POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság alelnöke: Köszönöm. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság megtárgyalta a '95-ös költségvetést, véleményezte azt az általános vitára bocsáthatóság szempontjából, és a bizottság többségében, 11 szavazattal azt általános vitára alkalmasnak találta, kisebbségében, 3 szavazattal nem találta alkalmasnak. Megkísérlem mind a két érvrendszert, mind a két oldal álláspontját röviden ismertetni, szem előtt tartva a házbizottságon meghozott ajánlást az idő korlátozására, illetve takarékosságra. Teszem ezt azért, mert a többségi vélemény igen röviden összefoglalható, hiszen nagyjából azt tartalmazta, hogy a képviselőtársaink, akik ezt a véleményt alkották, ezt a véleményt formálták, nem örülnek a költségvetés ilyen számokkal történt benyújtásának, nem látják teljes egészében biztosítottnak a koalíciós pártok által összeállított kormányzati program oktatási részének megvalósulását, meg a garanciáit ebben, de tudomásul veszik azt, hogy erre van lehetőség, a sarokszámokat, a hiány mértékét nem akarják módosítani. Éppen e miatt a szükséges kényszer miatt elfogadják, és nem vitatják annak az általános vitára való alkalmasságát.
A kisebbségi vélemény két-három pontban foglalható össze. A hiányok és a bizonytalanságok, ez a két szó, ami miatt az általános vitára való alkalmasságot vitatták, illetve tagadták. Hiszen egyedül a művelődési tárca nem adta le időben azokat a részletes táblázatokat, amik elősegítették volna a költségvetés egészének a megítélését, árnyalását, valamennyi más tárca ezeket képes volt időben benyújtani, a művelődésügy fejezeténél ezeket hiába keresték képviselőtársaink, nem találták. Ez mindenképpen a hiányok közé sorolható. Talán hiány, talán bizonytalanság, döntsék el önök, az, hogy a hozzánk eljuttatott, '95. év gazdasági programjára vonatkozó részben még mindig az a kitétel szerepelt, hogy a kormány a jövő évben a hallgatói létszám csökkentését és a képzési idő rövidítését kívánja. Mint ezt megtudtuk az előterjesztő képviselőjétől, ez pusztán sajtóhiba, nyilván a gépíró kislányok ütöttek növekedés helyett csökkenést. De megnyugtatott minket, hogy ez a sajtóhiba korrigálva lesz az általános vita kezdetéig.
Ugyanakkor korántsem volt megnyugtató az a helyzet, amiben maga a bizottság tárgyalta a költségvetés tervezetét. Mindezt múlt héten 16-án tettük, épp azon a napon, amikor 16-án Horn Gyula miniszterelnök úr a szféra képviselőivel, pedagógusokkal, a művelődésügy területén dolgozókkal találkozott, Fodor Gáborral és Jánosi Györggyel az oldalán, és aminek a hatásáról, következményeiről itt már ebben a Házban volt szó. Én tehát nem kívánom ezt bővebben ismertetni.
(16.30)
Nem lehettünk nyugodtak abban a tekintetben, hogy módosul-e, változik-e a hozzánk eljuttatott anyag, hiszen épp egy tárgyalással párhuzamosan kellett volna megítélnünk azt, amiről épp ott még alkudoztak.
Ugyanígy a kisebbségi vélemény - végezetül ez az utolsó pont - nehéznek ítélte a döntést a hétvégi érdekegyeztető tárgyalás előtt, amely szintén érdemben befolyásolhatja - legalábbis az érintettek reményei szerint - az itt szereplő számokat.
Mindezeket az érveket elmondva sem sikerült a kisebbségnek többséggé válnia, így aztán a szavazás eredménye 11:3 - vitára alkalmas a költségvetés tervezete. Ennyi lett volna. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi