PÁL LÁSZLÓ

Full text search

PÁL LÁSZLÓ
PÁL LÁSZLÓ ipari és kereskedelmi miniszter: Arra való tekintettel, hogy ebben az ügyben a válaszadásomat követően kormányzati döntésekre, illetve megfelelő egyeztetési fórumok tárgyalásaira került sor, ki kell egészítenem azt az új események miatt.
Szabó Iván és Németh Zsolt képviselő urak első kérdése úgy szólt, hogy milyen kapcsolat van a villanyáremelés elhalasztása és az önkormányzati választások időzítése között? Azt hiszem, tájékoztathatom a tisztelt Házat, hogy semmilyen. Az élet is bizonyította, hogy ebben az ügyben a koalíciós pártok rendkívül sok kritikát kaptak saját képviselőjelöltjeiktől - talán nem alaptala-nul -, de bizonyítottuk azt, hogy semmiféle kapcsolat nincs.
Második kérdés, hogy a jövő év elejére beígért 70-90 százalékos áremelés hatásait milyen kompenzációval kívánja a kormány enyhíteni? Ma már köztudomású, hogy nem 70 - 90 százalék az áremelés mértéke, hanem differenciált áremelésre kerül sor, átlagosan 26 százalékos emelésre, igaz, hogy ebből nagyobb a lakossági és kisebb az ipari áremelés, de a legnagyobb áremelés sem éri el a 70-90 százalékot. A kompenzációról az imént beszélt Kovács Pál minisztertársam. Elmondotta, hogy 9 milliárd forinttal kompenzálja a kormány az áremelések hatását. Ez a 9 milliárd azt jelenti, hogy egyetlenegy fillér nem marad az állami költségvetésben plusz bevételként az áremelés hatására, sőt egy kicsit felfelé is kerekítette a kormány a kompenzációra szánt összegeket.
A harmadik kérdés az MVM Rt.-ben levezényelt vezetőváltást illeti. Mi a vezetőváltás valóságos indoka, mi a szakmai és mi a politikai szempont szerepe a vezetőváltásban? Szeretném tájékoztatni ismételten a tisztelt Házat, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben csak szakmai szempontok játszottak szerepet a kinevezésekben. Az újonnan kinevezett MVM-vezetés teljes mértékben a szakmából származik, itt szerezte a tapasztalatait, és a kormány által minden tekintetben vállalható szakemberekről van szó. Ehhez még hozzátenném, hogy az MVM 15 társaságában, az áramszolgáltatóknál és az erőműveknél szintén részlegesen végbementek vezetőváltások. A 15 vállalat közül mindössze háromnak az élén kezdeményeztünk vezetőváltozást, ebből két helyen pályázat került kiírásra. A Paksi Atomerőműnél úgy éreztük, hogy egy nagyon szűk körből választania, döntenie kell a tulajdonosnak, illetve a szakmai felügyeletnek, hogy ki az, aki az adott helyzetben, az erőmű jelenlegi állapota mellett a lehető legjobban el tudja látni a cég vezetését, és ennek megfelelően egy, az erőműben tapasztalatot szerzett embert jelöltünk ki vezérigazgatónak.
A következő kérdés, hogy jár-e a vezetőváltás koncepcióváltással a villamosipar jövőjét illetően? Lesznek kisebb változások, ezek a kisebb változások mindenekelőtt a villamosenergetika privatizációs stratégiáját érintik, méghozzá annak megfelelően, ahogy a kormány erről az elmúlt hónapban döntött. Ez nem a vezetőváltás közvetlen következménye, hanem a kormány döntésének a következménye; a kinevezett vezetők vállalják ennek a privatizációs stratégiának a megvalósítását. Köszönöm szépen, ennyit szerettem volna hozzáfűzni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi