POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:

Full text search

POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:
POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Tompa Sándor! A borsodi térségben tervezett ipari és technológiai parkokról – úgy, ahogy azt említette – az 1070/1992. december 29-i kormányhatározat rendelkezik. Ekkor 1993. március 31-i határidővel előírta, hogy Sátoraljaújhelyen, illetve Lácacséke, Dámóc és Zemplénagárd térségében egy ipari és kereskedelmi parkként is működő vámszabad terület jöjjön létre.
A határozat valóban azt rögzíti, hogy a Kormány szakértői közreműködést ad, és ha megfelelő pályázat van, akkor a területfejlesztési támogatások között forráshoz juttatja a pályázót.
A vámszabad terület megvalósításához az Agóra Kft. készít tanulmányt, amelyből meghatározható lesz, hogy milyen támogatás, milyen feltételek mellett jöhet létre az ipari park. Ez a tanulmány múlt hó végi határidővel készült el.
A megvalósíthatósági tanulmányhoz a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma 6,1 millió forint támogatást biztosított a kereskedelemfejlesztési alapból. A tanulmányból, amennyiben a szakmai fórumok megfelelőnek tartják, egy-két hónappal később kormány-előterjesztés készül.
A kormányhatározat 8. pontja írja elő, hogy Miskolcon egy másik ipari park létesüljön. Ennek végrehajtásáért az NGKM fő felelőssége mellett második helyen az Ipari Minisztérium is felelős.
Az 1993. január 31-i, illetve a folyamatos dátumú határidő-meghatározás természetesen azt jelenti, hogy az előzőekben vázolt kereskedelemfejlesztési alapból elnyerhető támogatás mellett – ahogy azt említette – valószínűleg külföldi pénzügyi befektetők felkeresése, megkeresése a legfontosabb feladat.
A kereskedelemfejlesztési alap mellett a befektetésösztönzési alap is szóba jöhet mint forrástámogatás akkor, ha megvan a külföldi pénzügyi befektető. Tehát a második támogatás elnyerésének előfeltétele a külföldi befektető.
A köztársasági megbízott által kiadott feladatterv alapján a munkabizottság elkészítette a miskolci ipari park koncepcióját. Ahogy az elhangzott, az egyetem szakértői, Miskolc város önkormányzata, az Észak-magyarországi Gazdasági Kamara készítette a tanulmányt. A költség fedezetére 8 millió Ft támogatást kapott a munkacsoport a kereskedelemfejlesztési alapból.
A megvalósíthatósági tanulmány ez év júniusára elkészül, és ekkor véglegesíthető a megvalósítás, a működés költségtömege.
Kormányzati forrásból – szólt az első kérdés – egy túldimenzionált válságkezelési módszerről hallunk. Nyilvánvaló, hogy ezt nem szabad túldimenzionálni, mert ahogy ön is említette, a szellemi háttér is szükséges, valamint olyan ipari kapacitás, amely mögé érdemes akár szerszámgyártást, akár számítógépes infrastruktúrát, akár közlekedési, transzport-, illetve nemzetközi telekommunikációs infrastruktúrát létesíteni.
A pénzügyi befektetők keresése nyilvánvalóan könnyű feladat, ha csak egy évi 10-15 millió Ft-ból dolgozó, 5-10 szakértőt magában foglaló innovációs csoport, fejlesztési team dolgozik, nyilvánvaló, ha megvalósulnak az infrastrukturális háttéripari beruházások, amelyek már néhány 100 millió Ft-os nagyságrendet valószínűsítenek, akkor a működés költségei is komolyabb pénzügyi befektetést, befektetőt kívánnak.
A Kormány ebben a pillanatban a fent vázolt két összeget tudta rendelkezésre bocsátani a pályázati rendszerben, és az önkormányzatok aktív közreműködése azt jelenti, hogy megkeresik azt a helyben meglévő infrastrukturális adottságot, szellemi hátteret, létező szabad munkaerőt, szakképzettségi adottságokat, amelyekkel ha csak néhány tíz, néhány száz fővel is, de megindítható a foglalkoztatás és valamiféle, a pillanatnyi alapanyagiparnál korszerűbb, feldolgozóipari termelés. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)
(14.10)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi