SZILI SÁNDOR

Full text search

SZILI SÁNDOR
SZILI SÁNDOR, a honvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony.
Tisztelt Országgyűlés! A honvédelmi bizottság két fórumon is, albizottsági és főbizottsági szinten is megtárgyalta az 1995-ös költségvetés kompetenciájába tartozó részét, a IX. fejezetet.
A lefolytatott vitában egyértelműen megfogalmazódott, hogy a magyar honvédség költségvetési szükségleteit nem a külső veszélyeztetés függvényében, hanem jelenlegi állapotából, helyzetéből kiindulva kell megállapítani.
Ma a fő költségmeghatározó a honvédség válságos helyzete, mondhatni túlélési problémái. A hadsereg kiképzési biztonsága, vezetettsége, elfogadottsága, az állomány életkörülményei, a szervezethez tartozó, legalapvetőbb infrastruktúrát képező haditechnika korszerűsítése, legfontosabb elemeinek cseréje - a veszélyeztetettség lététől vagy nemlététől függetlenül - stabilitási kérdés.
A jelenlegi helyzet továbbromlása lehetetlenné teheti a minimálisan hatékony védelmi képességet, és ez maga után vonhat bizonyos nemzetközi konzekvenciákat is. El kell ismerni viszont, hogy az igények maradéktalan kielégítésére a jelenlegi gazdasági helyzet nem ad lehetőséget, és csak azt lehet elvárni, hogy a védelmi kiadások tervezése a reális szükségleteket belátó módon való finanszírozása összhangjával történjék. Ezért csak üdvözölni lehet az illetékes két tárca együttműködését, kompromisszumkészségét.
Tisztelt Ház! A honvédelmi bizottság, élve a honvédelmi törvény által meghatározott jogával, határozatban kérte a honvédelmi tárcát, hogy három fő területen - úgy mint a Honvédelmi Minisztérium és háttérintézményei, a szárazföldi csapatok, valamint a légvédelmi csapatok vonatkozásában - részletes bontású költségvetést adjon a bizottságnak.
Tekintettel arra, hogy a határőrség feletti ellenőrzési jog megosztott, így a határőrség részletes költségvetési beszámolója a bizottság előtt csak e héten kerülhet sorra.
A honvédelmi bizottság határozatában jóváhagyta a IX. fejezet 1995. évre vonatkozó költségvetési létszámát, amelynek elfogadását a tisztelt Országgyűlésnek is ajánlja.
Ugyancsak ebben a határozatban hívtuk fel a kormány figyelmét, hogy - az államháztartásról szóló törvény 124. §-a (2) bekezdése d) pontjának megfelelően - a költségvetés elkészítésénél vegyék figyelembe a jövőben, hogy a honvédség különleges gazdálkodási szabályozást igényel. Ez a bizottság munkáját is megkönnyítené, és elősegítené a folyamatos ellenőrzés lehetőségét.
Bevezetőmben már elmondtam, hogy a honvédelem 1995-ös költségvetése válságkezelő költségvetés. Ez nagyon szoros gazdálkodási fegyelmet követel és azt, hogy a kiadások szigorúan a meghatározottakon belül maradjanak. Ezért tehát fontosnak tartjuk, hogy a költségvetés kiadásában nem tervezett adónövekedések, az energiaár-emelésből származó többletkiadások kompenzálásra kerüljenek.
A bizottság véleménye, hogy a Magyar Honvédség helyzete, hazánk biztonságának és nemzetközi kötelezettségvállalásának teljesítése a gazdasági helyzethez igazodva történjék, amihez elengedhetetlenül szükséges a haderőreform mielőbbi végrehajtása. Ennek megfelelően felkérjük a kormányt, a haderőreformra tett javaslatát mielőbb nyújtsa be, hogy azt még az 1995-ös év első negyedében el tudja fogadni az Országgyűlés.
Tájékoztatnom kell a tisztelt Országgyűlést, hogy a bizottságban képviselt két legnagyobb ellenzéki párt képviselője fenntartásait fejezte ki a költségvetés egészére és a IX. fejezetre vonatkozóan is: nem tartották alkalmasnak az általános vitára. Kifogásaikat és véleményüket az általános vitában kívánják kifejteni.
Tisztelt Ház! Végül megerősítem az írásban beadott honvédelmi bizottsági álláspontot, amelynek értelmében az 1995-ös költségvetés IX. fejezetét általános vitára alkalmasnak tartjuk. Köszönöm a meghallgatást. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi