DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Az utóbbi időben nagyon sok kérdés érkezett a tárcához a repülőterek hasznosításával kapcsolatban. Ennek keretében nyilatkoztam debreceni látogatásom során, az ottani repülőtér lehetőségeiről; több feltételhez kötve természetesen, hogy lehet-e egy ilyen a debreceni repülőtér. Reméljük, hogy lehet. Például itt hiányzik még azért a lakosság beleegyezése a légiforgalom jelentős bővítéséhez. Mint emlékszünk, elég sok vihart kavart ez az eset valamikor. Ezért örülök, hogy a kérdésre válaszolhatok a nyilvánosság szempontjából.
A közlekedési tárca széles körűen egyeztetett előterjesztése alapján a kormány már 1993 januárjában meghozta a Magyar Köztársaság területén lévő repülőterek polgári célú felhasználásáról szóló 3007/93. határozatát, amely az üzembentartásra és a fejlesztésre vonatkozó elképzeléseket tartalmazta.
Ami a kunmadarasi repülőteret illeti, az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a repülőtér elhelyezkedése és vonzáskörzete miatt beilleszthető ugyan a hosszú távú fejlesztési tervekbe, de e térségben jelenleg nincs olyan légiközlekedési igény, ami e repülőtér közforgalmúvá fejlesztését indokolná - főleg költségvetési forrásokból. Amennyiben a felmerülő igények alapján a tulajdonos - vagyis a kincstári vagyonkezelő -, a repülőtér üzemeltetőjével és a helyi önkormányzattal együttműködve, valamint az érintett tárcákat figyelembe véve - ezek véleményét figyelembe véve - javaslatot tesz a repülőtér közforgalmúvá fejlesztésére, ebben az esetben a közlekedési miniszter dönt.
Nincs azonban semmi akadálya annak, hogy a repülőtér közpénzek felhasználása nélkül vagy korlátozott közpénzekkel, kizárólag vállalkozói tőke - vagy nagy részben vállalkozói tőke - felhasználásával hasznosuljon. Ebben fontos szerepe lehet a térség önkormányzati szerveinek - ilyen történt Debrecenben is tulajdonképpen.
Ezért további tárgyalások szükségesek, és a kunmadarasi repülőtér tulajdonátadási kérdése is gazdasági tárgyalások témájává válhat, mint ahogy azt említettem Debrecen esetében.
Ebben az esetben a kormány szívesen foglalkozna a kérdéssel, amennyiben ezt a további tárgyalások lehetővé teszik. Köszönöm a kérdését. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi