TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)
TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Nemrégiben Kőrösi Imre képviselőtársam interpellált az Autóker privatizációs ügyében. Azóta a sajtóban is megjelent, hogy most már az ÁVÜ is elfogadhatatlannak tartja a pályázatot nyert külföldi cég fizetési késedelmét, ezért a szerződést felmondta, és svájci bírósághoz fordult az ügyben. Most már ugyan kívülállónak rendben levőnek tűnhet az ügy a polgári bírósági eljárás megindításával, azonban megítélésem szerint, ha enyhén szólva is, a privatizációs anyag tényei a bűncselekmény gyanúját is megalapozhatják. Kőrösi Imre képviselőtársam interpellációjára az írásos választ a mai napon képviselőtársaim is megkapták. Mégis kérdéseim továbbra is aktuálisak, tekintve, hogy a miniszter úr írásos válasza sok csúsztatást tartalmaz.
A vagyonvesztésről is, mértékéről is számháború folyik. Egy tény, hogy a pályázati kiírásban, ami az újságban megjelent, 8,8 milliárd Ft volt az Autóker konszolidált mérlege. Az ügylet során ténylegesen 6 millió márka, azaz körülbelül 320 millió Ft folyt be, és nagy a valószínűsége, hogy sokkal többre már nem is számíthatunk.
(14.40)
Mindenki eldöntheti ezek után, hogy mennyi a vagyonvesztés.
Ezek után kérdezem a miniszter urat:
1. Igaz-e, hogy az ISP német cég sem készpénzzel, sem fizetést biztosító megfelelő bankgaranciával nem rendelkezett, ezt nem is kérték tőle, annak ellenére, hogy az igazgatótanács ülésén ennek szükségessége felmerült?
2. Igaz-e, hogy az előbbiek után az Autókert az ÁVÜ igazgatótanácsa 58 millió német márka vételár megfizetése mellett ítélte oda a külföldi cégnek?
3. Igaz-e. hogy a szerződést mégis csak 48 millió német márkára kötötték meg? Az iratokban újabb igazgatótanácsi döntés számomra nem volt fellelhető. Volt-e ilyen, és mi volt az indoka a vételár leszállításának?
4. Igaz-e, hogy az igazgatótanács felhatalmazása nélkül az ügyvezető igazgató önhatalmúlag tovább módosította a megkötött szerződést, és azt csak utólag, kényszerűségből hagyta jóvá az igazgatótanács?
5. Igaz-e, hogy a szerződés módosítása további 7-10 millió német márka vételárcsökkenést, illetve vagyonvesztést jelent?
6. Mi indokolta – ugyancsak az igazgatótanács előzetes hozzájárulása nélkül – a vevőt terhelő első részletfizetési kötelezettség 20 millió márkáról 6 millió márkára csökkenését?
7. Igaz-e, hogy az Autóker többmilliárdos teljes vagyonát, illetve részvényeit az igazgatótanács által előzőleg megállapított érték 10%-ának – azaz 6 millió márkának – a kifizetése után már birtokba adták a vevőnek, annak ellenére, hogy erre az ÁVÜ-nek szerződési kötelezettsége nem volt – még akkor is, hogyha a Kőrösi képviselőtársamnak adott írásos válaszban az van, hogy szerződéses kötelezettsége volt? Én ilyet nem láttam. A vagyonátadás miért nem a fizetés arányában történt? Ki és milyen megfontolás és felhatalmazás alapján intézkedhetett így?
8. Igaz-e, hogy a szerződésben a külföldi cég kötelezettséget vállalt a dolgozók továbbfoglalkoztatására és arra, hogy az MRP-program keretében kedvezményes részvényvásárláshoz juttatta a dolgozókat? Milyen garanciák voltak erre a szerződésben? Hány részvényt tudtak megvásárolni a dolgozók?
9. Mi indokolta azt a szerződéskikötést, hogy a magyar tulajdont külföldi bíróság előtt kelljen visszaperelni? Azt ne tessék mondani majd, hogy a nemzetközi gyakorlat,legfeljebb az ÁVÜ-gyakorlat, különösen akkor, amikor a külföldi fél még csak fizetési garanciákkal sem rendelkezett.
10. És végül kérdezem: tett-e az ügyben miniszter úr büntető feljelentést? Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi