KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr! Bogárdi Zoltán egy olyan mondattal indított, amit talán nem kellett volna, hogy elmondjon, mert hangulatilag sem illeszkedik ide egyrészt, másrészt meg nem is felel meg a valóságnak, harmadrészt erre semmi szükség nincs, miszerint a Magyar Demokrata Fórum lett volna az egyedüli, amely 1987-ben a mezőgazdaságban a magántulajdont kezdte szorgalmazni. Elmondható ez mindarról a hat pártról, amelyik ebbe a Parlamentbe 1990-ben bekerült: a magántulajdonon alapuló piacgazdaság kiépítésére tette le az esküt. Hogy azután azóta ebből nyolc vagy kilenc párt lett már időközben, ez azon nem változtat, hogy valamennyien egy olyan piacgazdaságban szeretnénk élni, amelynek a magántulajdon az alapja. Nyilván mások a módszerek, az elképzelések, a stratégia, de a célt tekintve nem állunk egymástól messze. Fölösleges az indulatokat ilyen kijelentéssel fölöslegesen borzolni.
A másik: a kívülálló üzletrész-tulajdonosok helyzetének javítására ez a törvény nem tartalmaz szabályt, nem is tartalmazhat szabályt, nem is ez a feladata. Amiről mi itt vitatkozunk, és ami megoldást kíván, annak három alapeleme van: 1. Jogbiztonságot kell teremteni ezen a területen, és abba kell hagyni a szövetkezeti szféra állandó macerálását törvényhozói eszközökkel. 2. Meg kell teremteni a mezőgazdaság jövedelemtermelő képességét, ami szektorsemlegesen nincs meg, sem az egyéni, kis-, közép- vagy nagygazdáknál, sem a szövetkezeti szférában dolgozóknál. 3. Olyan hitelezési rendszert kell kidolgozni, amely a külső üzletrész-tulajdonosok bevonásához különböző hosszú lejáratú támogatást ad. És hogy legyen egy 3 plusz 1, a plusz 1 pedig az, hogy e kívülálló üzletrésztulajdonok bevonását követően létre kell hozni azt a szövetkezeti oszthatatlan alapot, ami a szolidaritási elvnek megfelelően a szövetkezetet – mint szövetkezetet – teszi egy bizonyos speciális társasági formává, vagy el kell menni a gazdasági társaságok irányába, ami az üzletrészforgalmat külsősöktől, belsősöktől, személyektől teljesen függetlenül biztosítja.
Még valami: a 22. módosító pontban Glattfelder Béla indítványa, úgy gondolom, valamennyiünk számára elfogadható, amely a kormány-előterjesztéshez képest is lazítást jelent; nevezetesen, hogy a jelen lévő tagok kétharmadának határozata – feltételezem, hogy az elírás miatt lett aztán a bizottságokban egy olyan álláspont kialakítva, ami szerint egyharmada sem támogatta egyetlen bizottságnak sem ezt a módosító indítványt, mert az a jelenlegi tagokat mint elírást tartalmazta – álláspontunk szerint elfogadható, és jelzem, hogy az SZDSZ részéről ennek a módosító indítványnak a maximális támogatását már meg is adom.
Remélem, hogyha ez a csatlakozó módosítás benyújtásra kerül, akkor a jövő héten erről pozitív irányban tudunk szavazni, és akik valóban úgy gondolják, hogy a szövetkezeti szétválási folyamatot lazítani és lazább vagy hosszabb vonalra kell engedni, azok Glattfelder Béla módosító indítványát támogatják annak érdekében, hogy valóban legyen értelme ennek az egész törvényi koncepcióváltoztatásnak is. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi