GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)

Full text search

GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)
GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP) Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Magyarországon az aktív és a passzív választójog, vagyis a választójogosultság és a választhatóság feltételei lényegében egybeesnek, a választhatóság tekintetében tehát nincsenek magasabb követelmények előírva. Ezzel szemben számos nyugat-európai demokratikus jogállam választójogi rendelkezései szerint meghatározott körbe tartozó személyek eleve nem választhatók, és így nem is jelölhetők országgyűlési képviselőnek. Ebbe a körbe tartoznak például a csődbe jutott kereskedők, a rendszeres állami szubvenciót kapó vállalatok vezetői, továbbá az alkalmazás megszüntetésétől számított meghatározott ideig a hadsereg tisztjei, a bírák, a közigazgatás és a közszolgálat vezető tisztségviselői. A választhatóság tekintetében gyakori magasabb korhatár előírása is.
Az általam a Magyar Köztársaság Alkotmányáról, valamint az országyűlési képviselők választásáról szóló törvények módosítására benyújtott törvényjavaslatok, az előzőekhez hasonlóan, a választójogosultság változatlanul hagyása mellett kimondják, hogy egy meghatározott körbe tartozó személyek nem választhatók országgyűlési képviselőnek, s így képviselőjelöltek sem lehetnek.
Kik azok a személyek, akik e meghatározott körbe tartoznak?
A törvényjavaslatok szerint nem választható országgyűlési képviselőnek az, aki hivatásos állományú tisztként szolgálatot teljesített a volt BM III/III-as csoportfőnökségnél, illetve elődeinél; karhatalmi alakulatban teljesített szolgálatot 1956–1957-ben; (Taps a MIÉP soraiból.) az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében való részvétele miatt kitüntetésben részesült.
Tisztelt Országgyűlés! Az említett szervezetek, illetve személyek voltak azok, akik a leginkább felelősek az elmúlt önkényuralom évtizedei, illetőleg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc leverése és a megtorlás során elkövetett bűnökért és törvénytelenségekért: idegen hatalommal szövetkezve azon forradalom és szabadságharc ellen léptek fel, amely világszerte elismerést és tiszteletet váltott ki Magyarország iránt, és amely a második világháborút követően visszaadta népünk önbecsülését. Az említett szervezetek, illetve személyek súlyosan vétettek nemcsak az emberi jogok, hanem a nemzet jogai ellen is, hiszen a nemzet önrendelkezési jogával, a nemzet szabadság és függetlenség iránti vágyával fordultak szembe, megakadályozva ezzel, hogy az ország már akkor megkezdje felzárkózását a fejlett Nyugat-Európához. Sok ezer magyar állampolgárt hazája elhagyására kényszerítettek – ők ma, magyar állampolgárságuk ellenére sem aktív, sem passzív választójoggal nem rendelkeznek.
Tisztelt Országgyűlés! Az 1990-ben szabadon megválasztott Parlament első intézkedéseként iktatta törvénybe az 1956-os októberi forradalom és szabadságharc jelentőségét, és nyilvánította nemzeti ünneppé október 23-át. E törvény preambulumában kimondja, hogy az újkori magyar történelem e dicső eseménye csak az 1848–49-es forradalomhoz és szabadságharchoz mérhető. Kimondja továbbá, hogy az új országgyűlés kötelességének tartja, hogy ébren tartsa és ápolja a forradalom és szabadságharc emlékét; valamint kinyilvánítja, hogy 1956 szellemének megfelelően, mindent megtesz a többpártrendszerű demokrácia, az emberi jogok és a nemzet függetlenségének védelme érdekében.
Az említett szervezeteknek, illetőleg személyeknek a diktatúra törvénytelenségeiért fennálló súlyos erkölcsi és politikai felelőssége indokolja, hogy ne lehessenek a legmagasabb fokú erkölcsi, politikai és közéleti tisztességet megkövetelő Országgyűlés tagjai. De a rendszerváltozás hiteles és következetes végigvitele, a Parlament tekintélye és tisztasága is azt indokolja, hogy azok a személyek, akik az 1956-os forradalommal és szabadságharccal szemben léptek fel, ne lehessenek annak az Országgyűlésnek a tagjai, amely Országgyűlés saját magát 1956 örökösének tartja, és annak szellemében kíván tevékenykedni.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a két törvényjavaslatot szíveskedjék napirendre tűzni. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi