CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A beterjesztett személyi jövedelemadó és társasági adótörvény-módosítás tartalmi lényege abban foglalható össze, hogy a prioritást élvező egyensúlyjavítást beruházásösztönzéssel és fogyasztásvisszafogással kívánja elérni. A beruházások ösztönzésének üdvözlése mellett az szja-törvény módosításánál mindenképp rá kell mutatnunk az e törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók e téren is megmutatkozó hátrányos helyzetére.
A kormány koncepciójának logikájából következő fogyasztás-visszafogásnál pedig - amellett, hogy közgazdaságilag is megkérdőjelezzük - mindenképpen rá kell mutatnunk az alacsony jövedelműek, a gyermeket nevelő családok helyzetére ezzel összefüggésben.
(18.10)
Az egyéni vállalkozók adózásának különös története és máig meg nem oldott helyzete van. Először a vállalkozási nyereségadó, az úgynevezett ványa szabályai alá helyezte őket még a '90 előtti parlament, majd jelenlegi helyükre, az szja hatálya alá kerültek, de átjárást biztosítottak számukra a társasági adóba. Az átjelentkezetteknek határidőt szabtak a bentmaradásra, és végül a múlt év végén ezt feloldották, tehát jelenleg átjárási lehetőségük van. De hogy mennyire nincs megoldva a helyzetük, ezt mutatja, hogy míg a társasági adóban most valóban történik egy jelentős adókulcs-csökkentés, az egyéni vállalkozók beruházás előtt már megadózandó jövedelme teljes egészét a nagy összegű társadalombiztosítási járulék is terheli.
Ezért felvetjük annak gondolatát, hogy egyrészt meg kellene vizsgálni az egyéni vállalkozók adózási helyzetét és - nyilván nem most a beterjesztett törvénycsomagnál, hanem a későbbiekben - esetleg egy külön törvényt kellene részükre megalkotni, amely a speciális sajátosságaikat figyelembe tudja venni, hiszen lényegében minden állampolgár az szja alá tartozik, a társasági adóból pedig azért lógnak ki, mert ők nem társaságok. Ezzel összefüggésben már itt is felvetem, hogy ezt a beruházási problémát meg kellene vizsgálni, és szükséges lenne számukra a korábban már jól funkcionált úgynevezett tartalékalap-számla beruházásaikat elősegítő bevezetése.
Ugyancsak létfontosságú a halódó szakmunkástanuló-képzés nagyobb méretű támogatása. Mindkét változtatás a jövőt szolgálja, és úgy vélem, hogy az egész költségvetési adócsomagnak nem szabad olyan irányba menetelnie, hogy a jövő elárulásával esetleg valóban meg tudjunk oldani pillanatnyi egyensúlyproblémákat, később azonban, a jövőben ez visszaüt. Ilyen a szakmunkástanuló-képzés és az egyéni vállalkozók beruházásainak megfelelő támogatása.
Az átalányadónak ugyancsak különös története van. Ez is elég cikcakkos történet: bevezették, visszavonták, többször különböző kísérletek voltak, hogy milyen formában történjen ez meg. Véleményünk szerint ennek itt, az egyéni vállalkozók körében csak akkor van értelme, ha a tervezett 3 milliós bevételi határig az általános forgalmi adónál is bevezetik. Ezzel kapcsolatban már előbb hallottunk egy felvetést, mi is javasoljuk ennek a megvizsgálását.
A fogyasztásszűkítés általános tendenciája véleményünk szerint közgazdaságilag azért kérdőjelezhető meg - erre egyébként a költségvetés vitájában majd a holnapi napon szeretnék részletesebben kitérni -, mert egyértelműen szűkíteni fogja mind az egyéni, mind a társas vállalkozók tevékenységét is. Ezért mondjuk azt, hogy legalább az alacsony jövedelmű rétegeknél kellene egy határozott keresletbővítési politikát folytatni, hiszen az ő esetleges fogyasztásemelkedésük nem involválja az import növekedését. Rájuk nem jellemző olyan fogyasztási cikk felhasználása, amelyek importigényesek. Ezzel lehetne ellensúlyozni a kétségtelenül restrikciós politika negatív hatását.
Ezért kellene a nyugdíjakat egyéb tevékenység mellett is - melyre a nyugdíjasok egyébként egyre inkább rászorulnak - mentesíteni bizonyos határig az adóalaphoz való hozzászámítás kötelezettsége alól. Vagy pedig fel kellene emelni az adótábla mentességi küszöbét. Mivel a progresszív adótábla nem követi az inflációt - amely pedig az áfa és a fogyasztási adók, valamint az energiaárak emelkedése miatt mindenképpen nőni fog - az adóterhek is nyilvánvalóan növekednek.
Az is nyilvánvaló, hogy ez a gyermekeket nevelő családokat érinti a legsúlyosabban. Mikor a vezérszónoki körben szót emeltünk a gyermekkedvezmény eltörlése ellen, különös reagálást kaptunk kormánypárti oldalról, az SZDSZ padsoraiból. A hozzászóló minket érintő azon megállapításával egyetértünk, hogy a KDNP mintegy kikövetelte az előbbi kormány termelésbővítő gazdaságpolitikáját. Nem tudunk azonban egyetérteni azzal a részével, melyben értetlenségét fejezte ki a gyermekkedvezmények eltörlése miatti tiltakozásunkkal kapcsolatban.
A több gyermeket nevelő családok helyzete véleményünk szerint valóban drámai a küszöbön álló változások tükrében. Ezért, csatlakozva a már előttem felszólaló által is felvetett gondolathoz, erről a helyről is felszólítjuk a pénzügyi kormányzatot egy úgynevezett családi típusú, vagy azt megközelítő adórendszer bevezetésének előkészítésére. Nyilvánvaló, hogy ez most nem lehet téma, hisz egy teljes rendszerátalakítást igényel. Nem lehet a forráshiány az ellenérv, mivel a mindenkori adóteher igazságosabb elosztása érdekében emelünk szót. Ezért számunkra evidencia, hogy az eltartottak számának figyelembevételével lehet csak kialakítani egy igazságos adórendszert.
Brúszel László képviselő úr a családi adókedvezmény eltörlésével kapcsolatban azt a megállapítást tette, hogy ez tulajdonképpen rendszeridegen, ezért is ki kellene venni ebből az szja-kedvezményrendszerből. Ugyanakkor megjelölte az szja-módosítás lényegét: a több adóbevétel elérését. Úgy véljük, hogy a többgyermekes családok irányában elég cinikus lenne az az indoklás, hogy azért esik ki ez az egyébként a költségvetésnek valóban terhet jelentő, de a családok számára nem olyan nagyon jelentős adókedvezmény, mert rendszeridegen. Úgy véljük, hogy a több adóbevétel elérését semmiképp nem lehet a többgyermekes családok rovására, még csak kisebb mértékben sem érvényesíteni. Ezért javasoljuk és kérjük, hogy a parlament fogadja el ezzel kapcsolatban beterjesztendő módosító indítványunkat. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi