BOROS LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

BOROS LÁSZLÓ (MSZP)
BOROS LÁSZLÓ (MSZP) Tisztelt Országgyűlés! A helyi önkormányzatok 1994. évi új induló címzett támogatásáról, továbbá a helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszeréről szóló 1992. évi LXXXIX. törvény kiegészítéséről szóló törvényjavaslat kivételes eljárásban történő tárgyalását a szocialista frakció kizárólag azért támogatta, mert az idő szorításában veszélyeztetve láttuk a javaslat időbeni elfogadását, így az önkormányzatok pénzhez jutását.
Hibának tartjuk, hogy az önkormányzati szövetségek csak az elmúlt hét végén kapták meg a javaslatot véleményezésre, mely érthető okokból nem születhetett meg.
(12.50)
Amikor a címzett és céltámogatási rendszerről szóló törvényt elfogadta a tisztelt Ház, pozitív törekvésként ítéltük meg, hogy hosszabb távon, három évre határozta meg a feltételeket. Elfogadhatatlannak tartottuk – és ennek hangot is adtunk –, hogy a törvény továbbra is lehetővé tette a támogatási célok és arányok évenkénti szűkítését az új beruházásoknál. Azzal sem értettünk egyet, hogy még a feltételeknek megfelelő igények kielégítése is átcsúszhat a következő évre, ha azt a költségvetés helyzete indokolja.
A törvényjavaslat vitájában megfogalmazott aggályainkat az idő igazolta, mert már 1993 tavaszán sor került az 1993. évi támogatási célok kielégítési rangsorának törvényszintű megállapítására, ami gyakorlatilag körülbelül 10 támogatási cél 1993-as igénykielégítését lehetetlenítette el. A kielégítetlen igények az 1994. évi költségvetést terhelték volna, amit a Kormány nem vállalt fel. Az 1994. évi törvényjavaslatban ezért ezen igények teljesítését 1995-re tolták, és tovább szűkítették a céltámogatásban részesíthető beruházások körét.
Tisztelt Országgyűlés! Ha alaposan elolvassuk a törvényjavaslat 2. §-ához fűzött részletes indokolást, a mellékletben szereplő kielégítetlen igények három kategóriába soroltatnak:
1. Szakmai indokoltság ellenére, pénzügyi lehetőségek miatt elutasítva; mennyisége: az igények egy része.
2. Előírt dokumentumok hiánya miatt elutasítva; mennyisége: az igények nagyobb része.
3. Célokat tekintve nem illeszthető a törvény szerinti fejlesztések körébe; menyisége: az igények harmadik része.
Mint tudjuk, az egy plusz nagyobb, plusz harmadik, az a 100%.
Bár a belügyminiszter úr az előterjesztés során pontosította kicsit a dolgot, mondván, hogy a szakmai indokoltság ellenére, pénzügyi lehetőségek híján mintegy egynegyed került elutasításra, azonban ebből a kiegészítésből az nem derült ki, hogy az egynegyed az vajon darabra vagy volumenre vonatkozik, merthogy az egyáltalán nem mindegy.
Sajnos itt is a "mi mennyi?" tipikus esetével találkozhatunk: megfoghatatlan, melyik pályázat melyik kategóriába tartozik, pedig megítélésünk szerint a tisztelt Háznak döntése meghozatala előtt joga van ilyen részletességű tájékoztatást kérnie. Sajnos ez most sem így történt, mi pedig az idő szorításában – csak hogy pénzükhöz juthassanak az önkormányzatok – alapinformációk hiányában juttatjuk a pénzeket az érintetteknek.
Tisztelt Ház! Nem véletlenül mondtam azt, hogy "mi", tehát a Magyar Köztársaság Országgyűlése juttatja a pénzt a korábban általa jóváhagyott – ám a Kormány által megnyirbált – címekre és célokra.
Soproni lévén sok helyen előfordultam Győr-Moson-Sopron megye településein. Önkormányzati képviselők és polgármesterek tették szóvá a következőket.
Az elmúlt négy év során létesült, címzett és céltámogatással megvalósult beruházások avatásakor a Kormány megjelent tisztelt képviselői nem győzik hangsúlyozni a megvalósult objektumok magas számát és a megvalósulás finanszírozásában a Kormány szerepét. Nem vitatkoznak a számadatokon, hisz azok a tényeken alapulnak, ám a finanszírozást illetően tisztában vannak a Kormány valós szerepével, mely nem más, mint a jó vagy rossz parlamenti döntések végrehajtása. Ugyanakkor nehezményezik, hogy nem vagy alig esik szó az önkormányzatok és a lakosság anyagi és más természetű áldozatvállalásáról, valamint arról sem, hogy a működtetés és az üzemeltetés költségei milyen anyagi terhet jelentenek a települési önkormányzatok számára. Úgy vélem, a teljes képhez, a tisztánlátáshoz e felvetések közkinccsé tétele is hozzátartozik.
Tisztelt Országyűlés! A Szocialista Párt frakciója, kifogásainak fenntartása mellett, a törvényjavaslatot – a már említett indokok alapján – támogatja. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi