LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)

Full text search

LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)
LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Először is azt szeretném elmondani, hogy rendkívül sajnálatos, hogy a Földművelésügyi Minisztériumból senki sem képviseli a minisztériumot a napirend tárgyalásán. (Közbeszólás a jobb oldalon: A tévét nézik!) Nem látok itt a teremben, csak tv-felvevőt, azon bonyolult lesz nézni. Köszönöm a segítséget.
Azt szeretném elmondani, hogy a szocialisták nem értenek egyet ennek a törvénynek az elfogadásával. Nem értenek egyet azért, mert sok szempontból ellentétes a nemzetközi szövetkezeti elvekkel, és nem értünk egyet azért, mert olyan paragrafusok kerültek bele, amelyek önmagában működésképtelenné teszik ezt a szövetkezeti törvényt a szövetkezeti törvény módosítása kapcsán.
Először is: egyetértve a mezőgazdasági bizottság javaslatával, ami a B változat elfogadását jelenti, de ez nem jelenti a törvény elfogadását, rendkívül veszélyesnek tartjuk, hogy a nemzetközi szövetkezeti elvekkel ellentétesen az egy tag – egy szavazat elve helyett, amely a szövetkezeti mozgalomnak, a szövetkezeti rendszernek egy alapvető kritériuma, a vagyonarányos szavazás kerüljön be a szövetkezeti törvénybe; különösképpen pedig az, hogy kötelezően kerüljön be ez a törvénybe bizonyos döntések meghozatalánál. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a kistulajdonosok, a kis üzletrészaránnyal rendelkezők belátható időn belül elveszítik a beleszólási jogukat a szövetkezetek működésébe (Közbeszólás a jobb oldalon: Ha elveszítik!) és ez semmiképpen nemkívánatos.
A részletes vitában szeretnék kitérni több olyan módosító javaslatomra és több olyan pontra, amelyet a törvény általános vitája kapcsán benyújtottam, benyújtottunk, és amelyet szeretnék most részletesebben kifejteni.
Egyrészt a törvénytervezet abból a célból, hogy ugyanazon a napon két közgyűlést ne lehessen tartani, ha az első időpontra kitűzött közgyűlés határozatképtelen lenne a tagok kis számban történt megjelenése miatt, olyan technikát kíván bevezetni, hogy nem azonos napra, de 15 napon belüli időpontra összehívott újabb közgyűlés határozatképes legyen akkor is – kivéve természetesen bizonyos döntési jogosítványokat –, ha a tagok azon bármilyen számban jelentek meg.
Sajnos, indokolt ez a módosítás, különösen a nem mezőgazdasági típusú szövetkezetekben, de a beterjesztett javaslat nem megfelelő ennek a könnyítésnek a megvalósítására. Az szerepel ugyanis a törvénytervezetben, hogy a határozatképtelenség megállapítását követően 15 napon belül azonos napirenddel összehívott közgyűlés a megjelent tagok számára való tekintet nélkül határozatképes. Ez gyakorlatilag így nem működik. Nem működik azért, mert a szövetkezeti törvény előírja, hogy 15 nappal megelőzően kell a meghívókat kiküldeni, 15 nappal megelőzően kell a tagokat értesíteni a közgyűlésről, pontosan azért, hogy felkészüljenek, hogy a napirendekkel kapcsolatban tájékozódhassanak, így fizikailag nem lesz lehetőség arra, hogy értesítsék ezeket az embereket. Hiszen csak a jelenlevők, tehát a megjelent tagok fognak tudomással bírni arról, hogy a közgyűlés határozatképtelenség miatt elmaradt, így elméletileg ők eljöhetnek, de azok, akik nem jelentek meg a közgyűlésen, tulajdonképpen nem értesülnek a közgyűlés újabb időpontjáról. Magyarul: nincs értesítési lehetőség.
(9.30)
Ezért kénytelen vagyok – mivel azt a javaslatomat, ami arra vonatkozott, hogy a szövetkezeti törvénynek ilyen formában történő megváltoztatását, ezt a paragrafust hagyja ki a Parlament, a bizottság nem támogatta – most egy olyan csatlakozó módosító javaslatot benyújtani, hogy az eredeti törvényhely a következőképpen változzon meg: A közgyűlés a tagok legalább felének jelenléte esetén határozatképes. Határozatképtelenség esetén – és itt maradjon ki az a betűzés, hogy "annak megállapítását követően ismételten", tehát maradjon úgy, hogy "határozatképtelenség esetén" – a 15 napon belüli időpontra összehívott újabb közgyűlés az eredeti napirend tekintetében, a megjelent tagok számára tekintet nélkül, határozatképes, kivéve – és itt javasolnék még egy módosítást –, ha – és az "e" maradjon ki – törvény vagy az alapszabály másként nem rendelkezik.
Én azt gondolom, hogy ezzel a technikával elérhető lenne az, hogy a törvényalkotó szándéka érvényesülne, nem azonos napra kerülne a második közgyűlés – a más szempontok szerint határozatképes közgyűlés –, és ugyanakkor végrehajthatóvá válna ez a törvény. Az "e" betűzést azért szeretném kihagyni, mert fölösleges annyira beszorítani a szövetkezeti törvény egy újabb módosítását, hogy "ha e törvény másként nem rendelkezik". Ha törvény másként nem rendelkezik vagy alapszabály másként nem rendelkezik, ez pontosan elegendő, és így működőképesebbé válhatnának a szövetkezetek.
Szeretnék kitérni arra az újabb technikára, amit Zsiros képviselő úr terjesztett be, hogy a közgyűlésre a Földművelésügyi Hivatal képviselőjét is meg kell hívni. Ismerjük pontosan ennek a politikai hátterét, ez számunkra teljesen elfogadhatatlan. A társaságoknak, a cégeknek és a szövetkezeteknek a felügyeletét különböző törvényekben úgy szabályoztuk, hogy azt a Cégbíróság látja el. Teljesen fölösleges, indokolatlan és elfogadhatatlan, hogy a Földművelésügyi Hivatal – egy állami intézmény – rendszeres felügyeletet gyakoroljon. Egyébként is a szövetkezet tagsága hozhat olyan döntéseket, amelyekhez még nekik sincs semmi közük.
A beterjesztett javaslatok között van egy olyan törvényhely, ami arról szól, hogy a szövetkezet az adózott eredményéből üzletrésztőkét emelhet, üzletrészt képezhet. A törvénynek ez a megfogalmazása félreérthető. Ezért én olyan módosító javaslatot terjesztettem be – és javasolnám, hogy a tisztelt Parlament ezt fogadja el –, hogy ne legyen félreérthető a törvény szövege; a szabályozásban maradjon benne az is, hogy eredménytartalékot vagy tartaléktőkét képezhet, és csak mint lehetőség álljon fenn az, hogy a tagoknak – üzletrészeik arányában vagy az üzletrésszel nem rendelkező tagoknak is – üzletrészt juttasson a szövetkezet. További bonyodalmakat jelent, ha a törvény a jelenlegi megfogalmazásban kerül elfogadásra.
Szerepel a tervezetben a szövetkezetek szétválása kapcsán, hogy a hitelező pénzintézetet értesíteni kell a szövetkezet szétválásáról; a beterjesztett javaslatban az szerepel, hogy a szétválást követően három napon belül. Én azt gondolom, hogy a hitelezők biztonsága és a szövetkezetek szétválás utáni eredményes működése érdekében is más eljárást, más technikát kellene alkalmazni.
Én beterjesztettem egy olyan módosító javaslatot, ami úgy szól, hogy vagy a szétválással kapcsolatos közgyűlésre hívják meg ezeket a pénzintézeteket – természetesen kizárólag a szétválással kapcsolatos napirend tárgyalására –, de elfogadhatónak tartanék egy olyat is, hogy a szétválással kapcsolatos vagyonmegosztás esetén, a vagyonmegosztásról szóló előzetes tárgyalások során kelljen a legfőbb hitelezőkkel egyeztetni, másként nincs meg a hitelezők védelme, és azt gondolom, hogy súlyosan veszélyeztetjük a szövetkezetek hitelképességét. Elképzelhetetlen ugyanis olyan hitelező, aki jelentős mennyiségű pénzt helyez ki az amúgy is tőkehiányos mezőgazdaságba akkor, amikor a szövetkezet az ő tudta, beleegyezése, előzetes tájékoztatása nélkül, ha úgy tetszik, a vagyoni viszonyait alapvetően megváltoztathatja.
Megdöbbentő volt számunkra az az elegancia, amellyel a Földművelésügyi Minisztérium és a kormányzat a mezőgazdasági szövetkezetekre vonatkozó különleges szabályok kapcsán nem foglalt állást, hogy melyik tervezetet javasolja. A bizottsági ülésen indokolást sem hallottunk az egyik vagy a másik előnyeiről. Fontos lett volna számunkra, hogy a kormányzat egy ilyen rendkívül súlyos és rendkívül fontos kérdésben véleményt nyilvánítson.
Szerepel a törvénytervezetben egy további könnyítés a nagy szövetkezetek szétválásának – ha úgy tetszik, az "egy falu – egy nótá"-nak – a támogatására, ami úgy szól, hogy az azonos településen lakó szövetkezeti tagok szétválás kapcsán más jogosítványokat kapnak. A szocialisták véleménye az, hogy igenis szükség van megkönnyíteni és elősegíteni a túlzottan nagy méretű szövetkezetek szétválását, de a beterjesztett javaslat olyan csapdákat tartalmaz, ami az egyes településekre elfogadhatatlan, ami az egyes települések tagjainak veszélyt jelent. A tervezetben ugyanis az szerepel, hogy az azonos településen lakó tagok külön – ha úgy tetszik – részközgyűlésen dönthetnek a szétválásról. Ez így nem fogadható el, ez a tervezet így visszaélésekre adhat lehetőséget.
Ezért én azt javaslom a tisztelt Országgyűlésnek, hogy – az erre vonatkozó paragrafust csatlakozó módosító indítványként beadtam mind az A változat 116. §-ához, mind a B változat 115. §-ához – ezt a változatot a következőképpen oldja meg, ha mégis elfogadná ezt a törvényt:
A mezőgazdasági szövetkezet azonos településen lakó tagjai – és itt jönne be az én csatlakozó módosító javaslatom –, ha azon a településen a szövetkezet telephellyel rendelkezik – és itt folytatódna az eredeti javaslat –, együttesen is kezdeményezhetik a szövetkezet településükhöz igazodó szétválását. Én azt hiszem, hogy ez egy elfogadható változatot jelentene. Nem ellenkezik a törvényhozó szándékával vagy a beterjesztő szándékával, de megakadályozná azt, hogy olyan szövetkezeti tagok, akik nem a szövetkezet működési területén élnek, akik nem a szövetkezet működési körzetében tevékenykednek – magyarul: elmentek a szövetkezetből más területre –, a beterjesztett javaslat szerinti technikával, hogy úgy mondjam, gyakorlatilag ilyen "kiválásos előnyhöz" jussanak.
Ezzel a javaslattal, amit én most önök elé terjesztettem, elérhető lenne az, hogy a kistelepülések, ha valóban úgy gondolják, hogy számukra kedvezőbb ez a módszer vagy számukra kedvezőbb egy kisebb, más szervezeti forma, akkor a szétválásnál könnyítéseket kapnának; ugyanakkor nem lenne lehetőség arra, hogy visszaéljenek a tagsági jogaikkal, különösen a többiek kárára.
Befejezésül azt szeretném elmondani, hogy úgy tűnik, amennyiben a 11. fejezetet – a mezőgazdasági szövetkezetekre vonatkozó különös fejezetet – a Parlament elfogadja, akkor rendkívül súlyos károkat okozunk a mezőgazdaságnak. Úgyhogy én ismételten azt javaslom önöknek, hogy ezt a törvénytervezetet ne támogassák. A szocialisták nem fogják megszavazni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi