JUHÁSZ PÁL (SZDSZ)

Full text search

JUHÁSZ PÁL (SZDSZ)
JUHÁSZ PÁL (SZDSZ) Köszönöm szépen. Szeretném megvédeni Bogárdi Zoltánt Szabó Lukáccsal szemben. Tudniillik itt egy elég fatális félreértés-sorozat történt annak idején a törvény átalakítása folyamán, valamint a Kormány törvénytervezetének átalakításakor. Bogárdi Zoltán, Tellér Gyula és sokan mások a gazdasági bizottságban azzal a szándékkal alakították tovább a Kormány tervezetét, hogy könnyűvé tegyék tagsági csoportok kiválását; azért tagsági csoportokét, mert a legtöbb vagyonrész olyan, hogy csak több ember tulajdonában használható – külön-külön, ha szétszednénk, nem lehetne. Ennek érdekében nagyon nagy munka történt, hogy valóban önállósulhassanak tagsági csoportok, illetve az, aki egyénileg akar gazdálkodni, egyénileg tudjon gazdálkodni.
Mivel azonban ennek az egésznek a feltételezése az volt, hogy a tsz-tagok a tulajdonosok, ezért a gazdasági bizottság nem fogadta el azokat a módosító indítványokat – és akkoriban még a kormánypártok sem –, amelyek speciális osztási szabályokkal a dolgozó tagoktól a tulajdon többségét átvitte a nyugdíjasokhoz és a tulajdon egynegyedét átvitte a kívülállókhoz. Tehát abban a koncepcióban készült a törvény, miszerint a tulajdon zöme a dolgozó tagoké, és a dolgozó tagok így helyzetbe kerülnek, hogy a saját ízlésük szerint átalakítsák vagy szétvigyék a szövetkezetet.
Utolsó héten, a gazdasági bizottság ülései után, a gazdasági bizottság véleménye ellenére, partizánmódra kerültek bele olyan osztási szabályok, vagyonosztási szabályok, amelyek egyszerre megváltoztatták a törvény összhatását. Akik ugyanis a módosításokat bevitték, analfabéták voltak, és nem nézték meg, hogy azok technikailag hogy szövődnek rá a törvényre; ennek következtében az így kialakult hibrid lélektani hatása az volt, hogy csak két alternatíva létezett: az együttmaradás vagy az elmenés. A csoportos játékok tere iszonyúan beszűkült; másik oldalon, a munkahelyem megmarad-e vagy nem – dilemma lett így csak. És ebből egy önvédelmi reakció alakult ki a tagság zömében a kívülállókkal szemben. Ezt az önvédelmi reakciót a kívülállókkal szemben első hullámban a rossz törvény provokálta és a törvényhez kapcsolódó, félrevezető handabanda. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi