GELLÉRT KIS GÁBOR

Full text search

GELLÉRT KIS GÁBOR
GELLÉRT KIS GÁBOR, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke: Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság megtárgyalta a jövő évi költségvetés tervezetét, és azt többségi szavazattal általános vitára alkalmasnak találta. A kisebbségi, azaz ellenzéki vélekedők elutasították vagy tartózkodtak, ahogy ezt szerepük megkívánja.
Én úgy gondolom, hogy az volna a különös, hogyha az ellenzék minden további nélkül elfogadná a költségvetést. Ha nem is mondom azt, ami itt gyakran elhangzik, hogy nagy baj van, ha egyetért az ellenzék a kormánypártokkal, azt azért szeretném mondani, mert az eddigiekben is elhangzott, hogy szinte egyidejűleg ezzel fogadjuk el az 1993-as költségvetés zárszámadását, és tárgyaljuk az újat. Tehát valami kontinuitásnak vagyunk a tanúi, résztvevői, és nem hiszem, hogy úgy kellene tennünk, mint hogyha a tavalyi költségvetés jelentősen különbözne az ideitől akár szerkezetében, akár felfogásában, egyszerűen a viszonyok nem teszik lehetővé a radikális különbözést. De azért különbségek vannak.
Először is arra szeretnék utalni, hogy a bizottság kompetenciájába tartozó ügyek, az emberi jogi, kisebbségi és vallási ügyek általában olyan területeket és embereket érintenek, amelyek, illetőleg akik nem tudják eldugni a jövedelmüket, adóznak, és nincs lehetőségük arra, hogy kibújjanak az adó alól. Ezzel együtt a mostani költségvetés igen generózus, nagyvonalú a kisebbségekkel. Úgy fest becsléseink, megítélésünk szerint, hogy a jövő esztendőben a kisebbségek kivételezett helyzetben vannak a költségvetés egyéb tételeihez képest. És ezt örömmel mondom.
Ezzel egyidejűleg emlékeztetni kell részben az Országgyűlést, részben pedig a kisebbségi szervezeteket és a majdan megalakuló önkormányzatokat, hogy a költségvetés képtelen arra, hogy párhuzamosan ezt a kettőt, tehát a szervezeteket és a létrejövő önkormányzatokat finanszírozza, itt a források megoszlanak nyilván a kettő között, és erre már valamelyest tekintettel kell lenni majd a költségvetésben, valamint arra, hogy belép a rendszerbe a kisebbségi közalapítvány, reményeink szerint még az idén.
Ugyanakkor, miután itt már többen beszéltek a várható államháztartási reformról, szeretnék emlékeztetni arra, hogy valamiféle áttekinthetőségre szükség van. Itt a kisebbségekkel, illetőleg a határon túli költségekkel kapcsolatban több fejezetben oszlanak meg különböző tételek. Ezek rendre pályázati pénzek, és a költségvetésből legalábbis nem tetszik ki az a rendszer, hogy a kormány pontosan tájékozva legyen arról, hogy melyik pályázat mit kér egyik vagy másik költségvetési forrásból.
Még ezzel kapcsolatosan szeretnék emlékeztetni arra, hogy a költségvetés, noha még nem lehetett megbecsülni azt, mivel jár az ombudsman intézményének beállása, számolt ezzel. Időközben elfogadtuk azt a törvényt, amely lehetővé teszi az ombudsmanok megválasztását, erre a költségvetés elkülönített pénzt, reményeink szerint elegendőt arra, amennyi költséggel számolniuk kell ezeknek az intézményeknek jövőre.
Végezetül néhány szót az egyházakról. Információink szerint megértéssel viseltetnek a magyar egyházak a költségvetés megszorultsága iránt. Még oly jogos kívánságaikkal sem hozzák nehéz helyzetbe az Országgyűlést és a kormányt, és ezért úgy gondolom, köszönettel tartozunk, amelyet most, már a vita elején is ki kell fejeznünk. Mindazonáltal most felhívom a bizottság nevében is az Országgyűlés figyelmét arra, hogy a magyarországi egyházak jövőre esedékes finanszírozását, hogy melyik felekezet milyen mértékű támogatásban részesül, vagy a költségvetés mellékleteként kellene jóváhagynunk, vagy országgyűlési határozatban. Az előző volna az elegáns, hiszen azt jelentené, hogy az egyházak a költségvetés elfogadásának pillanatában törvényben látnák rögzítve és garantálva jövő évi támogatásukat. A másik megoldás volna a szokványos, amit eddig folytatott az Országgyűlés.
Már most a bizottság nevében felajánlhatom jószolgálatainkat, és még egyszer az Országgyűlés jóindulatába ajánlom, és elfogadásra a költségvetést általános vitára. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi