DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS

Full text search

DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS
DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS (FKGP): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Egyetértek Brúszel képviselő úrral, amikor megfogalmazta, hogy jó adótörvényt aligha lehet hozni. Ezzel mélységesen egyetértünk.
A személyi jövedelemadóhoz kapcsolódóan megfogalmazódott bennem néhány gondolat, amelyet szeretnék most a tisztelt Ház előtt elmondani.
A személyi jövedelemadóval kapcsolatos törvény 1988 óta kisebb-nagyobb módosításokkal hatályos. A gyakorlatban ez idő alatt azonban bizonyos ellentmondások, kifogások fogalmazódtak meg a törvénnyel kapcsolatosan, módosításra kerültek vagy most a jelen előterjesztés során kerül ez módosításra.
Ezek közül a kifogások közül egyik legalapvetőbbnek tartom: nem támogatja kellően a több- vagy sokgyermekes családokat. Kevés kivételtől eltekintve nem veszi figyelembe a jövedelmek felélését. Ugyanis a jövedelmeket személyek, általában családfenntartók keresik meg, viszont a jövedelmeknek a felélése már egy családban talán több gyermekkel vagy szülővel történik. Tehát nem egy jövedelmet teremtő család éli fel - ezt a jelenlegi személyi jövedelemadózás kevésbé veszi figyelembe. A jelenlegi adótábla is csupán csak az eltérő jövedelműek egyenlőtlenségét mérsékli, attól függetlenül, hogy hány család vesz részt a jövedelmek felélésében.
Jelenleg a családi terhek igen magasak. Esetenként gyermekek szülőket tartanak el alacsony nyugdíjuk miatt vagy talán nyugdíjazásuk hiányában, vagy a szülők segítenek a gyermekeknek, úgymond, az életlehetőség megteremtésében.
A szociális helyzet rosszabbodása tekintetében nyilvánvalóan ebből a törvényi előterjesztésből is azért mégis egy bizonyos szigorítást látok kiolvasni. A terhek ugyan fokozatosan nőnek, a családi pótlék adómentessége, a gyermekkedvezményekkel kapcsolatos rendelkezések is bizonyos szigorításra vezetnek vissza. A cél mégiscsak az lenne, hogy az egyenlőtlen adózás kiküszöbölését érje el az ember, illetve az adó.
Megállapításunk szerint az adózást abba az irányba kell terelni, ahol a többletjövedelmek keletkeznek. A többletjövedelmet elérők legyenek azok, akik a többletterheket viselik.
Álláspontunk szerint talán a családi adózás lenne megfelelőbb a személyijövedelem-adózás helyett. A törvényjavaslatban erre vonatkozóan ugyan nem találok utalást, bár a kormányprogram részletes elolvasásakor valóban ennek a körvonalai rajzolódtak ki. Az előterjesztés ezt viszont megkerüli.
Elismerem, hogy egy új alapokra való családi jövedelemadózás számtalan nehézséggel, hosszabb idő bevezetésével történhetne meg. Nyilvánvalóan - mint ahogy ennek a törvénynek, úgy egy családi jövedelemadózásnak is meglennének a maga nehézségei - látható és láthatatlan nehézségei. Gondolok így anyagi, technikai és jogi akadályokra, amelyek ennek a bevezetését nyilvánvalóan gátolják.
A családi adózás nyilvánvalóan összevonná a jövedelmeket és megfelezné. Ebből az a következmény, hogy kevesebb adó folyna be, mint külön-külön a személyi jövedelemadózás során. Egyesek mentesülnének a magasabb adózás alól, vagy pedig mások csökkent adózást fizetnének.
Ritka kivétel lenne az, amikor a házastársak, úgymond, arányos összegben jutnak jövedelmekhez.
Jelentősége mégis az volna a családi adózásnak, hogy magasabb jövedelemkülönbség esetén talán egységesen fizetnének. A nyugati államokban is afelé hajlanak - talán szociális érzékenységből -, a családi adózás felé történt elmozdulás. Azt tudom, hogy a bevezetés milyen hosszú idő volna, azonban a gyakorlati gondjai is meglennének ennek a családi adóztatásnak.
Mindenekelőtt létrejönne az úgynevezett látszatcsalád - éppen úgy, mint amikor a tulajdonban egyetlen lakást vagy egyetlen házat szerezhettek a családok. Ez lényegében ösztönözné a látszatcsaládok létrejöttét. A családi adózás nyilvánvalóan érintené az adóalap-csökkentő kedvezményeket, így különösen a nyugdíjat, az egészségbiztosítási járulékot, a munkavállalói járulékot, a szakszervezeti és egyéb díjakat.
Felmerülne a kérdés, hogyan történne az adózás: egységesen-e, külön-külön-e, vagy pedig időben az összevonás előtt vagy az összevonás után történhetne. Gyakorlati gond lehet még, hogy egy családi adózás során már nem a munkahely készítené el az adóbevallást, mint ahogy jelenleg az általában történik.
Felvetődne a gyakorlati megoldás terén az egyéni vagy egyetemleges felelőssége is a családi adózásnak. Nyilván időközben, az évek során vagy az évek alatt - adózási év alatt - a családok válnának vagy legalábbis látszatválások következnének be, így ez nyilvánvalóan tovább bonyolítaná a családi adózás megvalósítását.
Felvetődne még a rosszhiszeműség vagy jóhiszeműség kérdése egy-egy vélhető adócsalásnál. Nyilvánvalóan a családi adózásnak is meglenne az a hátránya, amely általában az időseket, egyedülállókat vagy egyedülállók közül a több gyermeket tartó szülőket érintené.
A megvalósításnál talán azt látnánk elfogadhatónak, ha az állampolgár választhatna az egyéni, a személyi jövedelemadó vagy a családi adózás között. A cél mindenféleképpen az kell legyen, hogy legyen szociális érzékenysége a jelenlegi adózásnak is, vagy a várható, a későbbi módosításoknak is. Az igazságosabb adózás felé történő elmozdulás még akkor is eredményes, ha kevesebb adóbevételt biztosít. Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi