DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Az időközben bekövetkezett költségvetési vita és az ezzel kapcsolatosan elmondottak valóban a kérdés-válasz egy részét meghaladták, éppen ezért a rendelkezésre álló rövid időben elsősorban a személycserékkel kapcsolatos kérdésre adott válasszal szeretnék foglalkozni.
Sajnos az a helyzet, hogy nagyon nehéz elfogadni azt, hogy itt szakmai szempontok játszottak szerepet, hiszen tudvalevő az, hogy amikor az ÁV Rt. igazgató tanácsa hozott egy olyan állásfoglalást, hogy szakmai szempontból igen, politikai szempontból nem kívánnak személycseréket csinálni, akkor az ÁV Rt. igazgatótanácsának háromnegyed részét a kormány két héten belül felállította, ezt követően jött a 11 fő eltávolítása az MVM Rt. éléről, és ezután történt meg valóban a 15 vállalatnál a személycsere. Igaza van a miniszter úrnak, valóban három helyen, a Paksi Atomerőműben, a Vértes Erőműben és a Titásznál történt vezérigazgató-csere, állítólag szakmai okokból. Nem tudom, hogy sikerült elérni, hogy pont azok az emberek váltak szakmailag alkalmatlanná - ez a 3 a 15-ből -, akik 1989 előtt nem voltak MSZMP-tagok. Ez tény, uraim és hölgyeim, s ez arra is rámutat, hogy a személyzeti munkában Pál miniszter úr sokkal hatékonyabb, mint én voltam ipari miniszter koromban. Azt hiszem, a legkomolyabb szakmai kifogás itt akörül van, hogy ezek az emberek talán valahol politikailag tévesztették el a tájékozódásukat.
Én azt hiszem, ha a sokat emlegetett ipari szerkezetváltás és az innováció, modernizáció területén ilyen lépések következnek be, akkor könnyen oda juthat az ipari tárca vezetése, mint Sándor György humoralista, aki a Nagykörút sarkán Budapest térképe helyett a szabásmintára mondta azt, hogy nem tud eligazodni és nem tudja, hogy merre van előre. Én ezt nagyon károsnak, szakmailag önpusztítónak, politikailag elfogadhatatlannak tartom, éppen ezért társammal együtt a választ nem tudjuk elfogadni. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi