DR. KARL IMRE

Full text search

DR. KARL IMRE
DR. KARL IMRE, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az Országgyűlés gazdasági bizottsága a múlt hét szerdáján, november 16-án tárgyalta az 1995. évi költségvetésről szóló T/210. számú törvényjavaslatot. A gazdasági bizottság egy nagyon széles körű és komoly vita végeredményeként a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta oly módon, hogy az ellenzéki pártok képviselői tartózkodtak a szavazástól, tehát úgy is fogalmazhatnék, hogy ellenszavazat nélkül találta a gazdasági bizottság... (Zaj a jobb oldalon.) ...általános vitára alkalmasnak ezt a törvényjavaslatot.
Miért gondolom, hogy lényeges beszélni arról, hogy a vita során mik voltak azok a hangsúlyos elemek, amikről szó volt? Megközelítésünk gazdaságpolitikai szempontból ítélte meg a benyújtott törvényjavaslatot: azt vizsgáltuk, azt értékeltük, hogy az érvényben lévő gazdaságpolitikára milyen hatással van, ezek az eszközök megjelennek-e benne, és a benne foglalt sarokszámok alapján biztosítani lehet-e az elképzelések megvalósítását. Az ülésen az előterjesztő nevében természetesen részt vett a Pénzügyminisztérium képviselője, és meghallgattuk a Magyar Nemzeti Bank, illetve az Állami Számvevőszék előterjesztését is. Mind a két esetben egy nagyon mélyreható tájékozódás és vita történt. Azt javasolja a gazdasági bizottság, hogy az itt elhangzottakat - a részletes vitában felelevenítve - majd a törvényjavaslat végleges formájában újra át kell gondolni, és abból a hasznosítható ötleteket természetesen a törvényjavaslatban érvényesíteni is kellene.
Miben volt egyetértés? Egyetértés volt a bizottsági ülésen abban, hogy nehéz a helyzet, nehezen megítélhetők a gazdasági folyamatok, és vannak egymásnak ellentmondó jelenségek is. Az is ténykérdés, hogy a gazdaságban, elsősorban a reálszférában olyan pozitív jelenségeknek is tanúi vagyunk, melyek gazdasági növekedést mutatnak; az export is nő, a beruházások is nőnek, legalábbis az előző évekhez viszonyítva. Ezzel együtt nagyon súlyos egyensúlyi problémák tapasztalhatók, nagyon jelentős a külső és nagyon jelentős a belső adósságállomány is - ennek növekedése nemkívánatos folyamat.
A finanszírozás nem könnyű, különösen nehéz feladatot állít a pénzügyi kormányzat elé. Gondolni kell arra a tényezőre is, amely a költségvetés hiányának nagysága miatt az úgynevezett kiszorító hatás megjelenésében jelenik meg, és gondolni kell arra is, hogy ez a nagymértékű adósságállomány, ami már van, bizonyos túlcsordulás esetén úgynevezett adósságspirálba is fordíthatja a jelenségeket.
Abban is egyetértés volt a gazdasági bizottság ülésén, hogy az eddig elmondottak bizonyos kényszerpályát jelentenek, és jelentősen beszűkítik a gazdaságpolitika mozgásterét. Azonban ezeket a jelenségeket, ezeket a folyamatokat nem lehet elvonatkoztatni az előző évek történéseitől: ezek azoknak a következményei, és csak így lehet szemlélni őket. Úgy ítélte meg a gazdasági bizottság, hogy az éves költségvetés és az érvényben lévő gazdaságpolitika szorosan összefügg, és ez az összefüggés a benyújtott törvényjavaslatban felfedezhető.
Miben volt vita vagy miben lehetne a vita lényegét megfogalmazni?
Viszonylag komoly vita alakult ki a GDP-növe-kedés, illetve a hiány növekedésének összefüggéséről. Ellenzéki képviselők érveltek azzal, hogy ez a hiány - ami a költségvetésben keletkezik - összefügg a GDP növekedésével. Úgy érveltek, hogy ezek egymással szorosan összefüggő folyamatok. Mi, akik a törvényjavaslat kapcsán többségi véleményt képviselünk, azt gondoljuk, hogy ez az összefüggés nem ilyen egyszerű, ennél sokkal árnyaltabb, és elsősorban a strukturális problémákban kell keresnünk a hiány növekedésének okait.
Komoly tételként vetődött fel a stabilizáció versus növekedés problémája is, erről a részletes vitában kívánunk szólni. Természetesen szóba került a sarokszámok tarthatósága, illetve az ezekkel kapcsolatos nézetek felvetése is.
Összességében tehát a gazdasági bizottság az általános vitára való alkalmasság mellett foglalt állást. Úgy gondoljuk, hogy a törvényjavaslat a vitában elhangzottakkal és a szükséges módosító javaslatokkal feljavítható. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi