VARGA JÁNOS, DR. (MDF)

Full text search

VARGA JÁNOS, DR. (MDF)
VARGA JÁNOS, DR. (MDF) "És amikor kérdeztem tőlük, hogy mondják meg egy mondatban, hogy mi okozza a gondokat, akkor a legidősebb, aki 1954 óta dolgozik ugyanabban a szövetkezetben, és hosszú ideje elnök, azt mondta egy mondatban, hogy rossz a gazda."
Még csak egyetlen egy felszólalásból idézek. Hegedűs Lajos, a hartai Erdei Ferenc Mezőgazdasági Termelőszövetkezet elnöke, a Központi Bizottság tagja: "Én mint gyakorló termelőszövetkezeti elnök, higgyék el, mindig reszketek a 15-étől, hogy vajon addigra annyi pénz összecsorog-e a kasszába az elszámolási számlán, amiből ki tudjuk fizetni a havi munkadíjat. Mi magunkat körülbelül 1200 termelőszövetkezet közül az első 200 közé soroljuk. Akkor úgy gondolom, érzékelhető, hogy mi lehet, milyen helyzet, és milyen aggodalom lehet a mozgalomban, a többi termelőszövetkezetben."
Tisztelt Országgyűlés! Folytathatnám az idézést, de minek? (Zaj, közbeszólások: Halljuk!) Az eddig előadottakból is kibontakozik és összeáll a magyar mezőgazdaság 1989. évi állapotának valóságos, katasztrofális képe, azé a teljes csődé, amelyet az előző rendszer a mezőgazdaság területén is örökül hagyott a koalícióra.
Ezek után feleslegesen, de mégis felteszem a kérdést: kiknek országlása alatt ment tönkre a magyar mezőgazdaság (Közbeszólás: Úgy van. – Az MSZP padsoraiból: Az MDF.) , vagy – hogy kérdésfeltevésem formailag szinkronba kerüljön Horn képviselő úréval – kik azok, akik országlásukkal tönkretették a magyar mezőgazdaságot? (Közbeszólás a bal oldalon: Nézzenek a tükörbe!) Minden őszinte, igazságszerető és igazságtisztelő ember számára csak egy válasz lehetséges: azok, akik 1989-ig, illetőleg 1990-ig az agrárpolitikát irányították.
Tisztelt képviselőtársaim! Utánanéztem: Horn képviselő úr, az akkori Központi Bizottság tagja, nem hiányzott arról az ülésről, ahol az általam előadottak elhangzottak. Ha más forrásból nem is, az ottani felszólalásokból megismerhette a valóságot. Hogy most mégis a "tönkretették" formula használatával olyanokra kívánja hárítani a tönkretevés ódiumát és felelősségét, akik ebben vétlenek, annak vagylagosan két magyarázata lehetséges: vagy emlékezetkiesésben szenved, vagy pedig – de e mondat befejezését másokra hagyom.
Egy dolgot kell még szomorúan, tényként megállapítanom: azon a bizonyos ülésen 118-an vettek részt. Közülük 9-en ma a Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciójának padsoraiban ülnek mint képviselők. (Közbeszólás: Úgy van.) Sajnálatos, elgondolkoztató vagy talán sokatmondó, hogy ez ideig egyikőjüknek se jutott eszébe Horn képviselő úr emlékezetének a felfrissítése. Talán kollektív amnéziával állunk szemben? (Derültség, taps a KDNP padsoraiban.) Ezt a mulasztást igyekeztem felszólalásomban pótolni.
Az országnak, az ország minden állampolgárának joga van – ezt törvény biztosítja számára – hozzájutni minden olyan közérdekű információhoz, amely érinti őt, illetve őt is érinti, azaz joga van az igazság megismerésére – múlt és jelen vonatkozásában egyaránt. Az ismeret- és emlékezethiány rossz tanácsadó, sőt vészhordozó, ha országos méretűvé válik. Ezért az, aki közérdekű ismeretek birtokában van, köteles azokat az érintettekkel megosztani. Én csak ennek a kötelezettségemnek tettem eleget a mezőgazdaság vonatkozásában. Köszönöm a figyelmüket. (Nagy taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi