ILLÉSSY ISTVÁN, a gazdasági bizottság előadója:

Full text search

ILLÉSSY ISTVÁN, a gazdasági bizottság előadója:
ILLÉSSY ISTVÁN, a gazdasági bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság több ülésnapon tárgyalta a törvényjavaslathoz érkezett módosító indítványokat. Maga is több módosító indítványt készített. Módosító indítványaink megalkotásakor a bizottsági vitában aktívan részt vettek az érdekelt érdek-képviseleti szervek. Tehát módosító indítványaink nem bontották meg azt a konszenzust, amit a törvényjavaslat benyújtása előtt sikerült elérni. A bizottság állásfoglalásai az együttes jelentésben olvashatók, a legfontosabb állásfoglalásokat azonban szükségesnek tartom ismertetni.
Az eredeti benyújtott törvényjavaslat megoldásait alapvetően meghagyta a gazdasági bizottság. Így talán a legfontosabbak: az eredeti javaslatnak megfelelően a gazdasági bizottság háromféle kamara létrejöttét támogatja; voltak javaslatok négyféle kamara létrehozására. A bizottság azt a változatot támogatja, hogy az élelmiszeripar ne az agrárkamarához, hanem a kereskedelmi és iparkamarához tartozzon. A gazdasági bizottság megtartotta a kötelező vagy automatikus tagságra nézve az eredeti indítvány előterjesztését. A bizottság – az eredeti indítványnak megfelelően – támogatta, hogy a törvényességi felügyelet a Kormány által kijelölt miniszternél, és ne – például – az ügyészségnél legyen, valamint a gazdasági bizottság szinte érintetlenül hagyta a VII. fejezetet, amely a gazdasági érdekképviseletekről szól, tehát a bizottság az eredeti helyén, szinte változatlan formában kívánja megtartani a VII. fejezetet.
A bizottság egyéb fontos döntései a következőkben foglalhatók össze. A bizottság támogatta azon javaslatokat, amelyek kizárólag törvényi utat engednek meg arra nézve, hogy a kamarákról rendelkezni lehessen, tehát akár feladatot adni, akár egyéb tekintetben. A bizottság szükségesnek tartja, hogy pluszfeladatok odarendelésénél az anyagi feltételek is biztosítva legyenek a kamarák számára. A bizottság támogatta azt az indítványt, miszerint a megválasztott kamarai elnök tényleges működéséhez az országos kamara esetén a miniszterelnök, területi kamarai elnökök esetén pedig az illetékes köztársasági megbízott ellenjegyzése szükséges. A bizottság támogatta azt az indítványt is, amely a kamarai tagdíjaknak felső határt szab, és támogatta azt is, hogy a kamarai tagdíjak az adóból levonhatók legyenek. A bizottság továbbá támogatta azt az indítványt, miszerint a kamara ügyintéző szervének vezetőjére és közigazgatási ügyintézőire kinevezési szabályt állapítsunk meg, ami azonos a köztisztviselőkről szóló törvény megfelelő szabályaival.
A bizottság a legnagyobb változtatásokat saját módosító indítványaiban a kamarák megalakulásával kapcsolatos szabályoknál javasolja. Ezek szerint a bizottság egy kétlépcsős alakulási folyamatot támogat, amely szerint az első lépcsőben az előkészítő bizottság csak a tagjegyzéket teszi közzé, illetve a szükséges átsorolásokat hajtja végre, majd az előkészítő bizottság összehívja a hét-hét ideiglenes kamarai osztály ülését. Az ideiglenes kamarai osztályok választják meg a küldötteket a kamarák alakuló közgyűlésére, egyben kiegészítik – kétszeres létszámmal – az előkészítő bizottságot. A második lépcsőben az így kiegészült előkészítő bizottság tesz javaslatot a küldöttgyűlés napirendjére.
Az előkészítő munka során, illetve a bizottsági módosító indítványokban több javaslatot építettünk össze azon szabályok tekintetében, amelyek a határozatképességre és a szavazati arányokra vonatkoznak. A bizottság támogatja azt az indítványt is, miszerint a megalakulással összefüggő és az első év működésével kapcsolatos költségeket a költségvetés viselje, illetve az első évben a tagok önkéntesen fizethessenek tagdíjat. A bizottság rendezte azt az óhajt is, amelyik az úgynevezett vegyes kamarák névhasználatával kapcsolatos.
Tisztelt elnök úr! Tisztelt Ház! A bizottság legfontosabb döntéseit foglaltam össze. Kérem a Házat, hogy ezen döntések figyelembevételével, illetve a bizottság módosító indítványainak támogatásával a kamarai törvényt mielőbb alkossa meg. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi