IVANICS ISTVÁN

Full text search

IVANICS ISTVÁN
IVANICS ISTVÁN, a gazdasági bizottság kisebbségi álláspontjának előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Külön köszönöm a szót és a lehetőséget, és az alábbiakban ismertetném a gazdasági bizottságban elhangzott és itt elmondandó kisebbségi véleményt. Az 1995. évi költségvetés általános vitára alkalmasságáról a gazdasági bizottság kisebbségi véleményét a következőkben foglalom össze.
Súlyos aggályainkat fejezzük ki, melyek az alábbiakban csoportosíthatók:
1. A költségvetést megalapozó gazdaságpolitikai stratégia az előttünk álló év várható tendenciáival kapcsolatos alapvető kérdésekre sem ad választ, például a növekedés és egyensúly átváltási arányának kulcskérdését jelentő problémakörére. Ezért szakmailag elnagyolt és megalapozatlan dokumentumnak tartjuk, amelyre elfogadható megbízhatóságú költségvetést építeni nem lehet.
2. A költségvetéscsomag tartalmilag inkonzisztens, két lényeges pontban is. A 2 milliárd dolláros fizetésimérleg-deficit korlát mellett a költségvetési hiány finanszírozása lehetetlen, még akkor is, ha valamennyi jövedelemtulajdonos összes megtakarítása a hiányt finanszírozza. Nem beszélve arról, hogy ebben az esetben viszont a termelési rendszer válna finanszírozhatatlanná. E fenti tényt egyébként a gazdasági bizottság november 16-ai ülésén a kormány képviseletében megjelent Naszvadi György helyettes államtitkár is elismerte. Komoly kétségek merülnek fel a bevételi oldal egyik döntő elemét, a 150 milliárd forintnyi privatizációs bevételt illetően is. Maga a kormány is jól tudja, hogy ez a jövő évi költségvetés legsebezhetőbb pontja, amely önmagában is megkérdőjelezheti a költségvetés teljesíthetőségét.
Végül megalapozatlannak tartjuk a jövő évi költségvetés tervezetét azért is, mert differenciálatlanul újabb restrikciós spirál feltételeit teremti meg, és ezzel a gazdasági növekedés egészséges és megalapozott elemeit is ellehetetlenítheti. Teherbíró társadalmi egyensúly helyett tehát valószínűleg súlyos és kontrollálhatatlan társadalmi-gazdasági feszültségek és konfliktusok elindítójává válhat. Ebben az esetben politikailag különösen fontos volna egy szinte teljes körű előzetes megegyezés a társadalmi és érdekképviseleti szervezetekkel. Ez nagymértékben javítana a költségvetés pozícióin. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi