VARGA JÓZSEF

Full text search

VARGA JÓZSEF
VARGA JÓZSEF, a költségvetési és pénzügyi bizottság többségi véleményének előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint elhangzott, a költségvetési bizottság november 17-ei ülésén úgy döntöttünk, hogy kisebbségi előadót is állítunk, ezért az én hozzászólásom és tájékoztatóm elsősorban arról szól, hogy a többségi véleményt képviselők milyen észrevételeket tettek az 1995. évi költségvetési tervezettel kapcsolatosan.
A bizottság ellenzéki és kormánypárti tagjai között jelentős nézeteltérés alakult ki már az általános vitára való alkalmasságot illetően is, ami később a szavazásban is megmutatkozott. A kormánypárti képviselők azt hangsúlyozták, hogy 1994 közepéig olyan jelentős egyensúlyi zavarok alakultak ki, amelyeknek az átfogó kezelése nem halasztható tovább.
Tekintettel arra, hogy az egyensúly megbomlásában a költségvetés túlköltekezésének jelentős szerepe volt, néhány konkrét tétel nevesítésre is került. Így elhangzott például, hogy az adósságszolgálati teher a költségvetés bevételének most már közel a negyven százalékát teszi ki. Ezen belül az elmúlt évek, illetve az 1994. év költségvetési hiányát finanszírozó államkötvények kamata '94-hez képest várhatóan megduplázódik. Jelentős mértékben, 35,5 milliárd forinttal növekszik majd a konszolidációval kapcsolatos kamatfizetés. A kincstárjegyek állományának és a kamatláb növekedésének eredményeként további 37 milliárd forint többletkiadással kell számolni. Az adósságszolgálati teher előbb ismertetett magas arányát csökkenthetné az államháztartás bevételének a jelentősebb növekedése.
A vitában is elhangzottak szerint erre reális lehetőség nincs, hiszen további két belföldi jövedelemtulajdonos közül a lakosság terhei a már tervezett mértéken felül nem növelhetőek, a gazdálkodó szféra befizetései a sokat hangoztatott növekedés ellenére csökkenni fognak. Igaz, hogy az utóbbiban annak is szerepe lesz, hogy a fejlesztések ösztönzése érdekében a kapcsolódó adótörvények kevesebb jövedelmet vonnak majd el a vállalkozóktól. Így a gazdaság növekedését még jelenleg a költségvetés finanszírozza.
Természetesen a többségi véleményt alkotók hozzászólásaiban is hangzott el kritika, elsősorban a családosok támogatásának szerkezetében és mértékében tervezett változtatás, az önkormányzatok személyi jövedelemadó-visszatérítésének növeléséhez kapcsolódó módosítások és a társadalombiztosítási önkormányzatok garanciamegvonása miatt.
Alaposnak tartották képviselőink az Állami Számvevőszék vizsgálatát. Megköszönték javaslataikat és kérték a Pénzügyminisztérium jelen lévő képviselőit, hogy az észrevételeknek megfelelően készítsenek további kimutatásokat és számításokat a döntés jobb megalapozásához, és ezeket juttassák el a képviselőkhöz - ahogy ezt Hagelmayer úr is kérte.
Elhangzott, hogy az ÁSZ észrevételei olyan jobbító szándékú javaslatok, amelyekkel az államháztartás gazdálkodása áttekinthetőbb, ellenőrizhetőbb és szakszerűbb lehet. A költségvetés készítőit is ez a szándék vezette, ezért nyugodt lelkiismerettel mondhattuk, hogy ezek az észrevételek az általános vitára való alkalmasságot nem kérdőjelezik meg, de jól hasznosíthatók, és kell is hogy hasznosítsuk őket a további jogalkotói munkában.
Véleményünket és döntésünket a szavazás utáni ÁSZ-vélemény is megerősítette. Az 1995. évi költségvetési törvényjavaslat szakmailag nem rosszabb a korábbi évek javaslatainál, de sajnos nem hagyhatta figyelmen kívül azokat a körülményeket, amelyek 1994-re hazánkban kialakultak.
Örömünkre szolgált volna, ha kedvezőbb körülmények között, a társadalom tagjainak reális igényeit jobban kielégítő költségvetést ajánlhatnánk elfogadásra. Abban a reményben ajánljuk ezt a mostani tervezetet általános vitára, hogy a majd elfogadásra kerülő törvény végrehajtása hozzásegít ahhoz is, hogy előbbi szándékunk valóra váljon. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi