KELEMEN ANDRÁS, DR. külügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

KELEMEN ANDRÁS, DR. külügyminisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS, DR. külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Kormány határozatban rendelkezett arról, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet keretében felállítandó, a tervek szerint Hegyi-Karabah körzetében tevékenykedő megfigyelőmissziójába 20 fős katonai egységet bocsát a szervezet rendelkezésére.
Tekintettel az Alkotmány vonatkozó cikkelyeire, ehhez az Országgyűlés hozzájárulását írják elő, kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a szükséges felhatalmazást a mellékelt határozati javaslat elfogadásával adják meg.
Mint ahogy önök is tudják, Magyarország 1993 decemberétől kezdődően egy éven át az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet trojkájának tagja, amelyet ez év decemberétől a magyar elnökség követ.
(17.40)
Ez a tény egyrészt lehetővé teszi hazánk nagyobb nemzetközi szerepvállalását, másrészt magával hozza az EBEÉ-folyamat keretében vállalandó kötelezettségeinket is. Ez utóbbinak egyik példája az EBEÉ konfliktusmegelőzési struktúrájában való fokozottabb részvételünk. Hazánk most ezért katonák küldésével járul hozzá a Hegyi-Karabahba küldendő nemzetközi megfigyelőmisszió felállításához.
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet részt vevő államai kezdettől fogva kiemelt figyelmet fordítanak a hegyi-karabahi válság és azzal összefüggésben az Azerbajdzsán és Örményország között kialakult konfliktus megoldásának elősegítésére.
Az EBEÉ vezető tisztségviselők bizottsága 1992. április 29-e és május 1-je között a helsinki utótalálkozó idején megtartott ülésén döntést hozott a karabahi viszály tárgyalásos rendezését célzó Karabah-konferencia összehívásáról és annak a megfigyelői missziónak létrehozásáról, amelynek a tűzszünet betartását kell ellenőriznie. A döntés a megfigyelőmisszió telepítésének feltételéül szabta a hatékony és tartós tűzszünet megteremtését, az érintett felek egyetértését és együttműködését, valamint a küldöttség eljárásrendjére és biztonságára vonatkozó egyetértési határozat kidolgozását.
A hegyi-karabahi konfliktus megoldását célzó eddigi erőfeszítések kétirányúak voltak. Egyrészt politikaiak, a válság tárgyalásos rendezése érdekében, másrészt katonaiak, a békefenntartó egységek telepítésének előkészítésére.
Érdemi előrehaladást inkább a katonai kérdésekkel foglalkozó bizottság keretében sikerült elérni. A résztvevők kidolgozták a részletes katonai mozzanatokra vonatkozó telepítési tervet.
Sajnálattal kell ugyanakkor megállapítani, hogy mindeddig a tartós tűzszünet létrehozását szolgáló politikai erőfeszítések kudarcot vallottak. Az EBEÉ karabahi békefenntartó missziójában való részvételünkkel bizonyítékát adhatjuk egyrészt annak, hogy a Magyar Köztársaság az európai béke, biztonság és stabilitás előmozdítása céljából kész egy nemzetközi szervezet ilyen irányú erőfeszítésében aktívan részt venni. Ez az első gyakorlati kísérlet arra, hogy kidolgozott elveket a gyakorlatba is átültetve hozzájáruljunk az EBEÉ keretében megvalósítandó válságkezeléshez, sőt, egy európai biztonsági együttműködés szervezetének kialakításához. Másrészt kifejezésre juttatjuk, hogy a magyar külpolitika nemcsak a hazánk környezetében felmerülő problémák megoldásában érdekelt, hanem a nemzetközi közösség egyenrangú tagjaként kész megfelelő részt vállalni meghirdetett céljainak megvalósításában.
Harmadrészt a hegyi-karabahi helyzet rendezése érdekében tett EBEÉ-erőfeszítés segít megtalálni a választ arra a kérdésre is, hogyan lehet Oroszország békefenntartói tevékenységét a nemzetközi rendszerbe bevonni a hajdani Szovjetunióhoz tartozó területeken.
Fontos külpolitikai érdekünk fűződik ahhoz, hogy a nemzetközi közösség megoldást találjon egy olyan viszályra, amelynek vallási, etnikai gyökerei nyilvánvalóak. Ugyanakkor a magyar katonai megfigyelő- kontingensnek az EBEÉ karabahi missziójában való részvétele nem ró külön anyagi terheket Magyarországra. A felmerülő költségeket az EBEÉ-nek a misszió számára meghatározott, és a részt vevő államok által egyeztetett költségmegosztási skála alapján az EBEÉ részt vevő államai fizetik, ebből Magyarország részesedése a közvetlen katonai részvételünktől függetlenül 0,7%.
A magyar kontingens ugyanakkor a későbbiek folyamán magvává válhat a tervezett magyar békefenntartó katonai egységnek, tapasztalatai más területen, így például a békepartnerség program keretében is hasznosíthatóak lesznek. Mindezek mellett szeretném hangsúlyozni, hogy a magyar katonai részvétel nem harci körülmények között kerül alkalmazásra, kimondottan megfigyelői szerepet lát el, semmilyen kényszerítő harci szerepre nem vehető igénybe. Mint azt már említettem, a megfigyelőcsoport telepítésének feltétele, hogy a térségben a felek között tartós tűzszünet alakuljon ki. A misszió tagjai diplomáciai mentességet élveznek, amely személyes biztonságukat is garantálja.
Kérném a tisztelt Országgyűlést, hogy a fentiek figyelembevételével szíveskedjék a mellékelt határozati javaslatot elfogadni – némi szorongással, mivel ez minősített, kétharmados szavazást igényel. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi