VARGA JÁNOS, DR. (MDF)

Full text search

VARGA JÁNOS, DR. (MDF)
VARGA JÁNOS, DR. (MDF) Iványi Pál, a párt Politikai és Központi Bizottságának tagja, Budapest főváros tanácsának elnöke – idézek –: "Az adatok azt bizonyítják, hogy mind a mezőgazdaságban, mind az élelmiszeriparban a korábban is nyomott jövedelmi helyzet a 80-as évek második felében folyamatosan romlott. Az 1988. évi nyereségtömeg összege folyó áron még eléri az 1980-as évét, de reálértéke annak már csak a felét teszi ki. Különösen súlyos a helyzet az élelmet adó alapanyag-termelésben. Jól érzékelteti a helyzetet a búza jövedelmezőségének alakulása, amelynek költségarányos nyeresége tíz éve még 25-30%-os volt, 1987-re ez 3%-ra csökkent, és az utolsó három év átlagában is alig több mint harmadát teszi ki az 1980. évinek." (Dr. Kőrösi Imre: Így van!) "Következménye mindennek, hogy a mezőgazdaságban a beruházás, a műszaki fejlesztés 1988-ban, összehasonlító áron számolva, a 1982. évinek csupán háromnegyedét éri el. Általános a tőkeszegénység, elavult a technika; tetézi a bajt az ágazat sajátosságait figyelmen kívül hagyó hitel- és kamatpolitika. Miközben a rövid lejáratú hitelek kamata az 1980. évi 10%-ról 88-ra 17-18%-ra nőtt, addig az alaptevékenység jövedelmezősége 12%-ról 5%-ra csökkent. Mindez elég indok arra, hogy joggal féltsük az ágazat elért eredményeit, féljünk a termelési színvonal csökkenésétől és az azzal együtt járó élelmiszerhiánytól, annak összes társadalmi, gazdasági, politikai következményétől." – idézet bezárva.
Gyuricsku Kálmán, az MSZMP Szabolcs-Szatmár Megyei Bizottságának első titkára, a Központi Bizottság tagja – idézem –: "Az általunk vitára bocsátott koncepció… – az agrárkoncepcióról van szó – …több helyen, több vonatkozásban csalódást, és ami bizonyára furcsa lesz, félelmet is keltett. Nagyon sok szépen fogalmazott koncepcióval rendelkezünk már, és a helyzetünk tovább romlik. Ettől tartott az agrárnépesség is. Jól érzékeli a mezőgazdaságban élő emberek többsége a kistermelésből származó jövedelem reálértékének rohamos csökkenését." – idézet bezárva.
Burger Róbert, a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinát vezérigazgatója, a Központi Bizottság tagja – idézem –: "Hosszú ideig inkább az idomárok pártja voltunk. Most jó lenne, ha váltanánk, és a vállalkozók pártjává lennénk. Mezőgazdaságot ezzel a viszszafogással, amit mi évek óta, nem csak az utóbbi két-három évben, hanem évek óta csinálunk, ezzel nem lehet tartani. Expanzióra van szükség és pénzre – az pedig nincs, ezt mindenki tudja. A fejlesztést nem globálisan kell megfogalmazni, mert ezek a globális megfogalmazások rendszerint oda vezetnek, és azt hiszem, már régi trükk, hogy ezért fogalmazunk olyan általánosan, hogy ne vitatkozzanak velünk." – idézet bezárva.
Iklódi László, a bajai Rákóczi Termelőszövetkezet elnöke, meghívott résztvevő – idézem –: "A mezőgazdaság fejlődése az elmúlt években megtört. A társadalmi válságtünetek megtalálhatók az ágazatban is. Tetten érhetők a feszültségek a termelő- és feldolgozóüzemekben, az agrárkereskedelemben, az ágazat irányításában, az érdekképviseleteknél. Csökken a falvak népességmegtartó ereje. 1960-ban mindössze hét, jelenleg már harminc irányító, felügyelő, ellenőrző, hatósági feladatokat ellátó állami és hatósági szervezet uralkodik az ágazat felett." – idézet bezárva.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi