RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ)

Full text search

RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ)
RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Szabad Demokraták Szövetségének parlamenti csoportja támogatja a Magyar Köztársaságban élő szlovén nemzeti kisebbség és a Szlovén Köztársaságban élő magyar nemzeti közösség különjogainak biztosításáról szóló szerződés megerősítését. Engedjék meg, hogy néhány konkrét kérdést vessek fel, a szerződésben foglalt néhány olyan kérdést, amelyekben tovább tudunk lépni, néhány olyan problémát, amelyet talán közös gondolkodással együtt meg tudunk valósítani, akár a közeli, akár a távoli jövőben.
A szerződés 2. cikkely (3) bekezdésében a diák- és tanárcserével foglalkozik, amely nagyon fontos, hisz köztudott, hogy a néhány ezres hazai kisebbségek egyik legnagyobb problémája, hogy a közismereti tárgyak oktatásában nincsenek megfelelő szaktanári ellátottságok. Ezeket ez a szerződés talán tudja kezelni.
Egy másik kérdésre hívnám fel a figyelmet, amit ez a szerződés is kezel, ez a teológusképzés lehetősége. Komoly gondokkal küszködik a Magyarországon, Szentgotthárd környékén élő szlovén kisebbség az egyházi pasztorizáció tekintetében. Nagyon kevés a szlovén anyanyelvű lelkész és pap. Reméljük, hogy ez a szerződés ebben is komoly lépéseket fog tenni.
Örömmel tájékoztatom a Parlamentet, hogy fontos kutatások folynak mind magyar, mind szlovén részről, kölcsönösen olvasásszociológiai vizsgálatokat végeznek, ami mindenképpen az anyanyelvi kultúra megtartásához vezethet akár a szlovén, akár a magyar kisebbség részéről. Vas és Zala megye közgyűlései szinte erejükön felül támogatják a Mura-vidéki magyarság kulturális, oktatási elképzeléseit.
Szent-Iványi István képviselőtársam, a külügyi bizottság előadója már felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fontos pontok vannak a szerződés 4. cikkelyében. A szerződés 4. cikkelye az őshonos területen mindkét nyelv egyenlő használatával foglalkozik.
Talán az egyik legfontosabb, a 7. pontban foglalt kérdések, amelyek a határokon átnyúló együttműködési rendszerekről beszélnek. Ezek a gazdasági együttműködési rendszerek nagyon nagy lehetőséget jelentenek, mert mindkét területen – akár Vas és Zala megyében, akár Szlovéniában – nagyon komoly munkaerő- és gazdasági problémákkal küszködnek, és fontos lenne ezt a szerződést tartalommal kitölteni ezen a területen is.
A 10. pontban szintén fontos kérdések merülnek fel, a határátkelőhelyek kérdése. Másfél évvel ezelőtt már megnyílt egy határátkelőhely, a rendszerváltás után, helyesebben két határátkelőhely. Most itt az ideje, hogy megnyíljon Magyarlak és Pártosfalva határátkelőhelye, mely két, magyarok lakta települést kötne össze; az utolsók pedig két szlovén települést kötöttek össze a határ mindkét oldalán. Ez azért is fontos lenne, mert a határátkelőhelyek nem csökkentik, hanem növelik a kisebbségek megtartó erejét, identitásukat, és ezért nagyon fontos, hogy ezeket a határátkelőhelyeket minél hamarabb meg tudjuk nyitni.
Egy gondra hívnám fel a figyelmet, nem is a kisebbségi szerződéssel kapcsolatban, a magyar–szlovén kapcsolatokkal összefüggésben, a magyar–szlovén szabadkereskedelmi megállapodásra, amely igazából öszszekapcsolható a 7. ponttal, tehát a határokon túlnyúló, különböző ági együttműködési szerződésekkel.
(17.00)
Ezek a gazdasági együttműködési lehetőségek igazában véve csak a magyar–szlovén szabadkereskedelmi megállapodás hatálybalépésével tudnák szerepüket betölteni. Ezért nagyon sajnálatosnak tartom, hogy hosszú hónapok óta csúszik az ígért időponttal ellentétben a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás megkötése. Azt hiszem, a kisebbségi megállapodásokat kiegészítené ez a gazdasági megállapodás, mindenképpen nagyon nagy szerepe lenne akár a magyar–szlovén gazdasági kapcsolatokban, de mindenképpen fontos szerephez juttatná a határ mentén élő kisebbségeket.
Összefoglalásképpen még egyszer elmondom, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége támogatja és megerősítésre ajánlja a magyar–szlovén kisebbségi alapmegállapodást. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi