SZABÓ LUKÁCS (MIÉP)

Full text search

SZABÓ LUKÁCS (MIÉP)
SZABÓ LUKÁCS (MIÉP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én nem fogadtam meg 1990-ben azt, hogy soha nem fogok megszólalni napirend előtt. (Derültség.) Ezzel szemben azt megfogadtam, hogy mindig meg fogok szólalni, még ha az elnök belém is akarja fojtani a szót… (Közbeszólás az MSZP soraiból: Elég baj!) …ha rendkívüli ügyben és a Parlamentre tartozó ügyben kell megszólalni.
Nem a múlttal akarok foglalkozni. Sőt nem olyanról akarok szólni, amiről fogalmam sincs. (Közbeszólás: Az jó.) Nem városi emberként akarok megszólalni, mert falusi ember vagyok. A parasztok helyzetéről akarok szólni, mert paraszt vagyok. (Derültség.) Akárhogy is nevetségesnek tartják a rózsadombi vigéc urak.
Arról van szó, hogy 1992-ben meghoztuk a szövetkezeti és átmeneti törvényt. Ennek egy része – már akkor is kiderült – rossz, végrehajthatatlan. A két év kiválóan bebizonyította, hogy 1 millió 100000 ember nap mint nap kifosztatik, kiforgattatik a vagyonából. Ugyanis 500000 ember külső üzletrész-tulajdonos és 650000 ember tagi tulajdonos üzletrész-tulajdonos nem juthat hozzá a vagyonához, és nem rendelkezhet fölötte. (Közbeszólás az SZDSZ soraiból: Hívjuk be Varga Jánost.)
A Kormány súlyos mulasztást követett el, ez tény, hogy két éven keresztül ennek a módosítását nem hozta a Ház elé. De most végül is – kínkeservesen bár, de – itt van a Ház előtt a szövetkezeti törvény módosítása. (Mészáros Béla: Most kell leállítani!) Elszomorító módon azonban a házbizottságban ez a Kormány által kezdeményezett törvénymódosítás megbukott. Nem kapta meg a szükséges többséget.
Ezért arra kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy 1 millió 100000 embert juttassanak végre a vagyonához, és támogassák azon indítványunkat, miszerint – az elnök úr asztalára már le is tettük – név szerinti szavazással döntsünk abban a kérdésben, hogy tárgysorozatba vesszük-e a szövetkezeti törvény módosítását, vagy elvetjük, mint ahogy azt két éve már folyamatosan teszszük. Ebben az esetben egymillió embert máris kisemmizettnek tekinthetünk. Köszönöm szépen. (Taps középről.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi