NYERS REZSŐ

Full text search

NYERS REZSŐ
NYERS REZSŐ, a számvevőszéki bizottság többségi véleményének előadója: Tisztelt Ház! A számvevőszéki bizottság kétharmados többséggel a szabályozást egészében és részleteiben szükségesnek ítélte, a szabályozási elveket pedig megfelelőnek találta.
A bizottsági vita középpontjában természetesen az Állami Számvevőszék véleményének a költségvetés tervezetével való összevetése állott. Ebből a szempontból az Állami Számvevőszék véleményét a többség és a kisebbség egyaránt alaposnak és indokoltnak tekintette, olyannak, amelyet a költségvetési törvény végrehajtása során mindenképpen figyelembe kell venni.
A többségi vélemény képviselői is elismerik azt, hogy a törvények közötti összhang a jelenlegi költségvetési tervezetben még nem teljesen biztosított, ezt a további munkában feltétlenül meg kell oldani. Különösképpen az államháztartási törvénnyel összefüggésben merülnek fel ilyen jogos igények.
A Számvevőszék elnöke utalt a többéves elkötelezettségekből eredő, későbbi évekre szóló kihatásokra, amelyek kimaradnak a jelenlegi költségvetési törvényből, tehát ezt pótolni kell. Ami a költségvetésnek az általános megalapozottságát illeti, szeretném szó szerint idézni az Állami Számvevőszék ezzel kapcsolatos véleményét. Ez pedig így szól: "A makroszámítások és elemzések előkészítettsége ebben az évben kedvezőbb az előző évinél. Mindamellett a megalapozottságot illetően számos kifogással és kritikával él az Állami Számvevőszék".
A megalapozottságot ebben a jelenlegi tervezetben is rontja az, hogy az információs rendszer hazánkban nem teljesen kiépült és nem mindenben működik jól, késedelmesen tájékoztat és - ahogy a számvevőszék mondja - nincs teljesen szinkronban a piacgazdasági átalakulással. Ez felhívja a figyelmet a költségvetési gazdálkodás szélesebb összefüggéseire, mint pontosan csak az előirányzat.
A képviselők a bizottsági tárgyaláson a bizonytalanságok sorozatát vetették fel. A többségi álláspont képviselői is bizonytalanságot éreznek például a privatizációs bevételek realizálhatóságában. Bizonytalanságot éreznek az ezután következő energiaár-emelések hatásainak a költségvetési szférában való végiggyűrűzésében és a költségvetési egyenlegre vonatkozó hatásában. Továbbá bizonytalanságot éreztek - jogosan - a társadalombiztosítás finanszírozási rendszerének változását illetően. Ezzel kapcsolatban megnyugtató az, amit a pénzügyminiszter mondott, hogy ennek a bevezetését egy fél esztendővel kitolták. Azonban a fél esztendővel későbbi bevezetés sem lesz olyan egyszerű, tehát ez különleges előkészítést igényel.
Mindezek a bizonytalanságok a többségi álláspontot elfogadó képviselők szerint nem lépik túl azt a határt, amely a költségvetési tervezet általános vitára való alkalmasságát megkérdőjeleznék, ezért azt általános vitára alkalmasnak tekintik. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi