DR. GOMBOS ANDRÁS

Full text search

DR. GOMBOS ANDRÁS
DR. GOMBOS ANDRÁS, a mezőgazdasági bizottság előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága 1994. november 16-án megtárgyalta a Magyar Köztársaság 1995. évi költségvetéséről szóló T/210-es törvényjavaslatot, és ezen belül elsősorban az agrárágazatot érintő kérdésekkel igyekezett foglalkozni.
A vita során a bizottság először arányaiban áttekintette az agrárágazattal összefüggő befizetéseket és kiadásokat. Megállapította, hogy a költségvetésbe történő összes befizetések közül a profitadó 5%-át, a vám és vámilleték 10-15%-át - ezt ebben az évben, de a november 1-jei változások után ez valószínűleg 20-25%-ra emelkedik jövőre -, az áfa 26%-át, a fogyasztási adó 40%-át produkálja az ágazat. Ugyanakkor a felsorolás nem tartalmazza az agrárágazatban felhasznált gépek, anyagok, növényvédőszerek, mezőgazdasági gépek és így tovább vám- és vámilleték-tartalmát, mert nyilvánvalóan az ágazat befizetéseihez sorolandók.
Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy a felsorolt számokkal kapcsolatban felhívjam szíves figyelmüket egy nagyon fontos momentumra, nevezetesen az 5%-os profitadó-befizetésre. Ez a szám is bizonyítja, hogy az agrárágazat nyereségrátája nagyon alacsony, mintegy 7-8%-os.
A bizottság megvizsgálta a törvénytervezetben szereplő támogatásokat, melyek 1995-ben összességükben várhatóan 78 milliárdot tesznek ki az 1994. évi 68,5 milliárddal szemben. Ez mintegy 9,5 milliárdos emelkedést jelent, amely körülbelül 14%. A bizottságban markánsan fogalmazódott meg az a vélemény, hogy ez a bővülés csupán a támogatások reálértékének megtartását szolgálja, ami nem kis eredmény. A bizottság jelezni kívánja, hogy az agrárágazatnak - mint az ország szempontjából nagyon jelentős kitörési pontnak - a támogatására nagyobb mértékben lenne szükség. Ugyanakkor ismerve az ország súlyos gazdasági problémáit, a lehetőségeket figyelembe véve a mértéket elfogadhatónak tartja. Felhívja azonban az illetékesek figyelmét, hogy a támogatások igénybevételének jogi szabályozását finomítani szükséges, mely finomítások a támogatási forrásokat a termelő, az életképes vállalkozásokhoz juttatnák, és lehetőleg kiszűrnék a spekulatív, célidegen felhasználást. Itt például az elmúlt időszak élelmiszerexportjaira gondoltunk, amikor is átcsomagolást követően reexportra került sor, és sok esetben akár 10%-os pozitív szaldóval történt ez.
A bizottság nagyon fontosnak tartja továbbá annak hangsúlyozását, hogy az agrárágazat, összehasonlítva a befizetéseket és a kapott támogatásokat, a költségvetésnél nagyon jelentős nettó befizetőnek számít. Ez több mint 100 milliárd forint pozitívumot jelent. Ehhez kapcsolódóan több bizottsági tag hangsúlyozta, hogy mint támogatás szerencsés megoldás lenne a földadó eltörlése, amely a jelenlegi rendszert egyszerűbbé tenné. A jelenlegi rendszer ugyanis szükségessé teszi a bevallást és egyéb adminisztrációt, és az adóelengedést évente, mint ahogyan most is, a költségvetéssel együtt kell szabályozni, nehezítve ezzel a mezőgazdasági termelők hosszú távú tervezését. E javaslat indokoltságát látszik alátámasztani az a tény is, hogy az éves kivetett földadó mintegy 3 milliárd forint, amelyből a tényleges befizetés csupán 1,5 milliárd forintra tehető.
A bizottság nagyon fontosnak tartja a reorganizációs program továbbfolytatását, amelynek kereteit a lehetőségekhez igazodva célszerű lenne emelni. Az emelés mellett szól, hogy a tervezett 6,5 milliárd forintból csupán 1,5 milliárd a szabad pénzeszköz, ez forrásoldalon összességében csupán 9-10 milliárdot jelent középtávú hitelként. Az emelés szükségességét indokolja továbbá az a tény, hogy más, az agrárágazat szempontjából, annak alacsony haszonrátája miatt elfogadható, ugyanakkor a struktúraváltáshoz nélkülözhetetlen közép- és hosszú távú hitellehetőség alig van.
A bizottsági vita során az agrár-felsőoktatás és a hozzá kapcsolódó tangazdaságok új rendszerben történő finanszírozását illetően számos esetben kételyek és aggodalmak fogalmazódtak meg, tekintettel a gyakorlati oktatás széles körű szükségességére. Az aggályok megjelentek az agrárágazat jövője szempontjából létérdeknek számító agrárkutatás tárgyalásánál is, mert a Földművelésügyi Minisztériumnál maradó néhány kutatóintézeten túlmenően az agrárkutatások részben a tárcánál lévő vizsgálóintézeteknél, másrészt döntő mértékben az egyetemeknél és a főiskoláknál történnek. A finanszírozás vonatkozásában a vizsgálóintézetek kutatás céljára forrást nem kapnak, míg az oktatási intézményeknél a kutatásfinanszírozás nyomonkövethetetlen, és ennek legalább a szinten-tartása alapvető érdeke az agrárágazatnak.
A bizottsági tárgyalás során felvetődött továbbá az agrárkamarák kérdése. Néhányan aggályuknak adtak hangot a finanszírozhatóság tekintetében, annak ellenére, hogy a költségvetési törvényjavaslat az 1994. évi XIV., a kamarákról szóló törvény módosítását is tartalmazza. Ez utóbbinak lényege, hogy a kötelező tagságon alapuló tagdíjfizetés szükség esetén közadók módjára történő behajtását 1995. január 1-jével teszi lehetővé az eredeti törvénnyel szemben. Ugyanakkor nagy jelentőségű intézkedés a kamarák szempontjából a költségvetési törvényjavaslat 69. §-ának javasolt módosítása, amely a kamarák részére működésük és elhelyezésük biztosítására állami vagyon átadását írja elő, melynek használati díját legalább három évig kedvezményezik. Az agrárkamarákkal kapcsolatban megfogalmazódott az a sürgős igény, hogy köztestületi funkciójuknak megfelelően igazgatási, gazdaságszervezési, finanszírozásszervezési feladatok átadására is sor kerüljön.
Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága a T/210. számon benyújtott, a Magyar Köztársaság 1995. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta, és a bizottsági ajánlásban, valamint az előbb elmondottakban észrevételezettek figyelembevételével javasolja az általános vita lefolytatását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi