SZENDREI LÁSZLÓ, DR. honvédelmi minisztériumi államtitkár:

Full text search

SZENDREI LÁSZLÓ, DR. honvédelmi minisztériumi államtitkár:
SZENDREI LÁSZLÓ, DR. honvédelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Képviselő Úr! A honvédelmi törvény 1994. január 1-jén hatályba lépett. Visszamenőleges hatálya azonban nincs. A tartalékos parancsnoki képzésen részt vevő, felsőfokú végzettséggel rendelkező sorkötelesekre vonatkozóan eltérő rendelkezéseket tartalmaz a régi és az új törvény. Az 1976. évi I. törvény 38. és 42. §-a alapján tartalékos parancsnoki képzésre kötelezett felsőfokú végzettségűek sorkatonai szolgálati ideje 12 hónap. Ilyen időtartamú, tanfolyamrendszerű képzési terv alapján történt a felkészítésük, és így folyik azok felkészítése is, akik éppen az 1993. évi CX. törvény hatálybalépésének időpontjában teljesítették a szolgálatukat.
Az új törvény január 1-je után önkéntes jelentkezéshez köti a tartalékos parancsnoki képzésen való részvételt. Arra kötelezni senkit nem lehet. Akik ezt vállalják, azok részére állapít meg rövidebb, kilenc hónapos szolgálati időt a törvény, mégpedig három hónap tanfolyami képzést és hat hónapi csapatgyakorlatot.
A rövidített idejű parancsnoki képzés először ez évben indul, új képzési terv szerint. Azok részére, akik nem vállalják a parancsnoki képzésben való részvételt, változatlanul 12 hónap a sorkatonai szolgálat időtartama. Minthogy a régi törvény alapján behívottak esetében fel sem merült a képzésen való részvétel önként vállalásának a lehetősége, nem jöhetett és nem jöhet számításba a szolgálati idő kedvezménye sem. Ez egyértelműen az önként jelentkezőket illeti meg. Az új törvény hatálybalépésének időpontjában szolgálatot teljesítők idő előtti leszerelését a 12 hónapra tervezett képzési program nem teszi lehetővé, hiszen leszerelés esetén annak egynegyede nem valósulna meg.
Tisztelt Országgyűlés! Képviselő úr! Kérem a válaszom tudomásulvételét. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi