GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP)

Full text search

GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP)
GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP) Tisztelt Országgyűlés! Elnök Úr! Szabad legyen egy megjegyzést tennem. Nem értem az elnök úr türelmetlenségét Varga János képviselőtársunk napirend előtti fölszólalásával kapcsolatosan, hiszen azon túl, hogy ő még valóban napirend előtt nem szólalt – ahogy mondotta –, szeretném a tisztelt Ház figyelmébe idézni, hogy az a könyv, amiből Varga János közel 20 percen keresztül idézett, két kötet, és ilyen vastag (Kezével mutatja.) egy-egy kötet. Tehát én biztos vagyok benne, hogy itt a következő hetekben jó néhány napirend előtti felszólalás során fognak majd ebből a könyvből felolvasni és idézni.
Én tisztelettel kérem az elnök urakat, hogy hallgassák majd türelemmel, hiszen ha belegondolunk, Varga János tulajdonképpen egy kis propagandát csinált az MSZMP-nek, hiszen idézett abból, hogy 1989-ben, ez a párt legalábbis, őszintén beszélt a mezőgazdaság helyzetéről (Derültség.) , szemben jó néhány mai párttal. (Taps az MSZP padsoraiból. – Dr. Gáspár Miklós: Zárt körben.)
Ami pedig a mezőgazdaság helyzetét illeti, tisztelt Országgyűlés, kezemben van az a kiadvány, tájékoztató, amit a Magyar Köztársaság Központi Statisztikai Hivatala 1993 decemberében adott közre, és amelyet minden képviselő megkapott. Szabad legyen néhány mondatot belőle idéznem. Azt mondja: "A mezőgazdaságot 1992 után 1993-ban is súlyos aszály sújtotta – ezt mindnyájan tudjuk. Emellett már-már kritikus határ alá csökkent a talajerő-utánpótlás. Mindehhez járult az alacsony fizetőképes kereslet, az állattenyésztés nem kielégítő jövedelmezősége, a tulajdoni és a szervezeti változással járó gondok." – Írja ezt a Statisztikai Hivatal 1993-ra nézve. Tisztelt Varga János pedig, ha jól emlékszem, 1989-ből idézett.
Ezenkívül szabad legyen néhány adatot mondanom.
(15.30)
Amíg 1991-ben a szarvasmarha-állomány 1 millió 420000 volt, 1993-ban nem egész 1 millió. Aztán: a mezőgazdasági termékek bruttó termelése 1993-ban 6%-kal maradt el az előző évitől, ezen belül az állattenyésztés visszaesése nagyobb, 9% volt. Idézhetném azt is, hogy az elmúlt négy esztendőben a mezőgazdaság bruttó termelése összesen több mint 30%-kal esett viszsza, a beruházás pedig az egytizedére csökkent az 1989-esnek.
Tisztelt Országgyűlés! A Szocialista Párt soha nem mondta azt, hogy ez a Kormány és ez a rendszer könnyű gazdasági helyzetet örökölt. De azt hiszem – és itt újra csak hivatkoznék a Varga János által idézettekre –, hogy jó lenne szembenézni mindnyájunknak és különösen azoknak, akik a végrehajtó hatalmat gyakorolták az elmúlt négy esztendőben, hogy ők mennyire felelősek ezért a helyzetért, amit most volt szerencsém idézni, és ami nem 1989-es adat, hanem 1991-es és 1993-as adat. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi