DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ, az alkotmányügyi, törvény-előkészítő, igazságügyi és ügyrendi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az alkotmányügyi és igazságügyi bizottság 1994. november 16-ai ülésén a T/210. szám alatt benyújtott törvényjavaslatot megvitatta, és a Házszabály alapján írásban benyújtotta előkészítő ajánlását.
Hogy a bizottság szóbeli előterjesztésre is lehetőséget kért, annak az volt az oka, hogy a bizottság ülésén megjelent dr. Sólyom László, az Alkotmánybíróság elnöke és bejelentette, hogy véleménye szerint a benyújtott törvényjavaslat sérti az Alkotmánybíróságról szóló 1989. évi XXXII. törvény 2. §-át, mely szerint az Alkotmánybíróság megállapítja saját költségvetését, melyet az állami költségvetés részeként, jóváhagyás céljából előterjeszt az Országgyűlésnek.
Az elnök úr álláspontja szerint a kormány a hivatkozott törvényszakaszt megsértette azzal, hogy a benyújtott törvényjavaslat Fejezeti indokolások című első kötete III. fejezetében nem az Alkotmánybíróság által megküldött költségvetést, hanem a pénzügyminiszter által támogatott, csökkentett összeget tartalmazza. A bizottság a jelzés, a költségvetésre vonatkozó jogszabályok, az Alkotmánybíróságról és a jogalkotásról szóló törvények alapján az ajánlásban is szereplő észrevételeket tette.
1. A kormány valóban eltért az Alkotmánybíróságról szóló törvény 2. §-ától, amikor a hivatkozott fejezetben nem az Alkotmánybíróság által megállapított költségvetést nyújtotta be.
2. A hivatkozott, Alkotmánybíróságról szóló törvényhely azonban nem áll összhangban az államháztartási törvény 35. §-ával, mely szerint a kormány felelős - tehát nem más - a költségvetési törvényjavaslat előkészítéséért és az Országgyűlés elé terjesztéséért.
(15.30)
3. A bizottság megállapította azt is, hogy az alkotmánybírósági törvény 2. §-a nem áll összhangban a jogalkotásról szóló törvény 37. §-ával, amelynek alapján még saját költségvetésének előterjesztőjeként sem lehet törvény-előterjesztő az Országgyűlés előtt. Ezt a hatályos Házszabály is kizárja.
Összességében látható, hogy a vonatkozó jogszabályhelyek ellentmondásokat tartalmaznak, kellő koherencia nincs közöttük. Így bizottságunk úgy ítélte meg, hogy a jogszabályok ellentmondásait nem a költségvetési törvény előterjesztésekor kell feloldani, ezért a T/210. számú törvényjavaslatot többségi döntéssel általános vitára alkalmasnak tartotta.
Meg kellett azonban jegyeznünk azt, hogy részben a vita során, részben pedig a későbbi jogalkotási folyamatban jelentkező ellentmondásokat szükséges feloldani. Ehhez az alkotmányügyi bizottság felajánlja segítségét. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi