VARGA JÁNOS, DR. (MDF)

Full text search

VARGA JÁNOS, DR. (MDF)
VARGA JÁNOS, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Magyarország! E Parlament összeülésekor magamban és magamnak megfogadtam, hogy időkímélés céljából soha nem fogok élni a napirend előtti felszólalás jogával. (Egy képviselő tapsol a bal oldalról.) Most mégis megszegni kényszerülök fogadalmamat. Ha nem ezt tenném, akkor akaratlanul is olyan politikai erők szövetségesévé válnék, amelyekkel nem vállalok, mert nem vállalhatok közösséget.
A magyar mezőgazdaság ügye vitathatatlanul országos jelentőségű ügy. De ugyanilyen – ugyanilyen! – a tisztánlátás kérdése is. A mezőgazdaság ügyében pedig a tisztánlátás különösen fontos.
Miről van hát szó? A Magyar Szocialista Párt alig több mint egy hete rendezett összejövetelén sajtóorgánumok egybehangzó állítása szerint Horn Gyula képviselő úr, a nevezett párt elnöke egyebek között kijelentette: "A magyar mezőgazdaság nem tönkrement, hanem tönkretették." (Közbeszólások az MSZP soraiból: Így van!) Megismétlem: "tönkretették". (Ismét a megállapítást helyeslő közbeszólások az MSZP soraiból.)
Az első pillanatra elfogadhatónak is tűnik ez a megállapítás. (Dr. Gál Zoltán: A másodikra is!) Elfogadhatónak akkor, ha nem nézünk a dolgok mélyére. Horn képviselő úr többes szám harmadik személyben fogalmaz. Ezzel azt fejezi ki, hogy ő nem számítja magát a tönkretevők közé. Sőt elegáns gesztussal elhatárolja magát tőlük. Csakhogy mondatának és gondolatmenetének nincs folytatása. Ezért fel kell tenni a kérdést: kik hát a tönkretevők?
Azt hiszem, hogy könnyű rá megadni a feleletet. A Magyar Szocialista Munkáspárt, amelynek jogutódja a Magyar Szocialista Párt, 1989-ben két alkalommal is foglalkozott a mezőgazdaság helyzetével. (Dr. Suchman Tamás: Pont kétszer?) Ennek az volt a magyarázata, hogy az állampárt sem tagadhatta már tovább, hogy a mezőgazdaságban óriási a baj.
Az 1989. május 29-i ülésen, amely az agrárkérdést tárgyalta, néhány kivétellel megjelent a Magyar Szocialista Munkáspárt teljes vezérkara. Az ott elhangzott felszólalásokból összeállt a magyar mezőgazdaság 1989-re kialakult képe, a kórkép és a látlelet. És ennek a képnek a hitelességét, megbízhatóságát senki nem merte azon az ülésen tagadni.
Engedjék meg, hogy a továbbiakban e látlelet alapjául szolgáló hozzászólások egyikéből-másikából idézzek részleteket. (Dr. Suchman Tamás: János bácsi, te is ott voltál?) Kérem rendre utasítani Suchman képviselő urat. (Zaj. – Közbeszólás a jobb oldalról: Úgy van!)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi