy e Parlament működése során – vélhetőleg utoljára – Arany János szavaival búcsúzzak, amely idézetet valamennyiük szíves figyelmébe ajánlanék. Arany János a következőket írta: "Szeresd a magyart, de ne faragd le – szóla – erejét, formáját, durva kérgét róla. Mert mi haszna simább, ha jól megfaragják, nehezebb eltörni a faragatlan fát." Köszönöm szépen szíves figyelmüket. (Taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi