CZOMA KÁLMÁN

Full text search

CZOMA KÁLMÁN
CZOMA KÁLMÁN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Megmondom őszintén, nem akartam hozzászólni ehhez a témához, de úgy érzem, az Útalappal kapcsolatban meg kell szólalnom. Ez az üzemanyag, a benzin árát megint olyan magas mértékben emeli, hogy ez az egyszerű emberek, főleg a mezőgazdaságban dolgozók számára már elviselhetetlen. Császár Terézia némi aggódását fejezte ki ebben a dologban, de azt hiszem, ebbe egy kicsit mélyebben kell beletekinteni.
Az ugyanis lehet, hogy a mezőgazdaság kap támogatást - fog kapni -, az is lehet, hogy vissza lehet igényelni bizonyos mértékben a fölhasznált üzemanyag árát, de azok a kistermelők, akik a kis kapálógépükkel dolgoznak a mezőgazdaságban, a mezőn, egy kisebb összegű üzemanyagár visszaigénylésével esetleg bürokratikus eljárásnak lesznek alávetve, hogy azt a kevés pénzüket visszaigényelhessék, amit megelőlegeznek a benzin árában a kormánynak; hiszen tulajdonképpen megelőlegezik, mert majd valamikor - ha jól értettem a pénzügyminiszter urat - a következő év májusáig kaphatják ezt vissza. Nem tudom akkor, hogy hol van az a pénz, amit ez a bizonyos személy, aki mezőgazdasági termeléssel foglalkozik, megelőlegezett. Addig jelentősen inflálódik is az a pénz, amit odafizetett, tehát nem ugyanazt a pénzt fogja visszakapni, amit a benzin árában befizetett, még ha visszakapja, akkor sem. Ez mindenképpen sújtja az egyszerű embereket.
A másik dolog: kell-e autópályát építeni? Az Útalap a jelenlegi 6 forintról ezek szerint most már 9 forint 50 fillérre fog emelkedni. Ez már olyan magas, hogyha végigmegyünk egy százkilométeres útszakaszon, már jelenleg is 90-100 forint útdíjat fizetünk ebbe az Útalapba, ha így vesszük, tehát használati díjnak tekintjük, mert annak kell hogy tekintsük.
Itt kezdődik majd egy ördögi kör: ha autópályát építünk, akkor külön fogunk fizetni még autópályadíjat is. Úgy leszünk ezzel, mint jelen pillanatban vagyunk - falusi emberek - a vízdíjakkal. A vízdíjjal is az a helyzet, hogy a vízművek monopolhelyzetbe kerültek, bár tulajdonképpen a lakosság építette a vízhálózatot. De például Zala megyében létezik egy olyan település - egy kisebb település, nem tudom most pontosan megmondani a nevét -, amelyben, ha magára lesz hagyatva, több mint ezer forintba fog kerülni egy köbméter víz. Ezt csak példaként vetettem föl az Útalappal kapcsolatban.
Így leszünk az autópálya-építéssel is. Akkor, ha majd a saját pénzünkön, amit most az Útalapba befizetünk, meg fogják építeni az autópályát, utána még borsosan meg is fogjuk fizetni annak a használatát.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a Kisgazdapárt soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi