BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:
BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. A Kormány áttekintette az elkülönített állami pénzalapok pénzügyi helyzetét. E vizsgálat során egyértelművé vált, hogy egyes alapoknál 1994-ben egyszeri jelleggel jelentős szabad pénzeszközök halmozódnak fel. Különösen igaz ez a távközlés privatizációjával összefüggően a távközlési alapnál. E pénzeszközök hasznosulása, a gazdasági vérkeringésbe való minél előbbi visszaáramoltatása valamennyiünk elsőrendű érdeke.
Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény javasolt módosítása e szabad pénzeszközök felhasználásához teremti meg a jogi keretet.
Mit mond ez a javaslat? Azt, hogy 1994-ben és csak 1994-ben az elkülönített állami pénzalapok szabad pénzeszközeiket hitel formájában, kamat fizetése mellett egymásnak átengedhetik. A távközlési törvény értelmében a távközlési alap 1994. évi bevételei – a Matáv privatizációjával összefüggésben – több 10 milliárd Ft-ot tehetnek ki.
A távközlés előtt álló 1994. évi feladatok ismeretében az alap csaknem 9 milliárd Ft-nyi szabad pénzeszközzel fog rendelkezni átmeneti jelleggel. Ezt a forrásátcsoportosítást a jövőbeni fejlesztési feladatok ismeretében, tehát időleges jelleggel, hároméves visszapótlási kötelezettség mellett lehet átcsoportosítani.
Az átcsoportosítás alaponként más és más módon a vállalkozások ösztönzését szolgálja. Az alapok egymástól eltérő funkciói mellett a hitelfelvételeknek mégis van közös jellemzőjük. A Kormány gazdaságpolitikai elképzeléseivel összhangban e pénzeszközök eredményeként új munkahelyek jöhetnek létre, a vállalkozók helyzete stabilizálódhat és nem utolsósorban a lakosság életkörülményei is javulhatnak.
Az elképzelések szerint az agrárszféra csaknem 4 milliárd Ft-ot kitevő hitellehetőséghez jutna. E pénzeszköz – a termelés biztonságának növelése mellett – az állatállomány összetételének minőségi javítását, az új földtulajdonosok helyzetének stabilizálását, az erdők állapotromlásának megállítását és az elmaradott térségben gazdálkodó, kedvezőtlen adottságú mezőgazdasági termelők helyzetének javítását szolgálhatja.
A megindult gazdasági növekedés folyamatainak felgyorsítása, a versenyképesség növelése érdekében, a kis- és közepes vállalkozások innovációs lehetőségeit növeli a műszaki fejlesztési alapnak nyújtandó 1,5 milliárd Ft-ot kitevő hitel. E hitel egyharmada az ipari szerkezetátalakítást elősegítő kutatási eredmények fokozottabb hasznosítását szolgálja.
A magyar vállalkozók exportképes termékei marketingtevékenységének ösztönzése érdekében a kereskedelemfejlesztési alap pénzeszközei 1 milliárd Ft-tal növelhető. E bevételi többlet segítségével szinten lehet tartani a vállalkozói kezdeményezéssel megvalósuló egyedi kereskedelemfejlesztési akciókat, és fokozni lehet a magyar cégek külföldi vállalkozásaihoz nyújtandó támogatásokat. A kisvállalkozói garanciaalap forrásainak bővülése – a munkahelyteremtéseken, -megtartásokon keresztül – a vállalkozások fokozottabb ösztönzését szolgálja.
A területi egyenlőtlenségekből adódó problémákat enyhíti a területfejlesztési és a környezetvédelmi alap hitelfelvétele. A hitelfelvételek alapvetően a már megkezdett infrastrukturális fejlesztések folytatását segítik elő. Gondolok itt a telefonhálózat bővítésére, csatornázási feladatokra, de munkahelyteremtő támogatásokra is sor kerülhet.
(17.50)
A törvény szerint a kamat mértéke a mindenkori jegybanki alapkamattal egyező. Ez a sokak által talán szigorúnak vélt szabályozási javaslat a megfontolt támogatási politikát hivatott biztosítani, vagyis azt, hogy az alapok kezelői csak olyan pályázókkal kössenek szerződést, akik a fölvett kölcsönöket valóban visszafizetik.
Tisztelt Ház! Hölgyeim és uraim! Kérem, hogy a fenti indokok alapján támogassák a beterjesztett törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi