REMPORT KATALIN, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Full text search

REMPORT KATALIN, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
REMPORT KATALIN, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési bizottság megtárgyalta az előttünk fekvő törvényjavaslatot. Mindannyian tudjuk, hogy a kábítószer elleni küzdelem a világon milyen nagy szerepet játszik, éppen ezért szükséges, hogy hazánkban is megteremtsük ennek a lehetőségét, a piszkos pénzek lefoglalását, a kábítószer-kereskedelem útjának megtalálását. Az ENSZ 1988-ban kötötte meg azt az egyezményt, mellyel üldözik ezt a tevékenységet. Ehhez az egyezményhez csatlakozott hazánk is.
A kábítószer-kereskedelemből befolyt pénzek tisztára mosásának akadálya volt azonban, hogy hazánkban hiányoztak a büntetőjogi és a banktechnikai feltételek. Éppen ezért került sor a Btk. módosítására, mely már lehetővé teszi ennek a büntetését is, s ennek függvényében van szükség a mostani törvényjavaslatra, a törvény meghozatalára.
A bizottsági munka során egy pontban merült fel a legnagyobb vita, mégpedig a "gyanú" esetében. Ugyanis abban az esetben, ha felmerül a gyanúja ennek a bűncselekménynek, akkor a szervezet alkalmazottja köteles azt jelezni.
Felmerült, hogy ebben az esetben megsérti a banktitkot az, aki jóhiszeműen, megalapozatlanul terjeszt elő ilyen indítványt. Tisztázódott, hogy nem. Másrészt viszont a gyanú csak akkor büntetendő, ha rosszhiszeműen jelentik be, ebben az esetben "hamis vád" alapján indulhat eljárás az ellen, aki megalapozatlanul jelent be ilyen bűncselekményt.
A bizottság megtárgyalta a törvényjavaslatot, módosító indítványokat terjesztett elő, melyben a banktechnikai eszközök megteremtésének lehetőségeit pontosítják. Ezekkel a módosító indítványokkal együtt a javaslatot általános vitára és elfogadásra javasolja. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi