NÉMETH ZSOLT, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke:

Full text search

NÉMETH ZSOLT, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke:
NÉMETH ZSOLT, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az egyházi, a társadalmi szervezeteknek szóló, illetőleg a nemzeti és etnikai kisebbségeknek szóló pénzosztás immár negyedik éve állandó kötelessége a magyar Parlamentnek. Most a nemzeti és etnikai kisebbségi pénzosztással kapcsolatban készítette el bizottságunk a megfelelő előterjesztést. Ezzel kapcsolatban jelzem, hogy 220 millió Ft elosztásáról van szó. Ez az összeg sajnálatos módon már negyedik éve hasonló nagyságrendű, s ily módon ma már csak a felét éri annak az összegnek, mint korábban – mondjuk négy évvel ezelőtt – ért. Meglehetősen problémás, hogy egyes kisebb nemzetiségek számára ez még inkább megszorító feltételrendszer.
A bizottság két lépcsőben kívánta elbírálni a nemzetiségi pénzekre vonatkozó igényeket. Az első lépcsőben itt is kialakítottunk – hasonlóan az egyházi pénzosztáshoz – egy feltételrendszert. Ez a feltételrendszer részben tartalmi kritériumokat tartalmazott, részben formaiakat. A pályázatok benyújtási határidejét január közepében határoztuk meg, tekintettel arra, hogy az elmúlt években május közepén kerültek kiosztásra a nemzetiségi pénzek. Azon túl, hogy májusban már nem is lehetne osztani, mivel véget ér a parlamenti ciklus, a jövőre nézve van egy olyan szándékunk, hogy ennek a bizottságnak nem lehet február végénél tovább húzni ezeknek a pénzeknek az osztását, hiszen a nemzetiségi szervezetek számára a rendelkezésre álló pénzeszközökkel való kalkulálás előfeltétele, hogy minél hamarabb kapják ezt meg.
A döntés során kettéválasztottuk az elosztandó pénzt: 90 millió Ft jut a roma kisebbségnek, a maradék 130 millió Ft pedig a többi hazai nemzeti és etnikai kisebbségnek. A roma kisebbség pénzeinek az elosztása jelentette most is a legnagyobb kihívást a bizottság számára, ezért, az előző évek tapasztalataiból okulva létrehoztunk a bizottságon belül egy belső kvázi albizottságot. Ez a háromfős albizottság egyébként magában foglalta egy roma képviselőtársunkat is. Így ők előkészítették – a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Hivatallal szorosan együttműködve – a 90 millió Ft felosztására vonatkozó tervet, de a bizottság hozta meg azt a végleges döntést, amely most az önök asztalára került, és amelyet reményeink szerint az Országgyűlésnek kell jóváhagyni.
Mind a roma pénzosztásnál, mind a többi nemzetiség pénzeinek az elosztásánál fontos szempont volt, hogy nemcsak a létszámarányosságot vettük figyelembe, hanem azt is, hogy egy-egy nemzetiség milyen tevékenységet produkált az elmúlt időszakban, illetőleg egy-egy kisebbségi egyesület mit mutatott föl.
Tudjuk – hasonlóan az egyházi pénzosztáshoz –, hogy ez a nemzetiségi pénzosztás is meglehetősen sok hiányossággal rendelkezik. Ez a rendszer sem tartható fenn hosszú távon, hogy a magyar Parlament egy bizottságának kell a legapróbb falusi kis nemzetiségi szervezetnek a pénzeiről dönteni. Az az elképzelésünk – összhangban a kisebbségi törvénnyel –, hogy hosszabb távon ezt a feladatot át kellene vennie a kisebbségi önkormányzatoknak, illetve ahhoz, hogy ez megtörténhessen, a kisebbségek finanszírozásával kapcsolatban is új szabályozásra van szükség, amelynek nyoma kell legyen a megfelelő jogszabályokban is.
Mindezzel együtt úgy vélem, hogy az az előterjesztés, amely önök előtt van, a kisebbségek támogatását a nehézségek ellenére is – mert mondom, felére csökkent ennek a 220 millió Ft-nak az értéke – élvezi, ezért kérem, hogy a tisztelt Ház módosító javaslat nélkül fogadja ezt el.
Egyetlenegy módosító javaslat érkezett be a kisebbségi pénzosztáshoz. Ez a módosító javaslat egy romaszervezet számára próbált pénzeszközöket átcsoportosítani. De – figyelembe véve, hogy bár indokolt lehetne ennek az egyetlen szervezetnek az emeltebb szintű támogatása, ezt egyébként Szabad házelnök úr nyújtotta be – a többi szervezettől való elvonás miatt nem tudtuk támogatni, mert be lett – mondjam így – lőve azoknak az adott kisebbségi szervezeteknek a támogatási szintje, és nem tudtunk máshonnan pénz átcsoportosítani, bár indokoltnak tűnt az a szándék, amelyet a módosító javaslat megfogalmazott. Kérem, hogy a Ház fogadja el az előterjesztést. Köszönöm a szót. (Taps.)
Alex Goldfarb, az Interparlamentáris Unió izraeli–magyar baráti tagozatának elnöke és kísérete köszöntése

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi