BALOGH GÁBOR, a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:

Full text search

BALOGH GÁBOR, a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:
BALOGH GÁBOR, a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! A szociális bizottság szintén megtárgyalta – elsődlegesen szociális szempontok figyelembevételével – a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvényjavaslatot, illetve az ahhoz benyújtott módosító javaslatokat.
Elég kritikus szemmel néztük a módosításokat, éppen ezért rendkívül keveset fogadtunk el, illetve javasolunk a Háznak is elfogadásra.
Alapvetően két szempont vezette a szociális bizottságot. Az egyik, hogy valahogy mérsékelje a különbséget a törvény hatálybalépése előtt, illetve az Alkotmánybíróság határozata nyomán már a későbbiek során értékesítésre kerülő, az önkormányzat tulajdonában lévő lakások között. A másik pedig, hogy az önkormányzat szabadságát minél inkább meg tudjuk őrizni. Éppen ezért, abban az esetben, ha az önkormányzat a most elfogadandó törvényjavaslat nyomán kívánja a lakást értékesíteni, az ne jelentsen az új tulajdonosok számára mértéktelen hátrányt. Ennek alapján mérlegeltük az egyes módosító javaslatokat.
Emiatt javasoltuk például, hogy a jegybanki alapkamat felét vehesse legfeljebb figyelembe az önkormányzat a szerződésben. Ugyanakkor például nem támogattuk Palotás Jánosnak azt a módosító javaslatát, amely a különböző helyiségek beszámítási módjának a csökkentésére vonatkozik.
Ugyancsak módosítottuk Salamon képviselő úrnak a tartási szerződéssel kapcsolatban benyújtott módosító javaslatát. Mi az életszerű helyzetet vettük figyelembe, vagyis nem elégedtünk meg azzal, amit ő javasol, hogy a tartási szerződés fennállása esetén a jogosult a lakást csak akkor vásárolhatja meg, ha az eltartó ahhoz írásban hozzájárul. Ehhez mi egy kiegészítést fűztünk, amelynek a lényege az, hogy az illető tartási szerződést kötött személy tudatában legyen az aláírás fontosságának és súlyának.
Viszont támogattuk a 17., 18., 19., 22. pontokban, valamint a 24., 25. pontokban levő módosító javaslatokat.
Ennek figyelembevételével, valamint a szociális szempontok hangsúlyozásával azt javaslom a szociális bizottság előadójaként, hogy a tisztelt Ház támogassa az általunk is elfogadott módosító javaslatokat. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi