ZSIGMOND ATTILA

Full text search

ZSIGMOND ATTILA
ZSIGMOND ATTILA (MDF): Tisztelt Alelnök Asszony! Tisztelt Ház! Talán öt éve, hogy szóvá tettem, a műalkotás, a szobor vajon miért szerepel az ipari termékjegyzékben a műlép, a madárkalitka, a fűzőmerevítő stb. társaságában, egy címszó alatt. Akkor azt mondtam, ez a szemlélet veszélyes, mert szakszerűtlen, veszélyes, mert azt sugallja, hogy a jegyzékgyártók azt sem tudják, mi fán terem a műalkotás.
Milyen nagyszerű, hogy a kizárólag számokban és listákban gondolkodó hivatalnokok megszívlelték a kritikát és az új jegyzékben önálló fejezet és alcím a szobor, hét változatban, gipszszobor, agyagszobor, kőszobor stb. Ugyanígy a síremlék és a sírkő.
Azt ugyan megkérdezném az íróasztalnokoktól, hogy a felsorolásban a márványszobor miért külön kategória, ha a kőszobor is szerepel. Talán azt hiszik, hogy a márvány nem kő? Azt is szívesen megkérdezném, ha külön tétel a műkarácsonyfa és a nipp, ha az elképzelhető mindenfajta szobor felsoroltatik, akkor a szobrászaton kívüli összes képzőművészeti és iparművészeti műfaj miért gyömöszölődik a "műalkotások" szűkszavú kategóriájába?
Hölgyeim és Uraim! Lehet, hogy a termékszám és a mennyiségi egység lovagjai értenek a számokhoz, és a rubrika-intelligenciájuk igen magas, de hogy a művészetekhez nem értenek, az biztos.
Más. Idézet következik. 1994. november 7-e. "Mint a Pénzügyminisztériumban hétfőn az MTI érdeklődésére elmondták, nem választhatják az átalányadózást a szellemi tevékenységet végzők. A pénzügyi kormányzat álláspontja szerint az átalányadózással a termelői és kereskedelmi tevékenységet kívánják ösztönözni, nem pedig a köztudottan kis költséggel járó szellemi tevékenységet."
(17.50)
Kapitális blődli! Úristen - gondolhatná a jámbor alkotóművész - csak nem azok csinálják a személyi jövedelemadó-törvényt, akik az ipari termékek jegyzékét? Szemlélet ez, vagy tájékozatlanság? Szabad-e ilyen és hasonló nézetekkel vitatkozni, vagy lámpást tartani a sötétségben? Nem szabad: kell.
Első zavarodottságomban az az ötletem támadt, hogy autentikus forrást kell keresni: a tisztát, az ígéretes formát, az ígéretes forrást. Üssük fel tehát a Magyar Köztársaság kormányának programját az 1994 és '98 közötti időre. Figyelmemet a VII. rész A kultúra, média és civil szervezetek fejezetére fordítottam. Ismét idézet következik. "A kultúra támogatásának feladata mindenekelőtt a kultúraalkotás, a kultúraközvetítés és -elsa-játítás belső erőinek felszabadítása az önmozgásokat korlátozó tényezők alól. Az állam feladata a kultúra feltételrendszerének biztosítása, a kulturális folyamatok és tevékenységek jogi kereteinek kialakítása, valamint a finanszírozás és a mecenatúra forrásaihoz való hozzájárulás. Feladatának tekinti - mármint a kormány - az új művészeti és kulturális kezdeményezések támogatását, az értékek támogatásával és kedvezményezésével kívánja ezt szolgálni. A kormány megvizsgálja, hogy milyen lehetőség kínálkozik az adózási, támogatási rendszeren belül a kulturális piac hazai és nemzetközi bővítésére."
Végül a 4. pontban ezt olvassuk: "Az 1995. évi adótörvényekben a kormány olyan konstrukciók megvalósítását célozza, amelyek elősegítik a civil szektor fokozatos feladatvállalását. Így javaslatokat tesz - mármint az adótörvényekben - az adómentes alapítványi támogatás értékhatárának megszüntetésére, a szerzői jog alá eső adómentes sáv növelése érdekében az értékhatár felülvizsgálatára, a kulturális és más nonprofit szervezeteknek nyújtott közvetlen adományozás adó- és illetékrendszerbeli elismerésének kidolgozására."
Itt akár meghatottan és megnyugodva hátradőlhetnénk a székünkön, letehetnénk a kormányprogramot: minden rendben, béke van és szakszerűség. Traum und Wirklichkeit volt a címe egy szenzációs bécsi kiállításnak, igen, hölgyeim és uraim: álom és valóság. És felsejlik a szomorú emlékű híradás mára szabott változata: a kormány a helyén van, a pénzügy csapatai harcban állnak. A baj csak az, hogy önmagukban védtelenekkel.
De mielőtt a békét feldúló kegyetlen ütközetek néhány területéről informálnám a tisztelt Házat, e helyről hadd kérjek.
Hadd kérjek valamit a mindenkori költségvetés-készítőktől, és önöktől, kedves képviselőtársaim. Egyszer, és csak egyszer, végre egyszer meg kellene érteni, hogy a kultúra, a művészetek nem sokat hangoztatott támogatást, kedvezményeket, privilégiumokat kérnek, hanem annak tudomásulvételét, hogy ezek az ősi mesterségek sajátosak, s ezért sajátos bánásmódot, így például értő pénzügyi, adóügyi környezetet igényelnek. Vagy másképp, ahogy a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége állásfoglalásában olvasható: "A szerzői, művészi alkotómunka sajátosságainak leginkább megfelelő, a tényleges költségek elszámolási lehetőségeit, és a lehető legkevesebb, a művészi tevékenységhez nem illeszthető adminisztratív, könyvelési feladattal járó, kiszámítható és áttekinthető adózási feltételek kialakítását célozzák." Ennek a megértésnek sajnos, nyomát sem látom ebben az előterjesztésben.
Tisztelt Ház! A tiszta, ígéretes forrást, a kormányprogramot, amelyet a pártok és a kormány elénk beterjesztett, összevetettem a személyi jövedelemadó módosításáról szóló törvényjavaslattal, s az a benyomásom támadt, hogy akik a személyi jövedelemadó-tervezetet készítették, nem olvasták, nem ismerik a kormányprogramot. Mert ha ismernék, mást javasoltak volna. Azt már fel sem merem tételezni, hogy ismerik, és nem tudják, vagy nem akarják betartani azt, vagy netán, ahogy az MTI-hírben szerepel, van külön pénzügyi kormányzat.
De nézzük tételesen, miről is beszélek! Idézet: "Az adómentes alapítványi támogatás értékhatárának megszüntetése" - hangzik a kormányprogramban, és a 4/2. pontban az alapítványok és egyesületek sokezres táboráról beszél. Ezzel szemben csak a közalapítványok támogatását kedvezményezi, de ezt sem teljeskörűen, hiszen a támogatás összegével csak az egyéni és a társas vállalkozók csökkenthetik bevételüket. Márpedig a civil szektor nem csupán vállalkozókból áll a támogatók oldalán, a támogatandói oldalon pedig főként nem csupán közalapítványok állnak. Ugyanis a Polgári Törvénykönyv módosítása után közalapítványt csak választott testület hozhatna létre, kivonva azokat a kormányzati befolyás alól. A törvényjavaslat tehát az alapítványok sokezres táborából ezt a néhányat preferálja, az egyesületeket pedig egyáltalán nem. A civil, tehát az állami, önkormányzati feladatok ellátásától független kezdeményezések támogatása tehát kevésbé kedvezményezett, mint az előfizetők pénzéből egyébként is finanszírozott közalapítványok, pedig az önmozgásokat elsősorban a pénzhiány korlátozza. Hangsúlyozom, hogy a sokezres tábor minden tagjának a közalapítványéval azonos kedvezményezettsége érdekében beszélek, de nem akarok ötletet adni a mohó elvonóknak a közalapítványok kedvezményének csökkentésére.
Mit mond a kormányprogram? "A szerzői jog alá eső adómentes sáv növelése érdekében az értékhatár felülvizsgálata." Először is: az adómentes sáv nem tartozik a szerzői jog alá, de a pontatlan megfogalmazásban jó szándékot sejtettünk. A személyi jövedelemadótörvény-módosítás azonban nem emelte meg a 10%-os költséghányadot, sem az összjövedelmet csökkentő 100 ezer forintos összeget, ellenkezőleg: az előterjesztés durván csökkenti az úgynevezett kedvezményt. Az előterjesztés adókedvezménnyel helyettesíti az adóalap-csökkentést, ennek az adóra gyakorolt hatása kedvezőtlenebb, mint a 100 ezer forinté, így szintentartásról sem beszélhetünk.
Ugyancsak az alkotó tevékenység folytatását nehezíti a törvényjavaslat azzal, hogy nem módosítja a törvény olyan intézkedéseit, mint az értékcsökkenési leírás elszámolásának tiltása a szellemi foglalkozásúakra, az adóelőleg alapjának minimum a bevétel 50%-ában történő meghatározása, miközben a valós, esetleg 70-80% mértékű költséget igazolni és nyilvántartani kötelező. Ezek a rendelkezések persze érthetőek, ha emlékeznek arra, hogy a Pénzügyminisztérium véleménye szerint a szellemi tevékenység kis költséggel jár. Pedig, hölgyeim és uraim, a szellemi alkotó tevékenység anyag- és eszközigényes. Nem is kell mindjárt az aranyműves iparművészre gondolni, csak figyelemmel kéne lenni a zeneszerző, a zenei előadóművész hangszerére, a fotóművész felszerelésére, a képző- és iparművészek, szobrászok, keramikusok, és így tovább, anyagköltségeire és anyagmegmunkáló eszközeire, vagy a valamennyi műfajban - az író, a zenész, a tervezőművész által is - alkalmazott számítógépre, illetve gépkocsira, amelynek termelőeszköz volta napjainkban nem lehet kétséges.
Szokásom szerint módosító indítványokat fogok benyújtani, és ezekről majd a részletes vitában szólok.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kodály szerint művészet nélkül ugyan lehet élni, de nem érdemes. Talán hallgatni kéne rá. Ha valaki, hát ő tudta.
Végül: véleményem szerint ilyen adótörvényektől nem a költségvetés hiánya, hanem az adózó állampolgár fogy el. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi