ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Elöljáróban szeretném azt mondani, hogy képviselő úr személyének őszinte nagyrabecsülése és tisztelete mellett engedje meg, hogy a jelenlegi helyzetben és az ismert körülmények között, minden sértő szándék nélkül, egy kicsit érthetetlennek tartsam a most Camus-vel megdúsított interpellációnak a fenntartását és a mostani elmondását.
Most én csak az interpelláció szövegével foglalkozom, a kitérőkkel nem. A képviselő úr az interpellációban, amelyet változatlan tartalommal terjesztett elő, megfeledkezik arról, hogy a harmadik kárpótlási törvény 20. §-ának (2) bekezdése, amely külön törvényt ígér, a képviselő úr módosító javaslata alapján kerül be a törvénybe, és a Kormány általi elfogadásának egyedüli indoka az volt, hogy a szövege szó szerint egyezett a Takács Péter és a képviselő úr által előterjesztett és az Országgyűlés által elfogadott igazságtételi törvényjavaslattal.
Tehát ennek a törvénynek az elfogadása esetén semmi akadálya nem lett volna a 20. § (2) bekezdése szerinti külön törvény megalkotásának.
Az ismert tény, amelyre az előbb hivatkoztam, és amely érthetetlenné teszi számomra az interpelláció fenntartását, az az, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a törvényt. Az indokolásból csak annyit, hogy ha az állam politikai okból nem érvényesítette büntetőigényét – feltétel –, ez büntetőjogi norma részeként nem felel meg a jogbiztonság követelményének. A másik pedig az Alkotmánybíróság határozatából, hogy nem határozható meg az sem a szükséges egyértelműséggel, hogy mi és milyen értékrendhez képest minősül politikai oknak.
A törvényalkotót tehát a jelenlegi körülmények között az állítja nehéz feladat elé, hogy a külön törvényben figyelemmel kell lennie a Kormány által benyújtott, az Országgyűlés által elfogadott és az Alkotmánybíróság által csupán egy paragrafus vonatkozásában alkotmányellenesnek minősített igazságtételi törvény rendelkezéseire, az Alkotmánybíróság határozatában rögzített jogelvekre, a most meginduló büntetőeljárások eredményeként a sértettek részére rendelkezésre állható eljárási lehetőségekre és egyéb körülményekre.
Tehát az interpelláció benyújtása óta törvények változtak, alkotmánybírósági határozat született, ezért a külön törvény megalkotásának az előfeltételeinél egész más alapokra kellene helyezkednie a törvényhozónak. Tudom, hogy most szükségtelenül loptam az Országgyűlés idejét, de talán nem szükségtelenül, mert rámutattam néhány fontosabb szempontra, amikről a képviselő úr most itt megfeledkezett. S mivel fél óráig lehetne sorolni az indokokat, ezért mondom, hogy talán szükségtelennek minősül, amit elmondtam, mert az igazságügy-miniszter nem tud mást csinálni, mint hogy a kimerítő és a részletes válasznak az előterjesztésére a Házszabályban biztosított 30 napos válaszadási lehetőséggel él. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi