FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF)

Full text search

FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF)
FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF) Köszönöm, Elnök Úr! Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A címben feltett kérdéssel egyre több kispesti polgár keres meg személyesen vagy levélben. Ami feltűnő, egyre több köztük a nő. Miután az érintettek végigjárták a munkanélküliek szokásos útját, a munkaközvetítőtől a felkínált munkahelyekig, ahol először az életkoruk után érdeklődtek; miután kiejtették szájukon a bűvös ötvennel kezdődő számot, majd az ügyintéző emberségétől függően alkalmuk volt megtapasztalni az együttérző vagy a nyers elutasítást anélkül, hogy a szakmájuk vagy felkészültségük után érdeklődtek volna; miután kikerültek a munkanélküli-ellátásból és némi nélkülözés hatására legyűrték magukban a berzenkedő büszkeséget, és elmentek támogatást kérni az önkormányzattól, vagyis végigjárták a számukra kirótt kálváriát, rendszerint megkeresik az országgyűlési képviselőt, és megkérdezik: mi legyen az ötvenesekkel, avagy munkanélküliként megyünk nyugdíjba?
Tisztelt miniszter úr! A munkanélküliség minden korosztályt sújt a pályakezdőktől a nyugdíj előtt állókig. Valamennyi korosztálynak megvannak a sajátos problémái, amelyekről a maga helyén beszélni és megoldásuk érdekében cselekedni kell. Éppen most azért erről a korosztályról esik szó, mert megítélésem szerint az ötvenen túliaknak érezhetően kevesebb az esélyük az újbóli elhelyezkedésre és arra is, hogy átképzés útján segítsenek magukon.
Ennek a korosztálynak a helyzetén rontott elsősorban a nyugdíjkorhatár felemelése is, amely elsősorban ugyancsak a nőket érinti hátrányosan, ebben az összefüggésben úgy, hogy több évvel kitolódott annak a kockázata, hogy valaki nyugdíj előtt elveszíti munkahelyét, és nem tud újra elhelyezkedni, ezért munkanélküliként megy nyugdíjba.
A nyugdíjkorhatár jelen körülmények közötti emelése nem oldja meg a nyugdíjbiztosítás valóban lehetetlen helyzetét, csupán a foglalkoztatási alapra hárítja az érintettek ellátását.
(15.50)
Ennek viszont ők a kárvallottjai, ugyanis nekik egyáltalán nem mindegy, hogy munkanélküli-járadékot kapnak vagy nyugdíjat. A magam részéről ezt akkor sem támogattam, mégis azt kell mondanom, közös a felelősségünk, hogy a társadalombiztosítási törvény módosításakor nem gondoskodtunk róluk, vagy a korábban meglévő védett időszak fenntartásával, vagy az előnyugdíj korábbi igénybevételének lehetőségével, továbbá a munkanélküliként nyugdíjazottaknak nem a munkanélküli-járadék, hanem az azt megelőző munkabérnek – mint nyugdíjszámítási alapnak – a figyelembevételével.
Kérdéseim a következők:
1. Tekintettel arra, hogy az ötven éven felüliek elutasítása munkára jelentkezéskor gyakorlattá vált, mely az Alkotmánynak a bármely megkülönböztetés tilalmát kimondó 70/A § (1) bekezdésébe ütközik, és ugyanezen paragrafus (2) bekezdése szerint e cselekményt a törvény bünteti, miniszter úr mit kíván tenni ilyen természetű megkülönböztetések gyakorlatának megszüntetésére?
2. Lát-e lehetőséget az említett esetekben valamilyen intézményes védelem biztosítására, a nyugdíjkorhatár rugalmas alkalmazására a nyugdíjazást megelőző években?
3. Helyesnek tartja-e, hogy egyfelől a munkanélküliként nyugdíjazottak munkanélküli éveit – legalábbis amikor kikerülnek az ellátásból – nem veszik figyelembe a szolgálati idő megállapításánál, másfelől a nyugdíjszámítás alapjául nem a ténylegesen munkában töltött évek munkabére, hanem a munkanélküli-járadék szolgál? Megoldható-e, hogy ez ne így legyen?
4. Végül számíthatnak-e valamilyen méltányos megoldásra azok, akik már így mentek nyugdíjba, és most a becsülettel ledolgozott munkásévek után rendszerint igen alacsony nyugdíjjal kénytelenek beérni?
Érdeklődéssel várom miniszter úr válaszát. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi