DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT, a szociális és egészségügyi bizottság elnöke: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A szociális és egészségügyi bizottság 12 tagja - 5 tartózkodás ellenében - alkalmasnak tartja az 1995. évi költségvetés tervezetét az általános vitára.
A bizottsági ülésen négy kérdés fogalmazódott meg hangsúlyosabban. Képviselőtársaim kifogásolták, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a társadalombiztosítás jövő évi költségvetésének ismerete nélkül kell állást foglalniuk a népjóléti fejezet előirányzatairól. Üdvözlendő, hogy 1995-ben befejeződik a társadalombiztosítás profiltisztítása: utolsóként, mint hallottuk, a mezőgazdasági járadék is a központi költségvetésbe kerül át.
Nehezítette azonban a véleményalkotást az, hogy a költségvetés benyújtása után is egyeztetés tárgya volt a társadalombiztosítási alapok és a költségvetés kapcsolata, és - miként azt az expozéban is hallottuk - módosulni fog az állami forgóalap igénybevételének határideje.
Többen tettek fel arra vonatkozóan kérdéseket, hogy az önkormányzatok szociális normatívájának csökkenése és a jövedelemadóból való öt százalékkal magasabb részesedésük kiegyenlíti-e vajon egymást. Az előterjesztő képviselője megnyugtató választ adott a kérdésekben megfogalmazódó aggodalmakra.
A bizottsági vitában résztvevők közül legtöbben a gyermekes családok adókedvezményének eltörléséből származó 8 milliárd forint felosztásáról mondtak véleményt. Voltak, akik kifogásolták, hogy nem ugyanazok kapják vissza a támogatást, akik elvesztik a kedvezményüket. Hiszen a gyes, a gyereknevelési támogatás, a gyed, a közgyógyellátás, az önkormányzati lakástámogatás szabályainak változásával bevallottan a legjobban rászoruló rétegeket és családokat kívánta a kormány kedvezőbb helyzetbe hozni.
Bizottságunkban az is megfogalmazódott, hogy a kétségtelenül meglévő belső átcsoportosítások ellenére is rendkívül szűkös a szociálpolitika mozgástere.
Egyetértettünk a számvevőszék véleményével abban, hogy az ellátások és ellátórendszerek államháztartási reformhoz illeszkedő átalakítása, a kapacitások felülvizsgálata még nem indult meg.
A tárcaegyeztetések során az indokolt többletigények képviselete dominált - ahogy az ÁSZ-jelentés is fogalmaz -, a feladatok és szervezeti rendszer felülvizsgálatában a tárcák továbbra sem vállaltak kezdeményező szerepet, eredményei elmaradnak a kormányhatározatokban rögzített céltól. Így sajnos alig változó ellátásokat és intézményeket kell alig növekedő költségvetési forrásból finanszírozni. Ez pedig azt jelenti, hogy az intézményeknek rendkívül súlyos működési gondokkal kell szembenézniük a jövő esztendőben.
A szociálpolitika és az egészségügy érdekében ezért sürgetnünk kell a jól előkészített reformlépéseket, hogy a szűkös költségvetési keretek és források a jelenleginél értelmesebben és hatékonyabban legyenek felhasználhatók a támogatásra és segítségre szorulók érdekében.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi