VARGA JÁNOS, DR. (MDF)

Full text search

VARGA JÁNOS, DR. (MDF)
VARGA JÁNOS, DR. (MDF) Szabó István, a Politikai Bizottság tagja, a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsának és a nádudvari Vörös Csillag Mezőgazdasági Termelőszövetkezetnek az elnöke – idézem –: "A határ az tervszerűen el van munkálva. Jövedelem pedig nincs az üzemeknél. Az utóbbi négy évben stagnál, illetőleg egyes cikkeknél visszaesett a mezőgazdasági termelés. Akárhogy nézzük, ötszáz termelőszövetkezet van borzasztó nehéz helyzetben. A szövetkezetektől félnek az egyéni termelők, mi félünk az élelmiszeripartól meg az állami gazdaságtól és így tovább."
Gubicza Ferenc, a balatonfüredi Csopak-tája Mezőgazdasági Termelőszövetkezet elnöke, a Központi Bizottság tagja – idézem –:
(15.20)
"Ha a mezőgazdaságnak a jövedelemtermelő képességét nézzük, akkor azt kell megállapítanunk, hogy az alaptevékenysége nulla körüli eredménnyel van – az állami támogatást is figyelembe véve –, és ez a nagy gond, ez az alapvető probléma. A bejövő árak – elsősorban az ipari termékeké – teljesen szabadon emelkednek. Van olyan termék, amely 150-200%-kal emelkedett. A téesztagok személyi jövedelme az elmúlt időszakban csökkent a más ágazatok jövedelméhez képest, 12-14000 Ft-tal éves szinten alacsonyabb a parasztság jövedelme."
És most a lényeg: "Nagyon sokan úgy érzik most, hogy nem az MSZMP, amely képviseli érdekeiket. Új pártra lenne szükség, amely az MSZP-ből kiválva a parasztság érdekeit képviselné, amely megvédené a nagyüzemeket a szétveréstől, az érdekképviseletre alapozná politikáját, és tulajdonképpen az MSZMP-vel párhuzamosan működne."
Még kettő… – Hámori Csaba, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Pest Megyei Pártbizottság első titkára, idézem: (Közbeszólások: Halljuk! Sorra kerül ő is. – Zaj.) "Néhány héttel ezelőtt Pest megye legjobb mezőgazdasági körzetében termelőszövetkezeti elnökökkel beszélgettem. Közérzetük rossz volt." (Zaj.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi