ZÉTÉNYI ZSOLT, DR. (MDF)

Full text search

ZÉTÉNYI ZSOLT, DR. (MDF)
ZÉTÉNYI ZSOLT, DR. (MDF) Semmi gond, Elnök Úr, csak felszólíttattam képviselőtársaim által, hogy pontosítsam a helyzetet.
1993. április 6-án nyújtottam be azt az interpellációt, amelyet most vagyok kénytelen elmondani. Nem gyanúsíthat senki azzal, hogy pont a választások előtti időre időzítettem interpellációmat, azért is, mert már szeptember 14-én elmondtam a lényegét.
A parlamenti könyvtárban egy idegen szerző könyve került a kezembe, bizonyos Albert Camus-nek a műve, aki azt írja a Sziszüphosz mítoszában, hogy az istenek arra ítélték Sziszüphoszt, hogy szakadatlanul egy sziklatömböt görgessen felfelé a hegycsúcsra, ahonnan a kő saját súlyánál fogva mindig visszahullt. Némi joggal úgy gondolták, hogy nincs szörnyűbb büntetés, mint a fölösleges és reménytelen munka.
Azzal fejezi be a tanulmányát, hogy Sziszüphosz a felsőbb rendű hűségre tanít, mely isteneket tagad és sziklákat emel. Ő is úgy ítéli, hogy minden jól van, a gazdátlanná vált világ neki se meddő, se nem kicsi. A kő minden egyes darabja, a sötétlő hegy minden egyes ércszilánkja külön kis világ a számára. A csúcsokért vívott küzdelem maga is betöltheti az ember szívét. Boldognak kell elképzelnünk Sziszüphoszt – mondja Camus.
Ezek után hadd ismertessem röviden a szeptember 14-én elhangzottakat, amelynek az volt a lényege, hogy megszólítottam a tisztelt Országgyűlést és a miniszter urat, mondván, nem először interpellálok az úgynevezett kárpótlás vagy köznyelven az igazságtétel kérdésében. Emlékeztetek arra, hogy több mint egy évvel ezelőtt Szlovákia területéről az 1946–48-as időszakban áttelepített magyarok ügyében terjesztettem elő interpellációt, amikor a válaszadás után azt helyeztem kilátásba, hogy visszatérek a kérdésre – tehát a kisemmizett, kitelepített magyarok ügyére –, abban az esetben, hogyha ez az ügy nem nyer megfelelő rendezést.
(15.40)
Aztán úgy folytattam, hogy ebbe a sorozatba illeszkedik, a hasonló interpellációk sorába, a diktatúra bűncselekményei áldozatainak méltányos és megfelelő mértékű kárpótlása, az ország gazdasági teherbíróképességének figyelembevételével.
Akkor ígéretet kaptam arra, hogy a nemzetközi szerződésekkel okozott károk rendezése tárgyában törvénytervezet kerül a tisztelt Ház elé. Itt azokról a károkról van szó, amelyeket ezek a magyarok szenvedtek el.
Végül ígéretet kaptam arra, hogy legalábbis az első vagy második kárpótlási törvény tekintetében megnyitják a kárpótlást. Örömmel tapasztalom és őszintén elismeréssel – magamnak sikerélmény –, hogy megnyitották a kárpótlást.
Azt is mondottam, hogy vannak helyzetek és vannak viszonylatok, amikor az adott szónak nagyobb a súlya, mint a közjegyző előtt kötött szerződéseknek. De ezt a kulturállamokban, kultúrtársadalmakban, civilizált közegben így szokták meg üzletemberek és politikusok egyaránt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi